Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Z................y 2012-12-22, 20:20
unimator napisał/a:

Od kiedy to zasady z programowanie przekłada się na zasady matematyczne?

A od kiedy 011 z góry znaczy liczbę w systemie binarnym? Jeżeli już chcielibyśmy być dokładni to wypadałoby w indeksie dolnym podać podstawę systemu, ew b. Generalnie moja uwaga tyczyła się "naplecik", bo od biedy oryginalna treść kawału ma sens, ale na c🤬j to 0 przed?
Zgłoś
m................k 2012-12-22, 20:52
Cytat:

Liczby w systemie binarnym nie mogą zaczynać się od zera

Powiedz to mojemu wykładowcy z informatyki...
Zly_wrecz_okropny napisał/a:

A od kiedy 011 z góry znaczy liczbę w systemie binarnym?

Od wtedy kiedy służy to prostej anegdotce a nie matematyce. Ale nie, trzeba się do najmniejszego szczegółu przyp🤬olić bo dzień bez tego jest dniem straconym

ale na c🤬j to 0 przed?

Bo gość miał taki kaprys? Ja bym napisał 00000011 bo lubię zapisywać w 8 bitach i każdy kto się tutaj tego czepi może się oddalić w bliżej nieokreślonym kierunku.
Zgłoś
Z................y 2012-12-22, 21:04
maniiiek napisał/a:

Od wtedy kiedy służy to prostej anegdotce a nie matematyce. Ale nie, trzeba się do najmniejszego szczegółu przyp🤬olić bo dzień bez tego jest dniem straconym

W tej prostej "andegdotce" 0 nie widzę przed liczbą, więc o czym ty p🤬lisz?
Zgłoś
Q................l 2012-12-22, 21:30
76200 napisał/a:

W zasadzie 1+1 = 10, ale i tak byłeś bardzo, bardzo, blisko.

W zasadzie, 1+1=1, jeśli słyszałeś o algebrze abstrakcyjnej
Zgłoś
T0B1 2012-12-22, 21:38

A od kiedy 011 z góry znaczy liczbę w systemie binarnym? Jeżeli już chcielibyśmy być dokładni to wypadałoby w indeksie dolnym podać podstawę systemu, ew b. Generalnie moja uwaga tyczyła się "naplecik", bo od biedy oryginalna treść kawału ma sens, ale na c🤬j to 0 przed?

Przeczytaj dokładnie mój post. Bynajmniej nie twierdzę, że 011 jest zapisane w jakimkolwiek innym systemie niż decymalny. Właściwie to nawet liczba ta jest źle zapisana bo nie poprzedza się liczb jakimiś dodatkowymi zerami.

podpis użytkownika

"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"
Zgłoś
H................. 2012-12-22, 23:14
Część z piszących zachowuje się jakby napisała 1 000 000 linijek kodu, a tak naprawde wie tyle ile nauczył w liceum pan od fizyki uczący informatyki (bo brakowalo mu godzin do pełnego etatu). 0 można pisać, ale nie trzeba - koniec kropka.
@unimator
Masz piwo, bo trafileś w sedno.
Zgłoś
Z................y 2012-12-23, 0:05 1
Haters gonna hate. napisał/a:

0 można pisać, ale nie trzeba - koniec kropka.

Możesz sobie też narysować k🤬sa przed, ale nie trzeba...
Zgłoś
MortiCRX 2012-12-23, 12:22

MortiCRX widzisz niedouczony durniu, bo w rzeczy samej zerem przed liczbą oznacza się liczbę w systemie ósemkowym...więc jest to 9. Aż zrobiłem sobie print screena twojego posta

W rzeczy samej matematyka to matematyka, oznaczyć system możesz ewentualnie przez wpisanie jego podstawy w nawiasie przed liczbą. Widzisz, drugi raz zrobiłeś z siebie debila w jednym temacie, gratuluję
Zgłoś
m................k 2012-12-23, 12:26

Możesz sobie też narysować k🤬sa przed, ale nie trzeba...

To może inaczej, tak żebyś zrozumiał: 0 można napisać przed w systemie binarnym ale nie ma takiej konieczności. Obydwa zapisy są poprawne, ale ty masz z tym jakieś problemy c🤬j wie jakie...

Cytat:

W tej prostej "andegdotce" 0 nie widzę przed liczbą, więc o czym ty p🤬lisz?

Zaraz, a czy ja tam gdzieś o zerze pisałem? Zwróciłem ci tylko uwagę na to, że się do byle pierdoły przyp🤬alasz.
Zgłoś
piotrek22g 2013-01-02, 22:07
Ostatnio na lekcji UTK w 3 tech inf padło przy tablicy zdanie "1+1 to 1 czy 0?"
Zgłoś