👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 20:36

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Cytat:
Jeżeli mówicie że Francuzi byli odważni to nic nie wiecie o konferencji w Abbeville.
pilnowali swoich interesów (nieudolnie, co ostatecznie ich pogrążyło, ale jednak), ginąłbyś za francuzów gdyby przyszło co do czego ? poza tym, ten "sojusz" trwał ledwo od tygodnia, przeciętny francuz nawet o nim nie wiedział

Cytat:
Około roku 1920 (!!!) pisał, m.in. że (w skrócie):
W ciągu najbliższych 20 lat wybuchnie następna wojna - dużo bardziej krwawa,
a Francja (na skutek traumy wojennej) w przyszłej wojnie "nie kiwnie palcem w bucie" i stanie po stronie niemców.
Więc nie należy brać ich pod uwagę jako ewentualnych sprzymierzeńców.
i wyszli na tym zdecydowanie lepiej, niż my

Kiedyś czytałem książkę skupiającą się broni pancernej w II WŚ. W sumie dobrze zauważono, że wszyscy oprócz Niemców używali broni pancernej i artylerii jako wsparcie piechoty. To podpięcie spowodowało, że znacznie ograniczono możliwości pancernych (bo musieli ściśle współdziałać z piechotą). Ta I-wojenna taktyka powodowała oczywiście problemy przy oskrzydlaniu. (brak możliwości rajdów czy głębokich wypadów). I mimo, że Niemcy ilościowo odbiegali od francji, właśnie to, czyli blitzkrieg, spowodował rozgrom żabojadów.
Francuzi nie chcieli ginąć tak, jak w I WŚ, a widzieli co Niemcy zrobiły z Polską. To co my mieliśmy w trakcie II WŚ, oni mieli 20 lat wcześniej. Poczytajcie trochę o Wielkiej Wojnie 1914-1918, a później gadajcie, że Francuzi to tchórze.
Żart Pepików może byłby na miejscu, gdyby nie zrobili dokładnie tego samego w marcu 1939r., czyli rok wcześniej.
Żart Pepików może byłby na miejscu, gdyby nie zrobili dokładnie tego samego w marcu 1939r., czyli rok wcześniej.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie