👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
46 minut temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

dobrze wystarczy trafic w splot słoneczny który znajduje się kawałek pod mostkiem i człowiek zaczyna się natychmiastowo dusić.
Jakoś nie widziałem takich uderzeń na żadnych zawodach mieszanych sztuk walki(nie mówię tu o bójce o pasy Polsatu).Więc albo nie są one tak skuteczne w poważnym starciu z przygotowanym przeciwnikiem albo w ruskiej armii lepiej płacą

EveryDayMosh napisał/a:
Jakoś nie widziałem takich uderzeń na żadnych zawodach mieszanych sztuk walki(nie mówię tu o bójce o pasy Polsatu).Więc albo nie są one tak skuteczne w poważnym starciu z przygotowanym przeciwnikiem albo w ruskiej armii lepiej płacą
![]()
Nie widziałeś bo w przeciwnika, który się porusza, ciężko wystarczająco precyzyjnie trafić. A te ciosy są cholernie skuteczne.
Dobre trafienie w zwój nerwowy zawsze cię położy lub przynajmniej oszołomi i to wcale nie musi być silny cios.
Nie wierzycie? To spróbujcie sobie z kolegą uderzyć w splot słoneczny albo rejon błędnika (na necie znajdźcie, gdzie jest) byle nie za mocno bo się jeszcze pozabijacie

A co do walki w rzeczywistości to sztuką jest umiejętność dostosowania się do sytuacji. Żeby zasłonić jedną część ciała musisz wystawić na atak inną. A wykorzystanie tych słabych punktów to już kwestia wprawy i refleksu, siła schodzi na drugi plan chociaż dalej jest całkiem ważna.

a nikt z was nie wie gamonie, że po ciosie w splot trzeba oddychać nosem ???
@Escalade
Było to raczej ironiczne stwierdzenie z mojej strony.Chodziło o to że w prawdziwej walce to się nie sprawdzi(resztę to już sam dopowiedziałeś).Równie dobrze można trafić w skroń lub w szczękę i efekt będzie podobny jeśli nie lepszy(oszołomienie lub K.O.).Jeśli przyjmiemy na tych samych zasadach że nasz "przeciwnik" się nie porusza lub nie jest przygotowany.
Było to raczej ironiczne stwierdzenie z mojej strony.Chodziło o to że w prawdziwej walce to się nie sprawdzi(resztę to już sam dopowiedziałeś).Równie dobrze można trafić w skroń lub w szczękę i efekt będzie podobny jeśli nie lepszy(oszołomienie lub K.O.).Jeśli przyjmiemy na tych samych zasadach że nasz "przeciwnik" się nie porusza lub nie jest przygotowany.
kolejne propagandowe badziewie, jak ten gość co zabijał bez dotykania, a jak go wystawili do walki z prawdziwym zawodnikiem sportów walki, a nie jego uczniami, to powalczył z 15 sekund.

Osobiście widziałem, jak jakiś wojskowy sam poskładał trzech dresów podobnymi technikami, więc uprzejmie proszę całą gimbusownie w tym temacie, znającą się na walkach i sztukach obrony z walk pudziana o wyrzucenie klawiatury, dziękuję i pozdrawiam.
trenowałem swojego czasu sporty walki, i na własnej skórze, w czasie treningu, przekonałem się, że tzw szokery działają w udziale przypadły mi dwa jeden to cios z góry nieco poniżej mostka po którym leżałem na macie nie, nie wiedziałem srać czy rzygać i zapomniałem jak się oddycha a drugi to uderzenie w tętnice szyjne kciukami najpierw robi się jasno później ciemno a później leżysz na macie i ktoś cie cuci tyle pamiętam
a ci co nie wierzą, że to działa niech poproszą kogoś żeby im walnął płaskiego w ucho najlepiej z obu stron naraz
a ci co nie wierzą, że to działa niech poproszą kogoś żeby im walnął płaskiego w ucho najlepiej z obu stron naraz
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie