Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Sprężynki
I................1 • 2013-05-14, 22:20
Sprężynki, amortyzatory- jak nazwiecie nie ważne, a oto jak się je robi..
Zgłoś
rhakun 2013-05-15, 14:05
co to k🤬a jest Discovery Channel czy sadistic k🤬a ?? o.O
Zgłoś
timmy77 2013-05-15, 14:59
@qtacz
Dawno tak sk🤬iałej muzyki nie słyszałem... Inaczej tego nie da się opisać sory

podpis użytkownika

Let's rock'n'roll
Zgłoś
p................u 2013-05-15, 16:07 1
gambiterv napisał/a:

O_o to Sprężyny mozna nazwać amortyzatorem ?

Widać że humanista....
Zgłoś
ocwpzw 2013-05-15, 16:19 3
Inżynier321 napisał/a:

no p🤬lnąłem gafę i co? Sami sp🤬alać do gimnazjum , bo widzę całkowity brak kultury. poza tym sprężyna amortyzuje( tak jak jakikolwiek inny sprężysty materiał, guma i równie dobrze końskie dildo) też, wykazujecie całkowity brak wiedzy na temat mechaniki technicznej. Przepraszam że nie wiem jaka cześć zawieszenia jak sie nazywa bo tego w tych p🤬lonych szkołach wyższych nie uczą!, Jak sie sam nie nauczę to nie będę wiedział. Tzn, wiem jak wygląda zespół zawieszenia cały i z jakich cześci jest zbudowany, ale nie wiem jak sie to wszystko może nazywać. A moi drodzy sadole wiecie co to jest bigl?
Adolf
Nie mam pojęcia bo jeszcze zadnego sam na cześci pierwsze nie rozdłubałem. Kupie sobie go , rozkręce i będę miał.

Nie obraź się, ale c🤬jowy z ciebie inżynier. Sprężyna nie amortyzuje, tylko resoruje (stąd inna nazwa resor śrubowy), a amortyzator jak sama nazwa wskazuje jest od amortyzacji (czyli wytłumiania drgań) sama sprężyna nie amortyzuje (gdyż nie tłumi, a sprężynuje- rzecz zupełnie odwrotna). Tłumić może jedynie resor piórowy- poprzez tarcie między piórami, mimo to i tak stosuje się amortyzatory z uwagi na niski współczynnik tłumienia resorów piórowych. Poucz się jeszcze trochę z tej mechaniki technicznej
Zgłoś
Karboksylator 2013-05-15, 16:37
gambiterv
O_o to Sprężyny mozna nazwać amortyzatorem ?

jeśli sprężyna działa jako amortyzator, to można ją tak nazwać. tak samo każdy inny sprzęt, który będzie amortyzował np. drgania - kawałek gumy.

podpis użytkownika

z każdym dniem wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę
Zgłoś
Chezus 2013-05-15, 17:26 1
Inżynier321 napisał/a:

poza tym sprężyna amortyzuje( tak jak jakikolwiek inny sprężysty materiał, guma i równie dobrze końskie dildo) też, wykazujecie całkowity brak wiedzy na temat mechaniki technicznej

Niestety, ale zarówno sprężyny i guma nie amortyzują (jeżeli nie przekroczymy progu plastyczności, to po odjęciu działającej siły wrócą do pierwotnego kształtu oddając tym samym energię zgromadzoną wewnątrz) amortyzuje amortyzator, gdzie energia zgromadzona w sprężynie przykładowo jest rozpraszana w postaci ciepła (w tym przypadku chodzi o pracę wykonaną przez siłę podczas przeciskania przez otworki gazu lub oleju).
Zgłoś
6................a 2013-05-15, 18:20
Za edukacyjny materiał piwo każdorazowo!
Zgłoś
Parzo 2013-05-15, 18:28
Sami znawcy a obnizają auto obcinając szlifierką kątową spreżyne A w amorze, skok mają taki sam i potem zdz🤬ko, że im albo się amor wylewa, albo cos "wyp🤬oli ładnie"

Ps. Chezus ma racje, spreżyna nie absorbuje energi, tylko można powiedzieć, że ją "kumuluje" dzięki temu mamy czesto efekt przy wylanym amortyzatorze, bansowania (skacze góra dół auto i nie może się szybko uspkoic) Pamiętajcie, jeśli auto się bujnie więcej niz 4-5 razy to amor do wymiany

podpis użytkownika

Wymyj zęby, mój siwek lubi czyste stajnie...
Sadistic - czyli forum które wiele pisze, a nic nie wyjasnia.
Zgłoś
ScrappyCoco 2013-05-15, 19:13
Pracowauem w fabryce takowych sprężynek. Chciałem się tylko pochwalić. Daewon Lublin Poland! Dzięki do usłyszonka.

podpis użytkownika

Cześć
Zgłoś
szefooo 2013-05-15, 19:29
Inżynier321 napisał/a:

no p🤬lnąłem gafę i co?

