Od kiedy to zasady z programowanie przekłada się na zasady matematyczne?
A od kiedy 011 z góry znaczy liczbę w systemie binarnym? Jeżeli już chcielibyśmy być dokładni to wypadałoby w indeksie dolnym podać podstawę systemu, ew b. Generalnie moja uwaga tyczyła się "naplecik", bo od biedy oryginalna treść kawału ma sens, ale na c🤬j to 0 przed?

Liczby w systemie binarnym nie mogą zaczynać się od zera
Powiedz to mojemu wykładowcy z informatyki...
A od kiedy 011 z góry znaczy liczbę w systemie binarnym?
Od wtedy kiedy służy to prostej anegdotce a nie matematyce. Ale nie, trzeba się do najmniejszego szczegółu przyp🤬olić bo dzień bez tego jest dniem straconym

ale na c🤬j to 0 przed?
Bo gość miał taki kaprys? Ja bym napisał 00000011 bo lubię zapisywać w 8 bitach i każdy kto się tutaj tego czepi może się oddalić w bliżej nieokreślonym kierunku.

Od wtedy kiedy służy to prostej anegdotce a nie matematyce. Ale nie, trzeba się do najmniejszego szczegółu przyp🤬olić bo dzień bez tego jest dniem straconym![]()
W tej prostej "andegdotce" 0 nie widzę przed liczbą, więc o czym ty p🤬lisz?

W zasadzie 1+1 = 10, ale i tak byłeś bardzo, bardzo, blisko.
W zasadzie, 1+1=1, jeśli słyszałeś o algebrze abstrakcyjnej

A od kiedy 011 z góry znaczy liczbę w systemie binarnym? Jeżeli już chcielibyśmy być dokładni to wypadałoby w indeksie dolnym podać podstawę systemu, ew b. Generalnie moja uwaga tyczyła się "naplecik", bo od biedy oryginalna treść kawału ma sens, ale na c🤬j to 0 przed?
Przeczytaj dokładnie mój post. Bynajmniej nie twierdzę, że 011 jest zapisane w jakimkolwiek innym systemie niż decymalny. Właściwie to nawet liczba ta jest źle zapisana bo nie poprzedza się liczb jakimiś dodatkowymi zerami.
podpis użytkownika

"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"

@unimator
Masz piwo, bo trafileś w sedno.

0 można pisać, ale nie trzeba - koniec kropka.
Możesz sobie też narysować k🤬sa przed, ale nie trzeba...
MortiCRX widzisz niedouczony durniu, bo w rzeczy samej zerem przed liczbą oznacza się liczbę w systemie ósemkowym...więc jest to 9. Aż zrobiłem sobie print screena twojego posta![]()
W rzeczy samej matematyka to matematyka, oznaczyć system możesz ewentualnie przez wpisanie jego podstawy w nawiasie przed liczbą. Widzisz, drugi raz zrobiłeś z siebie debila w jednym temacie, gratuluję

Możesz sobie też narysować k🤬sa przed, ale nie trzeba...
To może inaczej, tak żebyś zrozumiał: 0 można napisać przed w systemie binarnym ale nie ma takiej konieczności. Obydwa zapisy są poprawne, ale ty masz z tym jakieś problemy c🤬j wie jakie...
Zaraz, a czy ja tam gdzieś o zerze pisałem? Zwróciłem ci tylko uwagę na to, że się do byle pierdoły przyp🤬alasz.W tej prostej "andegdotce" 0 nie widzę przed liczbą, więc o czym ty p🤬lisz?