Główna Poczekalnia (2) Soft (8) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 10:59
Strzelanie do ryb z kuszy
konto usunięte • 2015-03-13, 21:32
To jest łowiectwo podwodne. Wbrew temu co się sądzi jest ono w Polsce legalne i dozwolone przepisami. Materiał własny. Na
przykładzie różnych podwodnych polowań kuszą na ryby film pokazuje gdzie najlepiej celować i na czym polega taktyka
przygotowania samego momentu oddania strzału. Wszystkie moje filmy z podwodnych polowań mają na początku trwającą 2 i pół minuty wstawkę, w której w pigułce przekazuję informacje o łowiectwie podwodnym w Polsce - czym jest i jakie są główne przepisy je regulujące.

Uprawiam freediving (nurkowanie na wstrzymanym oddechu) i łowiectwo podwodne (podwodne polowania na ryby przy pomocy
kuszy). I z tego co robię pod wodą i co widzę tworzę filmy. Przy okazji tematu o sandaczu, który mnie znokautował pod wodą (
sadol.pl/nie-draznic-sandacza-vt348720.htm ) wielu z Was wykazało zainteresowanie freedivingiem i łowiectwem
podwodnym. Bardzo dużo o tych aktywnościach opowiedziałem w komentarzach w tamtym temacie starając się wyczerpująco
odpowiedzieć na zadawane pytania. Ale jeśli mielibyście jakieś pytania dotyczące freedivingu to piszcie śmiało, także na priw.
Postaram się odpowiedzieć, najwyżej się powtórzę, albo odeślę Was do konkretnej odpowiedzi w 'sandaczu'.

Polecam także obejrzenie innych tematów jakie 'spłodziłem' do tej pory:
O tym jak znokautował mnie po wodą sandacz
Baaardzo odprężający tryptyk o podwodnym pięknie Morza Czerwonego
ptaki wodne w zimie - jak pomagac nie szkodząc
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2015-03-14, 11:54
wszystko fajnie, poza muzyką która jest fatalna, pomysł na łowienie całkiem ciekawy ale pozostane jednak przy spinningu

tak swoją drogą gdzie ty łowisz bo chyba mi umknęło
piękne wody po których piękna ryba chodzi, tylko pozazdrościć
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-14, 11:59
kokroucz napisał/a:

wszystko fajnie, poza muzyką która jest fatalna, pomysł na łowienie całkiem ciekawy ale pozostane jednak przy spinningu

Osobiście podziwiam wędkarzy za umiejętność wyholowania nawet dużej i silnej ryby na cieniutkiej przecież żyłce - dla mnie to kosmos, nie mam do tego zdolności. Próbując swoich sił w wędkarstwie nie byłem w stanie doholować do brzegu żadnej większej ryby - ot nie mam do tego drygu.

Natomiast freediving (nurkowanie na wstrzymanym oddechu) jest to cos co uprawiam od ponad 20 lat i przez ten czas nabrałem doświadczenia zarówno w zwyczajach ryb i umiejetnosci obserwacji podwodnego świata (który pokazuję w swoich filmach), jak i wykształciłem na skutek treningu umiejetnosc długiego wstrzymywania oddechu i schodzenia w ten sposób nawet na spore głębokości.

Jako podwodni łowcy, których w Polsce jest ok tysiąca - czyli garstka w stosunku do liczby wędkarzy chcemy przebić się do świadomości wędkarzy z informacją, że łowiectwo podwodne to nie tylko podwodne polowania kuszą na ryby. Łowiectwo podwodne to przyjemność pływania z kuszą, nurkowania na wstrzymanym oddechu, obserwacje, filmowanie i fotografowanie podwodnego świata, szukanie i podchodzenie ryb, poznawanie ich zwyczajów, pomaganie w ochronie gatunków zagrożonych i słabych liczebnie w danej wodzie, dbanie o czystość tej części środowiska naturalnego jakim jest woda. To także walka z kłusownictwem czyli połowem ryb niezgodnie z przepisami i bez zezwolenia wykonywanym dowolną metodą, zarówno wędka jak i kuszą, oraz kłusownictwem sieciowym. Wiemy, że zmiana stereotypu to zadanie niełatwe, być może skazane w większości na porażkę. Ale jeśli chcemy uprawiać naszą pasję legalnie to nie mamy innej drogi jak rozmawiać z wędkarzami wskazując im korzyści z naszej obecności w wodzie, rozumiejąc jednocześnie i szanując ich spojrzenie na ten temat. My jako podwodni łowcy szanujemy wolny wybór możliwości wykonywania pasji - w tym wypadku połowu ryb w taki sposób jaki odpowiada komukolwiek, jeśli nie łamie on prawa czyli nie jest kłusownictwem. Szanujemy pracę i pasję innych ludzi i ich prawo do jej wykonywania, jeżeli jest ona prowadzona zgodnymi z prawem metodami - także rybactwo i wędkarstwo.