Jak to co? po sekundzie p🤬lnąłeś kolejną. O proszę:
Inżynier321 napisał/a:

Sami sp🤬alać do gimnazjum , bo widzę całkowity brak kultury. poza tym sprężyna amortyzuje

Sprężyna sprężynuje
Amortyzator amortyzuje
Te nazwy nie są k🤬a przypadkowe. Wymyśliła je tęga głowa i uprościła ich nazwenictwo aby ciasna głowa jak twoja to pojęła.

Inżynier321 napisał/a:

( tak jak jakikolwiek inny sprężysty materiał, guma i równie dobrze końskie dildo)

Nie wiem jak jest sprężyste dildo tym bardziej końskie i nie wiem skąd ty wiesz. Nie chcę wiedzieć. Jak pojedziesz kiedyś do mechanika z zepsutym zawieszeniem powiedz mu żeby ci wstawił dildo.

Inżynier321 napisał/a:

też, wykazujecie całkowity brak wiedzy na temat mechaniki technicznej.

Mój 13 letni siostrzeniec wykazyje więcej wiedzy na ten temat niż ty.

Inżynier321 napisał/a:

Przepraszam że nie wiem jaka cześć zawieszenia jak sie nazywa

Masz do tego prawo.

Inżynier321 napisał/a:

bo tego w tych p🤬lonych szkołach wyższych nie uczą!,

A c🤬ja prawda jak sie nie chodzi na zajęcia albo chodzi i gra na kurniku zamiast słuchać to póżniej sie nie wie tak podstawowych żeczy jak to że sprężyna sprężynuje. Już pomijam fakt że nie studia a życie powinno cię tego nauczyć jeszcze przed gimnazium.

Inżynier321 napisał/a:

Jak sie sam nie nauczę to nie będę wiedział.

No w twoim leniwym przypadku najwyraźniej tak.

Inżynier321 napisał/a:

Tzn, wiem jak wygląda zespół zawieszenia cały i z jakich cześci jest zbudowany, ale nie wiem jak sie to wszystko może nazywać.

Też nie jestem alfą i omegą ale skoro umieszczasz temat na portalu i opisujesz go to powinieneś przynajmniej poznać znaczenie słów których używasz. A nie snuć domysły i p🤬lić głupoty. W kolejnym poście przyzać się do błędu po czym potwierdzić że miałeś rację po czym potwierdzić że nic nie wiesz. K🤬a bvez składu i ładu te twoje wypowiedzi.

Inżynier321 napisał/a:

A moi drodzy sadole wiecie co to jest bigl?
Adolf
Nie mam pojęcia bo jeszcze zadnego sam na cześci pierwsze nie rozdłubałem. Kupie sobie go , rozkręce i będę miał.

To se rozkręć tylko teraz nie wiem czy chcesz rozkręcić na części pierwsze psa rasy bigl czy może szczypce junbilerskie czy to bigl z jeszcze innej dziedziny której mamy się z dupy domyslić.

podpis użytkownika

ironią w ryj
Zgłoś
p................d 2013-05-15, 19:55
Powalające! Nominacja do Oscara!
Zgłoś
f................t 2013-05-15, 20:01
Chezus napisał/a:

Niestety, ale zarówno sprężyny i guma nie amortyzują (jeżeli nie przekroczymy progu plastyczności, to po odjęciu działającej siły wrócą do pierwotnego kształtu oddając tym samym energię zgromadzoną wewnątrz) amortyzuje amortyzator, gdzie energia zgromadzona w sprężynie przykładowo jest rozpraszana w postaci ciepła (w tym przypadku chodzi o pracę wykonaną przez siłę podczas przeciskania przez otworki gazu lub oleju).

Niestety, sprężyna z racji tego, że praktycznie nie ma histerezy nie tłumi drgań, natomiast guma wręcz przeciwnie. W zależności od składu może tłumić mniej, lub bardziej, ale w wyniku tarcia wewnętrznego część energii dostarczonej zamienia się w ciepło. Prosty przykład to piłka do squasha, albo opona samochodowa.
Zgłoś
fashX 2013-05-15, 21:31
@gambiterv
no w sumie jak robię sprężynkę leżąc na ziemi to amortyzuje się nogami żeby nie walnąć na pysk
Zgłoś
I................1 2013-05-16, 0:56
Tak Tak k🤬a znawcy od siedmiu boleści. gówno wiecie. Czy to guma, czy amortyzator czy sprężyna czy resor - robi k🤬a to samo ,a różnice są k🤬a widoczne tylko na sprzęcie laboratoryjnym. Skoro guma baranie nie amortyzuje to dlaczego większość kabin i przyczep jest amortyzowana na gumach? Strzel se samobója ekspercie

Jak k🤬a sprężyna histerezy niema, masakra z wami, eksperci;D

bigl k🤬a to łączenie zbrojarskie

Szczerze to barany z was takie ze ja p🤬le, może i o budowie coś więcei, ale sprężyna amortyzuje , a amortyzator może sprężynować c🤬ja sie znacie i tyle ;D
Zgłoś