Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
@zestydragon niby kiedy amerykańska motoryzacja była przed europejską ? W latach 60tych, kiedy przykładowo Jaguar czy Mercedes miał wielowahaczowe zawieszenia, silniki DOHC, hamulce tarczowe, a amerykańce jeździły na resorach piórowych jak furmanki ?
@up
nie zabieraj tak hameryce, nie zapominaj, że patenty w stylu klima czy wszelka elektryka u nich jeszcze przed wojną była, produkowali też mnóstwo wspaniałych i niezwykle zaawansowanych technicznie aut, choćby słynny dussenberg. a auta z 60 np miały być proste do naprawy i trwałe - wielowachacze przy 2-3 tonach wagi plus złe drogi....hm
@kyk Nie jestem fanboyem amerykańskiej motoryzacji, aczkolwiek powiedz mi gościu - który motor dłużej wytrzyma?
1.0l 100KM czy 5.2 Hemi ~350KM? Może porównamy moment obrotowy w jednym i drugim? By było jeszcze ciekawiej - elastyczność? Poza tym mentalność Amerykanów w tamtych czasach była zdziebko inna. Amerykanie uwielbiali (i dalej uwielbiają) przyspieszenie 0-100km/h (0-60mph) i z resztą ogólnie przyspieszenie auta. Nie kładli nigdy zbyt dużej wagi na prędkość maksymalną, bo po co, skoro za winklem ślęczał Police Officer i czaił się na "niegrzecznych" kierowców.
ekonomia?? @kyk a pokaz mi silnik europejski powyzej 2l ktory jest ekonomiczny.... a porownywanie silnikow ponizej 2litrow do hemi to lekka przesada jest... wez taki samochod na trase w stanach a samochod z silnikiem o pojemnosci 5litrow i przejedz nim przez kilka stanow... nie mowie ze amerykancee sa idealnymi samochodami ale jezeli chodzi o silniki to maja jedne z najlepszych w szczegolnosci jezeli chodzi o v8 i nie zapominajmy ze to nei byly "super samochody" bo wiekszosc osob moglo sobie na taki ow muscle car pozwolic...
@Lingu Ford Crown Victoria II 4.6 V8 193KM, nie taki stary samochód bo z lat 90. Silnik o takiej pojemności powinien mieć koło 300-350 koni. Pali to jak czołg, osiągi żadne, przyspieszenie do setki jak polonez. Wytrzymałość silnika może i dobra, ale i wiele udanych konstrukcji w latach 90 powstało w europie które są ekonomiczniejsze i bardziej żwawe.
kyk, mój wuja miał kiedyś Crown Vic'a II ('99) tyle ze 230KM (zastanawiam sie czy w ogóle wychodził ten silnik o mocy mniej niż 210KM w CV). W mieście zadowalał się 15-16l. Teraz ma Passata 2.0TFSi (jeszcze z paskiem rozrządu) który pali w tych samych warunkach ~13-14l. Dla tych 2l nie zamienił bym V8 na to eko gówno.
ps. nie wiedziałem że polonezy miały 9s do 100km/h
Ogólnodostępna część strony (nie wymagająca logowania) jest przeznaczona dla osób, które ukończyły 16 lat.
Niektóre podstrony oraz treści lub ich fragmenty posiadają dodatkowe oznaczenia klasyfikujące je jako przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich i wymagające stosownego potwierdzenia.
Rejestracja, zamieszcznie materiałów oraz komentarzy są przeznaczone wyłącznie dla pełnoletnich użytkowników strony.
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie*
* przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc. * wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie