Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Szersz 2011-03-01, 18:53
Klapki Mojżesza napisał/a:

Nie rozumie tego.

Kto? Wytłumaczę.
Zgłoś
Konto usunięte 2011-03-01, 19:27 2
tribib napisał/a:

k🤬a won do szkoły przychlaście za te twoje "rozumiE"

a nie przypadkiem "TO twoje"?
Zgłoś
Kobyle Caco 2011-03-01, 19:43 2
W jetsonach nie ma murzynów

Dobra przyszłość, nie?

podpis użytkownika

Zgłoś
Klapki Mojżesza 2011-03-01, 19:58 1
Szersz napisał/a:

Kto? Wytłumaczę.

Troszkę nie załapałeś sarkazmu ale spoko.
Zgłoś
Faust 2011-03-01, 20:52
palcóweczka to nic ważnego?! jak oni uczą w tych szkołach ze dzieci nie chcą chodzić na tak ważne przedmioty
Zgłoś
Konto usunięte 2011-03-01, 20:54
Aaaa to już wiem skąd to dildo ma na łebie
Zgłoś
Konto usunięte 2011-03-01, 21:47
hahaha rozwaliło mnie to czego to starsza osoba nie wyłapie z bajek
Zgłoś
Konto usunięte 2011-03-01, 21:54 1
K🤬a! Napiszcie mu jeszcze raz że uciekła mu jedna pieprzona literka bo pewnie jeszcze nie załapał!!!
Zgłoś
lukasz343 2011-03-01, 22:09 1
Błędna końcówka w pierwszej osobie liczby pojedynczej takich czasowników jak "umieć" czy "rozumieć", "ja to wię, umię i rozumię" to śmieszny, ale niestety (o zgrozo) coraz częściej spotykany błąd.
W moim przekonaniu bierze się on z przeniesienia zasad koniugacji stosowanych poprawnie w czasownikach, "chcieć" , "musieć". Być może powszechne napiętnowanie błędu językowego popełnianego przez pewną głowę państwa ("nie chcem ale muszem") spowodował u części Polaków powrót do prawidłowej koniugacji tych czasowników. Niestety - w ramach przesadnej troski o to, by nie zostać wyśmianym przez sąsiada, formy "rozumiem", "umiem", "wiem" zaczęły być przez owych "purystów" wymawiane (i pisane!) z błędną końcówką. Wszystko w myśl nieprawidłowo pojętej zasady, że skoro nie mówi się "chcem" tylko "chcę", to nie powinno się mówić "rozumiem" tylko "rozumię" Trochę śmieszne, trochę straszne.

darpan napisał/a:

RozumiEM...k🤬a...rozumiEM! Polskiego w szkole nie miałeś?

co jak co, ale to akurat dobrze napisał

podpis użytkownika

Zgłoś
konkonrad 2011-03-01, 23:02 1
k🤬a, zażartować se chciał chłopak a wy już się wymądrzacie po ostatnim zastępstwie na przyrodzie z panią od polskiego...
Zgłoś
Konto usunięte 2011-03-02, 2:18
lukasz343 napisał/a:

Błędna końcówka w pierwszej osobie liczby pojedynczej takich czasowników jak "umieć" czy "rozumieć", "ja to wię, umię i rozumię" to śmieszny, ale niestety (o zgrozo) coraz częściej spotykany błąd.
W moim przekonaniu bierze się on z przeniesienia zasad koniugacji stosowanych poprawnie w czasownikach, "chcieć" , "musieć". Być może powszechne napiętnowanie błędu językowego popełnianego przez pewną głowę państwa ("nie chcem ale muszem") spowodował u części Polaków powrót do prawidłowej koniugacji tych czasowników. Niestety - w ramach przesadnej troski o to, by nie zostać wyśmianym przez sąsiada, formy "rozumiem", "umiem", "wiem" zaczęły być przez owych "purystów" wymawiane (i pisane!) z błędną końcówką. Wszystko w myśl nieprawidłowo pojętej zasady, że skoro nie mówi się "chcem" tylko "chcę", to nie powinno się mówić "rozumiem" tylko "rozumię" Trochę śmieszne, trochę straszne.

No i c🤬j, internetowy specjalista-polonista
Zgłoś
RzezniaZmasarnia 2011-03-02, 16:42
nie wytrzymie, hahaha
Zgłoś
Konto usunięte 2011-03-03, 14:03
Podstawa palcoweczki ,a profil rozszerzony ?
Zgłoś
Nemayu 2011-03-06, 16:55 2
lukasz343 napisał/a:

polszczyzna.fora.pl/tropiciele-wiel-bladow,5/rozumie,55.html
Następnym razem wysil się by napisać coś samemu albo wklej źródło
Zgłoś
Olo131 2011-04-11, 19:22
Ja was rozumie też zamiast polskiego wolałem palcóweczki
Zgłoś