Główna Poczekalnia (3) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 0:11
Udar na żywo
Gunter88 • 2025-08-10, 8:57

"Podczas programu na żywo w Serbii jeden z tamtejszych ministrów doznał udaru mózgu podczas wywiadu na żywo

Darko Glišić poczuł się źle podczas transmisji- stracił zdolność logicznego mówienia, osłabły mięśnie lewej części twarzy.

Obecnie wraca do zdrowia."
Zgłoś
JoSeed 2025-08-10, 14:04 2
Muszę Wam powiedzieć, że jako 15latka mialam TIA, czyli to niedokrwienie przemijające
Bylam sama w domu, wystraszyłam się jak cholera, kiedy nie mogłam utrzymać w ręku kubka z herbatą. Potem zaczęłam do siebie gadać i mowa byla belkotliwa, prawy kącik ust w dole.
Pobiegłam do sąsiada, oboje byli lekarzami.
Wezwał karetę i zbadał mnie neurologicznie.
Jak przyjechała karetka już mi to przeszło...

W szpitalu seria badań, diagnoza - naczynioruchowe bóle głowy, czyli skurcz naczyń = chwilowe niedokrwienie.
Od czasu do czasu mi się to powtarza, ale już bez zab.mowy. Tylko aura przed "napadem" i potem drętwienie i osłabienie siły mięśniowej którejś ręki. Po paru chwilach mija i pojawia się paskudny ból głowy.
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2025-08-10, 15:04 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
JoSeed 2025-08-10, 15:32 2
TwójCzarnyPan napisał/a:

Ma wartość edukacyjną, żebyś wiedział jak rozpoznać udar i zadzwonił po karetkę.
Czy to ma jakiś związek z migreną? Jako dziecko miałem często napady. Najpierw zaburzenie widzenia i rozkojarzenie, potem zajebisty, pulsujący ból głowy. Samo przeszło. A rok temu miałem to znowu, powtarzało się przez 2-3 miesiące i znów spokój. Zbadali mnie z każdej strony, wszystko niby w porządku.

TIA i migrena, choć objawy troszkę podobne, nie są tym samym. W migrenie nie masz deficytów neurologicznych typu niedowład, afazja, czyli zaburzenia mowy.

Współczuję Ci tych bólów, można zdechnąć...
Zgłoś
Bestia_z_cricolandu 2025-08-10, 16:08 1
@JoSeed:
Jeśli zaobserwujecie bełkotliwą lub bezsensowną mowę, nawet bez dalszych objawów - natentychmiast trzeba wezwać ZRM zglaszając zaburzenia mowy i świadomości! Pamiętajcie

Jezuuuu, to moja ma udar codzienne.
Zgłoś
Aaltonen 2025-08-10, 16:18
Bestia_z_cricolandu napisał/a:

@
:
Jeśli zaobserwujecie bełkotliwą lub bezsensowną mowę, nawet bez dalszych objawów - natentychmiast trzeba wezwać ZRM zglaszając zaburzenia mowy i świadomości! Pamiętajcie
Jezuuuu, to moja ma udar codzienne.

Jak zepsuta to trzeba zutylizować albo naprawić…🤣
Zgłoś
Fx12 2025-08-10, 18:14 3
JoSeed napisał/a:

Udar niedokrwienny prawostronny.
Po samym początku trudno określić, jaki rodzaj zaburzeń:
1. Przemijające napady niedokrwienne, gdzie ogniskowe objawy neurologiczne trwają krócej niż 24 h – TIA (transient ischemic attack) – atak przechodzący,
2. Odwracalne udary niedokrwienne, w których objawy neurologiczne cofają się w ciągu trzech tygodni,
3. Stopniowe pogarszanie się stanu chorego – udar postępujący,
4. Trwające dłużej niż 3 tygodnie – udar dokonany.
Leczenie - podanie leków trombolitycznych, czyli rozpuszczających skrzep do 4,5 godzin maks.
No dobra, juz się nie mądruje 😏

Dlaczego w tym kraju nie ma i nie było kampanii informacyjnej o objawach udaru i postępowaniu... udarów które dotykają coraz młodsze osoby niosąc za sobą coraz cięższe konsekwencje zdrowotne. Oddziały neurologiczne wszystkich szpitali w Polsce pękają w szwach od udarowców, coraz młodszych, często już 30-40 lat, ... warzywa. Podwieszani na stojakach uczą się chodzić, mówić, nie rozpoznają bliskich.
Zgłoś
JoSeed 2025-08-10, 18:37 2
Fx12 napisał/a:

Dlaczego w tym kraju nie ma i nie było kampanii informacyjnej o objawach udaru i postępowaniu... udarów które dotykają coraz młodsze osoby niosąc za sobą coraz cięższe konsekwencje zdrowotne. Oddziały neurologiczne wszystkich szpitali w Polsce pękają w szwach od udarowców, coraz młodszych, często już 30-40 lat, ... warzywa. Podwieszani na stojakach uczą się chodzić, mówić, nie rozpoznają bliskich.

A powiedz, jakie kampanie były?
Od czasu do czasu gdzieś się pojawiają badania profilaktyczne... ale informacji? Żadnych.

Co robić, jak masz ból w klatce? Albo spotkasz epileptyka czy cukrzyka?
Kiedy wezwać pogotowie, a kiedy wystarczy do POZu...
Mamy edukacyjne niziny.
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2025-08-10, 21:15 2
Fx12 napisał/a:

Tak, edukacja społeczeństwa leży. W UK co jakiś czas robią w mediach kampanie uświadamiające, w Polsce też powinny być. Takie ogłoszenie raz na parę lat dużo nie kosztuje.

Zgłoś
Gunter88 2025-08-11, 11:12 1
TwójCzarnyPan napisał/a:

Tak, edukacja społeczeństwa leży. W UK co jakiś czas robią w mediach kampanie uświadamiające, w Polsce też powinny być. Takie ogłoszenie raz na parę lat dużo nie kosztuje.

Kampania informacyjna jest taka że admin przerzuca filmik do "softu" żeby wiecej ludzi nie widziało jakie są obajwy udaru xDDD
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2025-08-12, 2:13 1
Gunter88 napisał/a:

Kampania informacyjna jest taka że admin przerzuca filmik do "softu" żeby wiecej ludzi nie widziało jakie są obajwy udaru xDDD

No, ale sprawiedliwie trzeba przyznać, że działu medycznego tu nie ma. To rząd w mediach powinien informować. A nie robi tego ani ten, ani żaden poprzedni.
Zgłoś
Heniu76 2025-08-14, 11:05 1
JoSeed napisał/a:

A powiedz, jakie kampanie były?
Od czasu do czasu gdzieś się pojawiają badania profilaktyczne... ale informacji? Żadnych.
Co robić, jak masz ból w klatce? Albo spotkasz epileptyka czy cukrzyka?
Kiedy wezwać pogotowie, a kiedy wystarczy do POZu...
Mamy edukacyjne niziny.

Są plakaty z objawami udaru itd, tylko że wiszą...... na oddziale neurologii a powinny w biedrze czy innych kościołach przy wejściu
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem