Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:05
Strajk Polaków w Holandii
konto usunięte • 2015-03-20, 7:47
Na wstępie chciałbym powiedzieć iż jestem bardzo dumny za Polaków że w końcu potrafili się zjednoczyć i zorganizowali PIERWSZY strajk ! Trzymam kciuki za nich ! Oby to był sygnał dla innych którzy wyjeżdżają bądz pracują przez zlodziejskie agencje !

Jeden z pierwszych, jeżeli nie pierwszy tak duży strajk Polaków w Holandii.
Aż 70 Polaków przerwało pracę w dniu (18.03.2015) na plantacji Van Gennip w miejscowości Nuenen.

Poszło o wynagrodzenia, roszczenie miał pracodawca do swoich pracowników sezonowych. Usłyszeli oni, że muszą oddać część wynagrodzenia, bo dostali go zbyt dużo.

Dość niecodzienną sprawą zajął się Wim Baltussen ze związku zawodowego FNV. - Nie przedstawiono żadnego dobrego wyjaśnienia ani list płac, strajk potrwa przez kilka godzin - powiedział przed kamerami.

(związki zawodowe popierają polaków a właściciel przed kamerami nabiera wody w usta )

Van Gennip firma rolnicza z kilkoma oddziałami w Brabancji Północnej, głównie zajmuje się uprawą truskawek i szparagów.

Dnia (19.03.2015) jeden ze strajkujących Pan Karol Jan Wutka przekazał informację, że strajk trwa i uczestniczy w nim 78 Polaków, w konflikcie z pracodawcą pomagają strajkującym związki zawodowe. Strajkujący mają opuścić teren zakładu do (20.03.2015), takie dostaliśmy ultimatum od właściciela firmy - dodał Karol Jan Wutka.

Dziennikarze z omroepbrabant.nl postanowili dokładniej się przyjrzeć warunkom pracy i zakwaterowania Polaków.

Na filmie (pod tekstem) możemy zobaczyć 8 osobowe pokoje na niewielkiej powierzchni. Jak przekazał nam jeden ze strajkujących tak wygląda właśnie część pokoi w których są zakwaterowani Polacy.

Jeszcze raz brawo Polacy !!!

Zródło: mojaholandia.nl, omroepbrabant.nl
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2015-03-20, 15:58
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-20, 15:58 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
okrutnyCham 2015-03-20, 17:45
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-20, 17:51
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-20, 17:59 2
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-20, 18:23 3
ja88 napisał/a:

Hahahahaha Jakie warunki mieszkalne Tak właśnie wygląda praca emigrantów A wystarczyło się uczyć

Ciekaw jestem co ty sobą reprezentujesz. Sam mieszkam w UK od roku. Pracowałem jako kurier, teraz pracuję na magazynie. W Polsce studiuję prawo na UWR, ten rok robię eksternistycznie, jest cholernie ciężko. Podczas pobytu odbyłem darmowy staż w Ambasadzie RP w Londynie który kosztował mnie ok 2 tyś funtów (które sam zarobiłem). Ukończyłem go jako jeden z niewielu ( kilka osób na rok- przewija się kilkadziesiąt) oceną celującą oraz otrzymałem rekomendację Konsula do odbycia kolejnego stażu w centrali MSZ w Warszawie i właśnie po to teraz tu jestem, aby zarobić. Władam biegle angielskim i francuskim na poziomie B1.
Po co to piszę ? Po to abyś wiedział , że tam za granicą są normalni ludzie, zdolni mniej zdolni.Z większymi aspiracjami i mniejszymi. Pozdrawiam.
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-20, 18:29
b4rtekk napisał/a:

Ciekaw jestem co ty sobą reprezentujesz. Sam mieszkam w UK od roku. Pracowałem jako kurier, teraz pracuję na magazynie. W Polsce studiuję prawo na UWR, ten rok robię eksternistycznie, jest cholernie ciężko. Podczas pobytu odbyłem darmowy staż w Ambasadzie RP w Londynie który kosztował mnie ok 2 tyś funtów (które sam zarobiłem). Ukończyłem go jako jeden z niewielu ( kilka osób na rok- przewija się kilkadziesiąt) oceną celującą oraz otrzymałem rekomendację Konsula do odbycia kolejnego stażu w centrali MSZ w Warszawie i właśnie po to teraz tu jestem, aby zarobić. Władam biegle angielskim i francuskim na poziomie B1.
Po co to piszę ? Po to abyś wiedział , że tam za granicą są normalni ludzie, zdolni mniej zdolni.Z większymi aspiracjami i mniejszymi. Pozdrawiam.