Gdzie łowię? Mieszkam niestety na południu Polski. Jeżeli idzie o PZW to bardzo ciężko jest uzyskać zezwolenie na uprawianie łowiectwa podwodnego od okręgów - jedynie Zielona Góra i Gorzów WLKP udostępniają niektóre jeziora do łowiectwa. Od tego roku także jedno jezioro udostępnił okręg PZW w Poznaniu. W przyszłym roku bćc może dołączy do nich PZW Olsztyn. Łatwiej jest indywidualnie porozumieć się z kołami PZW mającymi problem z niechcianymi gatunkami ryb na swoim akwenie w sprawie ich odstrzału - ale to już robi się indywidualnie (trzeba jeździć pisać samemu i w ten sposób coś wartościowego znaleźć) i także trzeba pamiętać o papierowym zezwoleniu od nich. Znacznie więcej jezior - około 30 udostępniają gospodarstwa rybackie i podobne przedsiębiorstwa. Z tym, że te jeziora także leżą głównie na północy Polski. I tam jeżdżę na urlopy, żeby połowić. Pokonuję za każdym razem ok 500 km w jedna stronę i płacę wysokie opłaty. Ale jak pisałem - to jest pasja, a pasji nie przelicza się na uzyskane korzyści. To nie o to chodzi.

Część udostępnionych do łowiectwa podwodnego akwenów opisana jest na forum spearfishing.

Tu na południu nie ma udostępnionych przez PZW wód do uprawiania łowiectwa podwodnego. Pozostają akweny leżące na terenach prywatnych - jeśli uda się uzyskać zezwolenie od właściciela. W wodach PZW pływam tylko z kamerą (bez kuszy) trenując podchodzenie ryb, filmując je i pokazując to wędkarzom. Często współpracujemy z SSR i PSR przy likwidacji kłusowniczych sieci. Takich jak ta zlikwidowana na Pogorii 4:

Zgłoś
skybluemonkee 2015-03-14, 12:01 1
świetny temat, krata piwa...
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-14, 13:10 1
Tak z perspektywy wędkarza który lubi wypuszczać ryby łowienie ryb kuszą nie wygląda super... Ale nie w tym przypadku, widać że jesteś profesjonalista i doskonale wiesz co robisz, ujęcia świetne, nic tylko pogratulować Super że walczycie z kłusolami, może w końcu uda się uświadomić społeczeństwo że nie każdą rybę trzeba zabić i zjeść. Ja zostaje przy spinningu/castingu, Tobie życzę udanych połowów i rozwijania pasji, o ile się jeszcze da bo widać że siedzisz w tym po uszy. Oby więcej takich ludzi. Piwo leci
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-14, 13:20
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-14, 13:40 1
Jakoś to tak dziwnie bywa że wędkarze którzy propagują c&r w stopniu wręcz szaleńczym nie zawsze są tacy etyczni... Ja sam nie powiem że jestem w 100 % c&r bo lubię czasem coś zaprosić na grilla Ale moim zdaniem to wszystko powinno być w granicach rozsądku i zdrowego myślenia, na pewno robisz więcej dla ochrony wód i ryb niż ci którzy dużo mówią jacy to oni są etyczni i w ogóle Kiedyś słyszałem że ludzie łowią na kuszę na Solinie, kojarzysz może temat? Pytam bo pisałeś że ciężko jest dostać pozwolenie.
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-14, 13:47
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
emptypants 2015-03-14, 14:22
Zgłoś
SKR 2015-03-14, 14:53
Ja łowie i wypuszczam ogromne karpie a ty do nich strzelasz w imię rybiego mięsa które smakuje jak muł pomieszany z śmierdzącym tłuszczem . nie stać cie na schabowego ? daj adres wyśle ci paczkę !
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-14, 14:54
Kurde jakoś nie potrafię ogarnąć, że można tak spokojnie wyczekiwać na strzał pod wodą... mając wstrzymany oddech. Szacun
Zgłoś
PimpMyDick 2015-03-14, 15:03
Hmm w filmiku namawiasz do łowienia ryb za pomocą kuszy, twierdząc, że w ten sposób nie ranisz ani nie okaleczasz bezpodstawnie innych okazów, by po dwóch minutach filmu pokazać, że strzelanie tołpydze w głowę, to nie najlepszy pomysł, ponieważ ją tylko okaleczy a nie zabije.
Więc jak to jest? Widać, że strzeliłeś specjalnie w głowę bo odległość była bliska, a chyba wiedziałeś co się stanie?
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-14, 15:04 1
SKR napisał/a:

Ja łowie i wypuszczam ogromne karpie a ty do nich strzelasz w imię rybiego mięsa które smakuje jak muł pomieszany z śmierdzącym tłuszczem . nie stać cie na schabowego ? daj adres wyśle ci paczkę !

Filety z dużego karpia smakują zupełnie inaczej. Karpiom począwszy od ok 6 kg (jak zaobserwowałem) przestaje wystarczać sam pokarm roślinny i w dużej mierze przestawiają się na pokarm mięsny - ślimaki, a nawet raki. Stają się więc po części drapieżnikami i są wszystkożerne. Widać to tez dobrze obserwując ich odchody w 'domkach' wśród trzcin. Stałe miejsce odpoczynku dużego karpia usłane jest szczątkami muszli ślimaków. Filety z ich mięsa mają zdecydowanie lepszy smak. Mięso jest ciemne i bardziej kruche. Nadaje się też dobrze do wędzenia.

Nie tylko strzelam do karpi. W 2013 roku przez miesiąc jeździłem na duże łowisko komercyjne pomagać znajomym wędkarzom w leczeniu ich karpi, które zachorowały na jakąś odmianę pleśni i masowo padały. Rozkładałem pod wodą paszę nasączona antybiotykiem, kontrolowałem jej pobieranie i na bieżąco filmowałem stan ryb dla celów kontrolnych.

Mam też takie miejsca gdzie karpie są ze mną wręcz zaprzyjaźnione - i to ogromne karpie. To miejscówki gdzie pływam od lat, bez kuszy, a tylko z kamerą. Znam te ryby, rozpoznaję niektóre z nich i nawet potrafie je do siebie przywabić:

Więc nie tylko zabijam. Jak już pisałem łowiectwo podwodne to nie tylko strzelanie do ryb ...
Zgłoś
KhorneFlakes 2015-03-14, 15:08
Nie ma piwa za materiał własny. Dostaniesz za swoją osobę. Masz bardzo ciekawe hobby
Zgłoś
SKR 2015-03-14, 15:09
tretre50 napisał/a:

Filety z dużego karpia smakują zupełnie inaczej. Karpiom począwszy od ok 6 kg (jak zaobserwowałem) przestaje wystarczać sam pokarm roślinny i w dużej mierze przestawiają się na pokarm mięsny - ślimaki, a nawet raki. Stają się więc po części drapieżnikami i są wszystkożerne. Widać to tez dobrze obserwując ich odchody w 'domkach' wśród trzcin. Stałe miejsce odpoczynku dużego karpia usłane jest szczątkami muszli ślimaków. Filety z ich mięsa mają zdecydowanie lepszy smak. Mięso jest ciemne i bardziej kruche. Nadaje się też dobrze do wędzenia.

Karp w naturalnych warunkach sie nei rozmnaża. Karpie które mają powiedzmy 15kg nierzadko mają więcej niż 20lat - dwadzieścia lat były tak cwane że dały rade przetrwać wszelakie choroby, kłusoli itp . Ty strzelasz bo ich mięso da sie zjeść. Daj ten adres to wyśle cią tą paczkę żywnościową
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-14, 15:25 2
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem