👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:36

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
@TytanowyRosomak
tyle że jeszcze musisz z tym podejść do tego lotniskowca, a pólnocno-koreańskie łodzie podwodne to raczej się do tego nie nadają
tyle że jeszcze musisz z tym podejść do tego lotniskowca, a pólnocno-koreańskie łodzie podwodne to raczej się do tego nie nadają

krzychuzfirmy napisał/a:
@up
Wydaje mi się, że właśnie kawitacja. Jest to wytrącanie się powietrza z wody na skutek jej wrzenia w niższej niż 100 st.C temperaturze przy podwyższonym ciśnieniu. Wystarczy więc wytworzyć odpowiednie ciśnienie aby woda zaczęła wrzeć i uwalniać powietrze.
Efekt kawitacji występuje np w rurach grzewczych przy źle dobranej średnicy rury w stosunku do ciśnienia wody w obiegu. Wytrącające się pęcherzyki powietrza walą po rurach i jest niezły hałas.
Jesteś pewien, że podczas wrzenia wydziela się "powietrze"? Bo ja całe życie myślałem, że para wodna

makabrax,
Te torpedy mają zasięg do 13km a więc aż tak blisko podpływać by nie musiał
Poza tym wysłali tam chyba największy pływający złom w flocie tak jakby liczyli na to że to pozatapiają.
Cytat:
![]()
Te torpedy mają zasięg do 13km a więc aż tak blisko podpływać by nie musiał

Amerykanie tymczasem montują lasery i railguny. Rosjanie produkują onuce i walonki.
Tyle w temacie.
Tyle w temacie.
Kawitacja to przemiana fazowa wody z fazy ciekłej w gazową na skutek spadku, a nie wzrostu ciśnienia. Superkawitacja następuje w wyniku szybkiego poruszania się obiektu w wodzie i znosi opór lepkościowy kosztem zwiększenia oporu czołowego . Torpedy takie mają wady - mały w stosunku do tradycyjnych zasięg, gigantyczny hałas i brak możliwości naprowadzania, co generalnie eliminuje je jako broń ofensywną. Nadają się za to świetnie jako broń defensywna, szczególnie w starciach okrętów podwodnych.
@LOOFAH
Jeśli my wiemy coś na temat tych torped (że istnieją), to hamburgery już pewnie mają przeciwtorpedy zainstalowane na lotniskowcach, no chyba z powodu pojawienia się jednego wynalazku Usa nie stwierdzi nagle, że cała flota lotniskowców jest do dupy i skończył się czas potęgi morskiej. Jest miecz, jest tarcza.
Jeśli my wiemy coś na temat tych torped (że istnieją), to hamburgery już pewnie mają przeciwtorpedy zainstalowane na lotniskowcach, no chyba z powodu pojawienia się jednego wynalazku Usa nie stwierdzi nagle, że cała flota lotniskowców jest do dupy i skończył się czas potęgi morskiej. Jest miecz, jest tarcza.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie