Radoszyce to wiocha jak każda inna... Fakt, że o jej mieszkańcach przyległ pewien stereotyp "chamów radoszyckich" jest aktualny, aż do dziś

. Materiał ten jest dość stary ale z tego mi wiadomo to jest on robiony od dziesiątek lat, obecnie pewnie też tylko dyskretniej... starych nawyków się nie pozbedą. O właściwościach leczniczych tego smalcu i ja sporo słyszałem... ale czy to prawda nie wiem. Równie dobrze za czasów drugiej wojny ludzie mogli jeść go bo był po prostu smaczny, a potem tłumaczyli się tym, że zdrowy. TVP i ich głupawi reporteży szukali sensacji to ją znaleźli jak zwykle. Mi się wydaje, że pojęcia zielonego za grosz nie mają jak zwykle o tym o czym gadają. Sam reportaż jest byle jaki i nic nie wnosi. Nie ma w nim nic konkretnego. Sama nazwa "majonez babuni" jest tak "z d*py" wzięta, że nawet gołym okiem widać, jak reporterka się o niego pyta ludzi to nie widzą o co chodzi. Zwykłe wymysł na rzecz tego reportażu. Zamiast podejść powiedzieć tak "po wiejsku": "doła by pani tego smalcu trochę sąsiadka mnie przysłała powiedziała, że pani mo". To pyta się o "majonez..." głupia. Od razu ludzie podstęp zwietrzyli... na prawdę ci dziennikarze wszyscy to taborety jakich mało.
btw. Heh przypomniała mi się taka mała anegdotka. Jak babka z radoszyc (już kilka lat temu) mówi do córki, która stwierdziła, że "nigdy w życiu bym tego nie zjadła"... "tyś więcej tego smalcu zeżarła niż ważysz" ;D