Gratulacje! Jakbyś jeszcze potrafił czytać ze zrozumieniem to byś doszedł do tego,że odnosiłem się do osób, które w wieku 50 lat nie mają doświadczenia, ani umiejętności, które zapewnią im godną pracę.
Zgłoś
dth 2015-03-20, 19:36 1
Cytat:

Przecież na filmie są stare dziady. Ogarnij się i zapoznaj z tematem nim zaczniesz pisać od rzeczy.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, bo chyba nie zrozumiałeś i zasugerowałeś się ostatnim zdaniem.
Zgłoś
zwiebulka 2015-03-20, 20:55
Zgłoś
quniu88 2015-03-20, 23:28 2
ja88 napisał/a:

Hahahahaha Jakie warunki mieszkalne Tak właśnie wygląda praca emigrantów A wystarczyło się uczyć

Tak mówisz? Mam ponad 70metrowe mieszkanie na poddaszu. Trzecie piętro. Salon wielkości 30m.
Mieszkam i pracuję w Szkocji. Uczyłem sie cholernie dobrze, ale nie stać mnie było na studia. Nie mam rodziców, byłem w złodziejskiej rodzinie zastępczej.
Jakby nie mój wyjazd to brałbym w Polsce zasiłki i mieszkanie socjalne.
I nie wyjechałem bo 1200... mogę dziś wrócić i czeka mnie praca za 1800zł na rękę. Ale uważam, że to za mało dla mnie. Mam 27 lat i nie będę jak debil, alkoholik i studenciak bez godności wynajmował pokoju. A jak myślisz, że za 1800zł stać mnie na dwie sypialnie, salon i kuchnię oraz łazienkę w jakimkolwiek mieście w Polsce plus do tego samochód, żywność, rachunki i jeszcze coś odłożyć to jesteś debilem.
Mam firmę zakładać? Nie. Nie każdy może mieć firmę, kiedy to zrozumiecie? Ja lubię pracować, zrobić swoje i mieć spokój, a nie papierki na głowie.
Poza tym na firmę trzeba mieć pomysł. I pieniądze. A jak się startowało z 200zł w kieszeni gdy pierwszy raz wyjechałem i tym co na grzbiecie, a do tego miałem dług u kolegi bo po 2008 byłem bezrobotny pół roku? Mam dziś sporo i doszedłem do tego cieżką pracą.
W życiu bym się nie zgodził na takie warunki. Mam wielkie mieszkanie. Dobrą pracę. Niezłe zarobki. I sam się dorobię swojej emerytury. A ty żyj w kraju, który uważasz za cudowny, gdy ja żyję w takim, w którym nawet sprzątaczka zarabia dość by żyć godnie i jechać minium raz w roku na wakacje nad Morze Śródziemne.
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-21, 1:17
quniu88 napisał/a:

Tak mówisz? Mam ponad 70metrowe mieszkanie na poddaszu. Trzecie piętro. Salon wielkości 30m.
Mieszkam i pracuję w Szkocji. Uczyłem sie cholernie dobrze, ale nie stać mnie było na studia. Nie mam rodziców, byłem w złodziejskiej rodzinie zastępczej.
Jakby nie mój wyjazd to brałbym w Polsce zasiłki i mieszkanie socjalne.
I nie wyjechałem bo 1200... mogę dziś wrócić i czeka mnie praca za 1800zł na rękę. Ale uważam, że to za mało dla mnie. Mam 27 lat i nie będę jak debil, alkoholik i studenciak bez godności wynajmował pokoju. A jak myślisz, że za 1800zł stać mnie na dwie sypialnie, salon i kuchnię oraz łazienkę w jakimkolwiek mieście w Polsce plus do tego samochód, żywność, rachunki i jeszcze coś odłożyć to jesteś debilem.
Mam firmę zakładać? Nie. Nie każdy może mieć firmę, kiedy to zrozumiecie? Ja lubię pracować, zrobić swoje i mieć spokój, a nie papierki na głowie.
Poza tym na firmę trzeba mieć pomysł. I pieniądze. A jak się startowało z 200zł w kieszeni gdy pierwszy raz wyjechałem i tym co na grzbiecie, a do tego miałem dług u kolegi bo po 2008 byłem bezrobotny pół roku? Mam dziś sporo i doszedłem do tego cieżką pracą.
W życiu bym się nie zgodził na takie warunki. Mam wielkie mieszkanie. Dobrą pracę. Niezłe zarobki. I sam się dorobię swojej emerytury. A ty żyj w kraju, który uważasz za cudowny, gdy ja żyję w takim, w którym nawet sprzątaczka zarabia dość by żyć godnie i jechać minium raz w roku na wakacje nad Morze Śródziemne.

I takich opowieściach widać jak praktyka rozjeżdża prawackie teorie.
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-21, 9:26
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-21, 10:49
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-21, 13:04 1
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-21, 13:42 1
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem