Dwaj Amerykanie postanowili zbadać jak wygląda tornado od środka. Do wnętrza żywiołu dostali się przy pomocy specjalnie wzmocnionego samochodu. Zanim wiatr nie urwał aparatury pomiarowej, prędkość wiatru dochodziła do nawet 300 km/h.
Wyczynu dokonali meteorolog Brandon Ivey i filmowiec Sean Casey. Obaj zafascynowani są ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi.
Wcześniej Casey prowadził w telewizji program "Storm Chasers", w którym próbował z bliska przyjrzeć się wyładowaniom atmosferycznym.
Do wnętrza tornada
W poniedziałek Ivey i Casey wjechali od północno wschodniej strony w tornado, które utworzyło się w pobliżu miejscowości Smith w stanie Kansas. Zanim wiatr nie urwał aparatury pomiarowej przymocowanej do dachu samochodu, prędkość wiatru dochodziła do nawet 300 km/h (EF3-EF4 w tzw. Poprawionej Skali Fujity).
Amerykanom nie udałoby im się nakręcić filmu z wnętrza tornada, gdyby nie specjalnie wzmocniony samochód skonstruowany przez Caseya. TIV2 to Dodge Ram 3500 wyposażony w dwa dodatkowe koła (ma ich w sumie sześć), które zapewniają mu lepszą przyczepność do podłoża. Jest także dodatkowo obciążony, żeby nie został porwany przez wiatr. Samochód waży prawie 7 ton i osiąga prędkość maksymalną rzędu 160 km/h dzięki silnikowi turbo diesla o pojemności 6,7 l.
Materiał bezczelnie zaj🤬y z TVN24.
Konto usunięte
2013-05-28, 19:29
Każde auto z parą amerykanów w środku waży przynajmniej 7 ton !!!
@zizu i davidzior
domy sie tak rozpieprzaja, bo ich dachy daja podobny efekt, co skrzydlo samoloty przy takich predkosciach wiatru, to po prostu cisnienie ze srodka domu wypycha dach do gory, rozpychajac jednoczeanie i oslabiajac sciany
Konto usunięte
2013-05-28, 19:44
Czołgiem nie powinno być problemu, to około 60 ton [M1A2 Abrams lub PzKpfw VI Tiger]
Konto usunięte
2013-05-28, 19:49
I tak c🤬ja widać. Więc nie wiem po co kombinują.
enjoypoznan napisał/a:
(...)Samochód waży prawie 7 ton(...)
Pozwolisz że zapytam. Z hamburgerami, czy bez? Jeżeli bez nich to nic dziwnego, że tornado ich nie porwało
Fajnie by było gdyby jakiś przedmiocik spadł na przednią szybę i ją rozbił
To w 1:39 to chyba ksiądz?!
podpis użytkownika
Alcohol - Life's Lubricant
Konto usunięte
2013-05-28, 21:09
amaimon napisał/a:
To w 1:39 to chyba ksiądz?!
Ojca to się wszędzie pozna, mam rację?
jaja z grafenu
bartek934 napisał/a:
A podobno w środku tornada jest cisza, a tu napierdziela non stop.
chodzilo ci o cyklon
Konto usunięte
2013-05-28, 23:44
To już nie samochód, to jest czołg
Konto usunięte
2013-05-28, 23:58
tak wygląda dom w Oklahomie
Deski, regipsy i głeboka piwnica.
Konto usunięte
2013-05-29, 2:25
K🤬a, domy im rozp🤬ala a samochód stoi.
Ja mogę mieć za 20 zł takie coś, wystarczy jechać na stację i wjechać na myjnię to jest dopiero tornado!
amerykańce to dopiero mają fury...przy 300km/h co najwyżej antenkę urwie