Główna Poczekalnia (3) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:05
Voyager I - 40 lat postępu
konto usunięte • 2017-09-05, 19:19
Porozmawiajmy sobie o sondzie bezzałogowej Voyager I, akurat tak się składa że dzisiaj (05.09.2017) mija dokładnie 40 lat od wystrzelenia tego cudeńka ówczesnej techniki.

W prostych słowach, jego fenomen polega na tym że jest najdalej znajdującym się od Ziemi obiektem zrobionym przez człowieka.
Jego misja początkowo polegała na zbadaniu układów Saturna i Jowisza, potem zbadał Urana i Neptuna, gdy jego misja właściwa się skończyła, naukowcy stwierdzili że "niech se leci dalej i zobaczymy co będzie"
I tak beztrosko zap🤬la przez pustkę ze śmieszną w tej skali prędkością
W 2004 roku zbliżał się do krańców naszego układu słonecznego a w Sierpniu 2012 roku stał się pierwszym ludzkim przedmiotem w przestrzeni międzygwiezdnej.

Czas na ciekawe rzeczy, ta sona nie jest wolna, powiedziałbym nawet że zap🤬la jak opętana, a tak na poważnie jest najszybszym obiektem stworzonym przez człowieka. Swoją prędkość zawdzięcza dokładnym obliczeniom panów z NASA i sile grawitacyjnej mijanych planet, na ziemskie warunki zak🤬ia 17km/s (!!!!!) i żeby uzmysłowić wam jak szybko to jest to porównam naszą sondę z Pociskiem kaliber 357. magnum

Do sondy wpakowano informacje na wypadek gdyby znalazła ją obca cywilizacja, opisano tam ziemię, nasze położenie we wszechświecie, cywilizacje, głośniczek wraz z powitaniami w różnych językach oraz jak w ogóle uruchomić to cholerstwo. (Nawet jest przywitanie po Polsku jest)

W roku 1990 gdy maszyna opuszczała już układ słoneczny, NASA wysłała zestaw informacji by obrócić sondę i zrobić zdjęcie ziemi.
Oto pożegnalna fotka a na niej "wszystko" w postaci kropki.

Jeżeli komuś nie chce się czytać Wikipedii to ten film Scifuna wyczerpuje temat

I tak sobie leci i leci, i będzie lecieć przez setki tysięcy lat

Aha i czy wspomniałem że następną gwiazdę Voyager minie za 38 tysięcy lat?

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
spieriz 2017-09-06, 11:58
Co do tych podróży gwiezdnych, to przedstawię Wam troszkę faktów popartych nauką.

Jedynym problemem w podróżach międzygwiezdnych z prędkością bliską prędkości światła, byłoby rozpędzenie się do niej i później wyhamowanie Nie mielibyśmy problemu z tym czym mamy oddychać, co mamy jeść itd podczas podróży, ponieważ będąc nieskończenie blisko prędkości światła, podróż do dowolnej gwiazdy będzie trwała (dla nas) kilka sekund. Fakt, dla obserwatora z zewnątrz będziemy lecieć tam kilka lat, lecz dla nas to minie w kilka sekund, ze względu na zjawisko dylatacji czasu.

Przykładowo:
lecąc z prędkością wynoszącą 99,998% prędkości światła, drogę do Proxima Centauri (4 lata świetlne) pokonamy w około 9 dni. Nie licząc rozpędzania się i hamowania.

pl.wikipedia.org/wiki/Dylatacja_czasu
pl.wikipedia.org/wiki/Transformacja_Lorentza
pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r_Lorentza
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-06, 12:33
nano50 napisał/a:

Wbrew pozorom nie tak wiele. Przyjmując spokojne przyśpieszenie 2g czyli jakoś od 0 do 80 km/h w sekundę zajmie to jakiś miesiąc.
Jednakże przy braniu pod uwagę dalekiej trasy można zrobić 1 g i wydłużyć ten czas zmniejszając ryzyko pojawienia się jakichś problemów zdrowotnych.

Oczywiście hamowanie jak i przyśpieszanie w zależności od warunków mogłoby wynosić o wiele więcej jak np 50 m/s^2 czyli +- 0-180 km/s^2 (od 0 do 180 km/h w sekundę) i to przy teraźniejszej technologii, a jestem pewien, że mając technologię zdolną rozpędzić nas do prędkości światła będziemy w stanie stworzyć lepsze skafandry przeciążeniowe.

Moim zdaniem prędkość światła to też wbrew pozorom strasznie wolno i mało praktycznie w kontekście podróży międzygwiezdnych. Dodatkowo za dużo problemów się pojawia natury, hmmm, relatywistycznej. Myślę, że manipulowanie przestrzenią to o wiele bardziej realny w dalekiej przyszłości i bardziej praktyczny sposób takich podróży.
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-06, 12:54
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
dozek 2017-09-06, 13:20
100Burned napisał/a:

Tyle że czarna dziura sama w sobie może być tym tunelem. Nikt tego nie wie.

w teorii tak ale zauważ że z niej nic nie może uciec jeśli nie porusza się szybciej od światła. prędzej hipotetyczna biała dziura.
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-06, 14:46 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Macias17 2017-09-06, 19:57 3
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-06, 22:04
piterrulez napisał/a:

Ja tu czegoś nie mogę pojąć... NASA w 1990 wysyła informacje i odbiera bez problemu fotkę z sondy oddalonej w ch*j milionów kilometrów od Ziemi bez problemu a ja w 2017 roku z tym całym postępem technicznym mam czasem problem ze złapaniem zasięgu WIFI w salonie piętro niżej niż router oddalony o jakieś 4m w linii prostej

Jak kupiłeś router i kartę WIFI z chin za 80zł to czego się spodziewasz. Mówisz o czymś co zostało zaprojektowane i wykonane przez najlepsze umysły świata a porównujesz z gównem za 80zł.

Posiadam połączenie WIFI do mojego komputera stacjonarnego w odległości 12 metrów od rutera przez 2 betonowe ściany w bloku.
Siła sygnału 85-89%, pełna przepustowość 100 mbps, ping 28 tylko trzeba dobrać odpowiedni sprzęt do otoczenia i warunków w jakich ma pracować.
Zgłoś
Hubertov 2017-09-06, 22:17
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-07, 0:12 1
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem