Główna Poczekalnia (1) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:51
🔥 Sosnowiec,31.07.2025 - teraz popularne
U psychologa.
Sadix123 • 2015-02-06, 15:49
Pacjent żali się psychologowi...
- Dzisiaj mi matka powiedziała, że jestem zerem!
- A dlaczego tak powiedziała?
- Ponieważ mam 35 lat, a nadal jestem bezrobotny i mieszkam u niej. A przecież ja zrobiłem doktorat z pięciu kierunków!
- A jakich?
- Filozofia, politologia, filologia, teologia i prawo kanoniczne.
- W sumie...to ty rzeczywiście jesteś zerem.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
okno1337 2015-02-06, 23:10 1
Polecę klasykiem: gdyby nie inżynierowie, dalej siedziałbyś w jaskini podziwiając swoje bogate systemy wartości
Zgłoś
konto usunięte 2015-02-06, 23:21 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2015-02-06, 23:37 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Sadix123 2015-02-06, 23:42 1
Sam jestem humanistą i jestem z tego dumny. Ścisłowscy chyba zapomnieli, że gdyby nie my, to by nadal polowali na mamuty. Nie mniej ten kawał umieściłem w celach humorystycznych, więc zluzujcie wszyscy wora.
Zgłoś
konto usunięte 2015-02-07, 1:46 6
Ludzie nie dzielą się na humanistów i umysły ścisłe.
Ludzie dzielą się na głupich i mądrych.

Miarą mądrości jest zdolność adaptowania się do nowej sytuacji. Mądrego możesz wrzucić do kuźni, kancelarii, biblioteki, biura projektowego, laboratorium i będzie potrafił ogarnąć dupę.

Głupiemu dasz do łapy łopatę i nie będzie wiedział którym końcem kopać. Będzie za to miał 50 wyjaśnień, że każda inna sytuacja pokazałaby jego nadzwyczajność i udowodniła, że śmiało można go stawiać na równi z ludźmi tworzącymi podwaliny cywilizacji i wszelkich dziedzin nauk.

Tacy pseudohumaniści którzy dużo mówią i mało robią nie mogą po prostu pogodzić się z faktem swojej przeciętności. Ciągle sobie wmawiają, że ich nieporadność nic nie oznacza, cudze zalety są mało znaczące ale za to urojony własny potencjał którego nigdy nie było okazji przetestować jest wartością najwyższą i najlepszą.
Zgłoś
Gambi 2015-02-07, 3:45
Zgłoś
konto usunięte 2015-02-07, 4:49 2
Gambi napisał/a:

Matematyka liczy wyniki kampanii, ale to psychologia ją tworzy. Matematyka nie tworzy. Ona tylko oblicza efekty naszych działań.

Święta prawda. Nie bez powodu takie osoby jak Isaac Newton czy David Hume byli przede wszystkim filozofami. Rozwój astronomii zależny był od rozwoju mitu greckiego - poprzez filozofów przyrody do późniejszych astronomów, którzy polegali na starożytnych modelach i ideach. Informatyka nie ruszyłaby bez logiki Arystotelesa, a później Liebniza. Filozofia od dawna zastanawia się nad samą możliwością istnienia fizyki. Nie mówiąc już o tym, że wraz z postawieniem problemu indukcji wywróciła całą ówczesną metodę naukową. Platon zastanawiał się nad statusem ontycznym liczb, a Kant nad sądami syntetycznymi a priori w matematyce.

Tam gdzie kończy się filozof zaczyna się matematyk, fizyk, astronom, ale nie znaczy to, że matematyka, fizyka i astronomia nie istniały już na poziomie filozofii. Bardzo śmiesznie jest czytać dzisiejszych "ścisłowców" budujących świetlaną pozytywistyczną przyszłość. Tych, których nie mamy okazji tutaj czytać pewnie robią coś rzeczywiście rewolucyjnego w swoich dziedzinach i najpewniej nie kręcą oczami pytani o Wittgensteina.

btw dobry żart
Zgłoś
Hvsarz 2015-02-07, 6:04 1
Zgłoś
hell.no 2015-02-07, 9:07
W.S.N.R. napisał/a:

Tego typu studia kształcą w kierunkach z definicji nienastawionych na działalność przynoszącą zysk ekonomiczny. W zderzeniu ze światem, który został wypaczony tak, że wszystko musi być pod dyktando ekonomii, ludzie po tych kierunkach rzeczywiście często sobie nie radzą. Ale zastanówcie się, czy to jest wina tych nauk, czy raczej świata, który w pogoni za kasą zapomniał o wartościach nieprzeliczalnych na $$$.

Wytłumaczę Ci, jak to definiuje logistyka (a także zarządzanie produkcją, inżynieria produkcji etc.): "należy eliminować czynności nie dodające wartości"
Zgłoś
konto usunięte 2015-02-07, 11:16
Zgłoś
Brzydkii 2015-02-07, 11:46
Gardze pseudo ścisłowcami. Kiedyś takim próbowałem wytłumaczyć, że ich nauki wzięły się de facto od filozofii. To nie, matematyka powstała dawno temu, bo jak neandertalczycy zabili mamuta to go dzielili na dwa i to już była matematyka. Przykra sprawa, bo dla mnie humanisty (tego prawdziwego) matematyka jest czymś wspaniałym, ale nie skreślam jej na rzecz innych nauk.
Zgłoś
konto usunięte 2015-02-07, 12:36
Po prawie kanonicznym to akurat można znaleźć całkiem dobrą pracę. Tylko trzeba wiedzieć, gdzie jej szukać.
Zgłoś
fatestay 2015-02-07, 13:28 1
Wrzucanie filozofii do kierunków po których ma się papierek i roszczeniową postawę "gdzie praca dla mnie?" to ewidentnie nieporozumienie. Jako student filozofii więc mogę coś powiedzieć na temat ludzi, którzy wybierają taki kierunek. Po 2-3 miesiącach zostaje 20-30 osób na roku, nikt tu nie prezentuje postawy: "co ja po tym mam", ale: "chce tu być bo rozciągam swój rozum". Tak jak napisał W.S.N.R - myśl metafizyczna, która jest najwyższym poziomem abstrakcji jest początkiem i kresem tego, co człowiek jest w stanie wymyślić. Filozofia to logika, etyka, metafizyka.

Ps. Kiedyś świat arabski stał intelektualnie wyżej od zachodu, ale w XV w. wpływ ortodoksyjnego religijnie plebsu dorowadził do palenia dzieł arabskich filozofów - dziś dymają kozy i są mentalnie setki lat w przeszłości.
Zgłoś
konto usunięte 2015-02-07, 17:45
Hvsarz napisał/a:

Jeśli jak dziś, tworzy się durne muzeum "sztuki nowoczesnej" i nikt tam nie chodzi, jest utrzymywane z podatków oznacza to, że nie jest ono do niczego potrzebne.

Ale jednak zawsze znajdzie się ktoś zainteresowany, chociażby sami artyści. Podobnie można powiedzieć, że 99% ludzi nie rozumie i nigdy nie zrozumie fizyki kwantowej, ale nie oznacza to, że jako ludzkość jej nie znamy. Nikt z kolei nie mówi o bezużyteczności tej dziedziny w kategoriach ilości osób się nią zajmujących.

Cytat:

Filozofia w dzisiejszym pojmowaniu, a w tym pierwotnym w postaci miłości mądrości i poszerzania wiedzy jest gigantyczna.

Filozofia od Zenona z Elei rozwinęła się do gigantycznych, w porównaniu ze starożytną, rozmiarów. Zgaduję, że pod "dzisiejszą filozofią" kryje się egzystencjalizm, jednak istnieje obecnie wiele innych ruchów. Filozofia jako taka rzeczywiście przeżywa stagnację, ludzie nie czytają dzieł filozoficznych. Warto wspomnieć, że to bardzo niedawny fenomen. W Polsce po rozwiązaniu Szkoły Lwowsko-Warszawskiej, która była jedną z najważniejszych szkół filozoficznych XX wieku, nie wytworzył się żaden ujednolicony organ, który kontynuowałby jej tradycję. No ale, znowu wracamy do tych 99%
Zgłoś
konto usunięte 2015-02-07, 18:33 1
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem