Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:36
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
makabrax 2017-05-19, 11:04
@TytanowyRosomak

tyle że jeszcze musisz z tym podejść do tego lotniskowca, a pólnocno-koreańskie łodzie podwodne to raczej się do tego nie nadają
Zgłoś
kaziomx 2017-05-19, 11:08
krzychuzfirmy napisał/a:

@up

Wydaje mi się, że właśnie kawitacja. Jest to wytrącanie się powietrza z wody na skutek jej wrzenia w niższej niż 100 st.C temperaturze przy podwyższonym ciśnieniu. Wystarczy więc wytworzyć odpowiednie ciśnienie aby woda zaczęła wrzeć i uwalniać powietrze.
Efekt kawitacji występuje np w rurach grzewczych przy źle dobranej średnicy rury w stosunku do ciśnienia wody w obiegu. Wytrącające się pęcherzyki powietrza walą po rurach i jest niezły hałas .

Jesteś pewien, że podczas wrzenia wydziela się "powietrze"? Bo ja całe życie myślałem, że para wodna Skąd w wodzie wzięły by się składniki powietrza? BTW. Im ciecz przepływa szybciej względem cieczy nieruchomej tym bardziej spada w niej ciśnienie. Woda rozpychana przed dziób torpedy spływa tak szybko, że następuje w niej kawitacja - woda wrząc przechodzi w stan gazowy.
Zgłoś
konto usunięte 2017-05-19, 11:23
Kawitacja to fajne zjawisko. Coś jakby bąbel WARP podwodny.
Zgłoś
TytanowyRosomak 2017-05-19, 11:31
makabrax,

Cytat:

tyle że jeszcze musisz z tym podejść do tego lotniskowca, a pólnocno-koreańskie łodzie podwodne to raczej się do tego nie nadają

Te torpedy mają zasięg do 13km a więc aż tak blisko podpływać by nie musiał Poza tym wysłali tam chyba największy pływający złom w flocie tak jakby liczyli na to że to pozatapiają.
Zgłoś
Crapshit 2017-05-19, 12:13 1
Amerykanie tymczasem montują lasery i railguny. Rosjanie produkują onuce i walonki.
Tyle w temacie.
Zgłoś
gregor40 2017-05-19, 12:35
Kawitacja to przemiana fazowa wody z fazy ciekłej w gazową na skutek spadku, a nie wzrostu ciśnienia. Superkawitacja następuje w wyniku szybkiego poruszania się obiektu w wodzie i znosi opór lepkościowy kosztem zwiększenia oporu czołowego . Torpedy takie mają wady - mały w stosunku do tradycyjnych zasięg, gigantyczny hałas i brak możliwości naprowadzania, co generalnie eliminuje je jako broń ofensywną. Nadają się za to świetnie jako broń defensywna, szczególnie w starciach okrętów podwodnych.
Zgłoś
PanPrezesWładca 2017-05-19, 12:45 1
A czemu nie jebło?
Zgłoś
krasnal_hałabała 2017-05-19, 13:30 2
Zgłoś
LOOFAH 2017-05-19, 14:41 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
józekdeluxe 2017-05-19, 14:54 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
bollol_stern 2017-05-20, 1:54
@LOOFAH

Jeśli my wiemy coś na temat tych torped (że istnieją), to hamburgery już pewnie mają przeciwtorpedy zainstalowane na lotniskowcach, no chyba z powodu pojawienia się jednego wynalazku Usa nie stwierdzi nagle, że cała flota lotniskowców jest do dupy i skończył się czas potęgi morskiej. Jest miecz, jest tarcza.
Zgłoś
gregor40 2017-05-20, 13:07 1
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem