📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 19:28

Sami miszcze tutaj
Prawda jest taka, że 9/10 użytkowników w takiej sytuacji miało by 3 kilo kupy w gaciach i cisło hamulec do oporu.
Jedyne co mogła zrobić to rzeczywiście - skręcić kierownicą w lewo przy wciśniętym hamulcu i odpuścić go przed tirem, może by się udało uniknąć zderzenia, ale tak na prawdę nie wiadomo ile prędkości by wytraciła do tego czasu i jakby się auto zachowało(najprawdopodobniej tira by minęła, ale potem by sie musiała ratować z poślizgu)
O hamowaniu pulsacyjnym można zapomnieć, adrenalina w takiej sytuacji sprawiła by, że każdy by pamiętał tylko o tym by walić po hamulcach
reszta by zależała od charakteru, wyczucia i umiejętności - czy zdążyła by się ogarnąć przed zderzeniem czy nie
P.S. Dzieci śnieg spadł - polecam puste parki na poćwiczenia hamowań, poślizgów i lotów bokiem

Prawda jest taka, że 9/10 użytkowników w takiej sytuacji miało by 3 kilo kupy w gaciach i cisło hamulec do oporu.
Jedyne co mogła zrobić to rzeczywiście - skręcić kierownicą w lewo przy wciśniętym hamulcu i odpuścić go przed tirem, może by się udało uniknąć zderzenia, ale tak na prawdę nie wiadomo ile prędkości by wytraciła do tego czasu i jakby się auto zachowało(najprawdopodobniej tira by minęła, ale potem by sie musiała ratować z poślizgu)
O hamowaniu pulsacyjnym można zapomnieć, adrenalina w takiej sytuacji sprawiła by, że każdy by pamiętał tylko o tym by walić po hamulcach

P.S. Dzieci śnieg spadł - polecam puste parki na poćwiczenia hamowań, poślizgów i lotów bokiem

DwaiD napisał/a:
![]()
Cytując mistrza: piłowanie golfa na ręcznym przed supermarketem to nie drift.
A od poślizgów i lotów bokiem są troleje/płyty poślizgowe. Powodzenia z parkingową wiedzą na ulicach

The.prophecy napisał/a:
Cytując mistrza: piłowanie golfa na ręcznym przed supermarketem to nie drift.
A od poślizgów i lotów bokiem są troleje/płyty poślizgowe. Powodzenia z parkingową wiedzą na ulicach![]()
Nie będę się wykłócać, bo to nie o to chodzi

cytuj sobie mistrzów, osobiście uważam, że mistrzów nie ma(no chyba, że ktoś w trakcie kariery zrobił za kierownicą w ciągu życia kilka milionów kilometrów, nie robiąc przy tym nikomu krzywdy, ani sobie).
Jeździj sobie na troleje/płyty poślizgowe, gdzie chcesz

nawet nie wiem gdzie w okolicy takie mam i ile kosztuje godzina - pustych parkingów mam kilka, szczególnie nocą

Z wiedzą parkingową? Auto zachowuje się podobnie na mokrej nawierzchni jak na śniegu. A na takim parkingu można np. ćwiczyć to hamowanie pulsacyjne (sporo ludzi nie ma abs), tak samo może oduczyć się deptania hamulca dooporu w trakcie poślizgu. Uwierz mi, że ta wiedza się sprawdza

więc idź gdzieś indziej ze swoimi mądrościami, bo mogę się założyć, że przejeździłem troszkę więcej kilometrów od ciebie, kolego

P.S. Ta wiedza, nawet parkingowa nie jest potrzebna na codzień na ulicach, tylko w sytuacjach kryzysowych. I lepsza ta wiedza parkingowa niż żadna.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie