Główna Poczekalnia (2) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 15:45
Straż Miejska vs Emil Rau
konto usunięte • 2016-01-14, 17:44
Jak w temacie .

Oglądałem dzisiaj Pana Emila w tv (szacuneczek zresztą) i rozbawiła mnie pewna jego riposta.

St.Miejski - Ma pan tu mnie nie kamerować...zabraniam panu
E.Rau - Wie pan co może pan zrobić żebym nie kamerował ?
S.M - No co ?
E.R - Złożyć wypowiedzenie.

Powietrze z niego zeszło jak ze starego przegubowca .
Zgłoś
Andrzejas 2016-01-15, 1:29 2
Ja może jakiś głupi jestem, ale skoro tutaj Panowie takimi solidnymi argumentami z kodeksów się obrzucają, to i ja z chęcią na pysk przyjmę wyjaśnienie pojęcia "osoby publicznie znanej"...
Zgłoś
misiorysio 2016-01-15, 7:23 2
a to jest akurat bardzo dobre pytanie i wymaga sporego zastanowienia się.

1. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że w kontekście naszego przepisu musi ta osoba pełnić funkcje publiczną.

2. Nie istnieje definicja legalna pojęcia "osoba publicznie znana"

3. Można się posiłkować wyrokami SN gdzie Sąd próbuje podjąć się takiej definicji, bądź zasięgnąć opinii profesorów, którzy to starają się to jakoś ubrać w ładne słowa.

4. Moim zdaniem najlepiej to wyjaśnić na przykładzie: Zarówno będzie osobą publicznie znaną Prezydent Andrzej Duda, jak i wójt gminy Kraśnik Mirosław Chapski, różnica tkwi jedynie w skali "znania" tej osoby

5. Osobami publicznie znanymi będą również aktorzy itd jednak nie jest to kategoria osób o których teraz mówimy.

6. Tak jak wkleiłem wcześniej, rzecznik prasowy z automatu godzi się na upublicznianie jego wizerunku.
Zgłoś
offduty 2016-01-15, 8:37 1
@yasu19956=nie znam się, ale wypowiem się. Zresztą czego można spodziewać się po gimbazjum
Zgłoś
Rafcio115 2016-01-15, 11:44 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2016-01-15, 12:27
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Rafcio115 2016-01-15, 18:40
kulad8, No i na bank wymyślą coś w zastępstwie, bo gminy sobie nie pozwolą na utratę takiego źródła gotówki. Owszem. Jeżdżę dość sporo, ale mimo wszystko nie otrzymałem jeszcze mandatu z fotoradaru. Od policji raz, ale z fotoradarów jeszcze się nie zdarzyło. W mojej okolicy na szczęście straż miejska czy gminna nie obsługiwała fotoradarów. Jedynie policja straszyła zza krzaczków.
Zgłoś
konto usunięte 2016-01-16, 17:17 1
Zgłoś
Andrzejas 2016-01-17, 14:23 1
misiorysio napisał/a:

a to jest akurat bardzo dobre pytanie i wymaga sporego zastanowienia się.

1. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że w kontekście naszego przepisu musi ta osoba pełnić funkcje publiczną.

2. Nie istnieje definicja legalna pojęcia "osoba publicznie znana"

3. Można się posiłkować wyrokami SN gdzie Sąd próbuje podjąć się takiej definicji, bądź zasięgnąć opinii profesorów, którzy to starają się to jakoś ubrać w ładne słowa.

4. Moim zdaniem najlepiej to wyjaśnić na przykładzie: Zarówno będzie osobą publicznie znaną Prezydent Andrzej Duda, jak i wójt gminy Kraśnik Mirosław Chapski, różnica tkwi jedynie w skali "znania" tej osoby

5. Osobami publicznie znanymi będą również aktorzy itd jednak nie jest to kategoria osób o których teraz mówimy.

6. Tak jak wkleiłem wcześniej, rzecznik prasowy z automatu godzi się na upublicznianie jego wizerunku.

Czyli wychodzi na to, że upublicznianie wizerunku policjanta na służbie nie łamie żadnego prawa, ponieważ żadne precyzyjnie nie zakazuje tego typu zachowania. Logika nakazuje założyć, że funkcjonariusz mundurowy jest osobą "publicznie znaną" ze względu choćby na fakt, że publicznie nosi mundur. Prawo nie precyzuje jak wielka ma to być publika.

"Jest znany, bo my go na wiosce wszyscy znamy!", powiedzieli by lokalni mieszkańcy i już niestety paragrafik idzie do śmieci - mogę sobie dzielnicowego upubliczniać ile wlezie, póki ma na sobie mundur i jest w przestrzeni publicznej. Nawet, jak je pączka na stacji benzynowej.

Podpieranie się dziurawym prawem i naskakiwanie na kogoś przez jego nadinterpretację uważam za co najmniej śmieszne.
Zgłoś
Dziad_Inżynier 2016-01-17, 23:47 1
Zgłoś
misiorysio 2016-01-18, 12:05
Słuchaj jako prawnik Ci mówię jaki jest przepis i jak go należy stosować, po prostu zaufaj mi.
Zgłoś
MIhau_ 2016-01-18, 16:50
Zgłoś
Dziad_Inżynier 2016-01-18, 22:37 1
Zgłoś
MIhau_ 2016-01-19, 14:43 1
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem