👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 23:50

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Zapominacie o Prawie Snelliusa, jeżeli światło przechodzi z ośrodka o mniejszym współczynniku załamania światła do ośrodka o współczynniku większym (np. powietrze-woda), tak jak na rysunku, to kąt załamania jest mniejszy od kąta padania. Jeżeli na odwrót (szkło-powietrze) – kąt załamania jest większy. Dlatego wydaje nam się że ryby są trzy razy większe.

No i co w tym takiego niezwykłego?
źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Sum_europejski

Cytat:
Sum - Największa ryba słodkowodna Europy. Osiąga długość ponad 2 m i masę ciała ponad 100 kg (maksymalnie 5 m i wagę 306 kg)
źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Sum_europejski

Takie wyciągaliśmy przy ciągnięciu sieci na stawie przydomowym (żadnym tam hodowlanym - ryby są wpuszczane tylko po to, żeby nie zarosło i można było sobie okazjonalnie połowić). Dwie sztuki tej wielkości, nic nadzwyczajnego.
@up
Uwaga na oczy xD
Nie mamy punktu odniesienia, nie widzimy jak wielkie są te sumy w realu. Może te rybki pod nimi mają po 2m ?
Uwaga na oczy xD
Nie mamy punktu odniesienia, nie widzimy jak wielkie są te sumy w realu. Może te rybki pod nimi mają po 2m ?

Poczytajcie sobie o okazach ryb jakie złowiono w Zalewie Rybnickim, a dopiero potem zachwycajcie się malutkimi sumami, które to niby rzekomo są z Czarnobyla

djpolb napisał/a:
Znam większe
Panowie Andrzej, Andrzej i Andrzej z Sarniego Żniwa?

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie