Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Test popularnych piwn n lato, tym razem niepasteryzowane. Test przeprowadzony przez sędziego piwnego Tomasza Kopyrę.



PS. Nie widzę w tym filmiku nic historycznego, ani dokumentalnego.

podpis użytkownika

Gallia est omnis divisa in partes tres
Quarum unam incolunt Leftist aliam Vicani
Tertiam qui ipsorum lingua Muslimae nostra Ciapaki appellantur
Ave Gregorius Braun morituri te salutant!
Zgłoś
Avatar
stonefenix 2014-06-14, 13:51 9
Dobrze że przeprowadza koleś doświadczenia ale popełnił kilka w ogóle karygodnych błędów podczas oceny i degustacji piwa. Jeżeli chce się bawić w "degustatora" to :
1. Po degustacji 1 piwa powinien spłukać obwicie usta wodą i odczekać 30 sekund do minuty aby dokonać kolejnej degustacji.
2. Te piwa powinny być odlane do szklanki 30 sec przed każdą oceną i degustacją osobno (po długim czasie w tego typu szklankach jest ucieczka gazu i podnosi się temperatura)
3. Każde piwo ma zalecaną temperaturę podawania i w takiej temperaturze powinno być podane
4. Przy ocenie zapachu należy kieliszek delikatnie okręcić aby wydobyć pełen aromat. Po czym należy 2 stopniowo oceniać aromaty, "wtykając" delikatnie nos do kieliszka a za chwilę należy starać się wyczuć bukiet zapachowy trzymając kieliszek kilka centymetrów pod nosem i lekko ręką wachlować w stronę nosa
5. Aby ocena smaku była rzetelna należy delikatnie przepłukać po napiciu się nim usta i wtenczas poddawać ocenie.
6. Barwę nie ocenia się w cieniu.
Pozdrawiam, amator piwny

podpis użytkownika

Każdy kiedyś musi się zardzewieć lub zużyć. Ja wolę się zużyć
Zgłoś
Avatar
damian8718 2014-06-14, 13:58
piwko już dałem a obejrzę wieczorkiem przy piwku
Zgłoś
Avatar
Ronoaro 2014-06-14, 14:06 16
stonefenix napisał/a:

Dobrze że przeprowadza koleś doświadczenia ale popełnił kilka w ogóle karygodnych błędów podczas oceny i degustacji piwa. Jeżeli chce się bawić w "degustatora" to :
1. Po degustacji 1 piwa powinien spłukać obwicie usta wodą i odczekać 30 sekund do minuty aby dokonać kolejnej degustacji.
2. Te piwa powinny być odlane do szklanki 30 sec przed każdą oceną i degustacją osobno (po długim czasie w tego typu szklankach jest ucieczka gazu i podnosi się temperatura)
3. Każde piwo ma zalecaną temperaturę podawania i w takiej temperaturze powinno być podane
4. Przy ocenie zapachu należy kieliszek delikatnie okręcić aby wydobyć pełen aromat
5. Aby ocena smaku była rzetelna należy delikatnie przepłukać po napiciu się nim usta i wtenczas poddawać ocenie.
6. Barwę nie ocenia się w cieniu.
Pozdrawiam, amator piwny



Internetowy ekspert piwny czy przeczytałeś w jakimś lokalu broszurę dla bieda-degustatorów?

Punkty 1 i 5- się pokrywają więc nie wiem po co je powtarzasz, a jasny lager nie ma tak mocnego smaku by zaburzyć percepcję i nie trzeba korzystać z wody, chleba, macy czy czego tam jeszcze sobie życzysz.

Punkt 6- bradzisz wszędzie piwa degustuje się w warunkach braku bezpośredniego światła- czyli pokojach i salach.

Punkt 3 i 4- przecież to robi? Każdy jany lager podaje się w temperaturze od 4-7 C, to że ucieknie parę stopni może tylko pomóc w wykryciu wady w piwie.

Punkt 2- degustacja nie trwa pół godziny, tylko kilka minut, jeśli piwo jest wygazowane, bez piany i zapachu to oznacza, że zostało źle uwarzone.

podpis użytkownika

Gallia est omnis divisa in partes tres
Quarum unam incolunt Leftist aliam Vicani
Tertiam qui ipsorum lingua Muslimae nostra Ciapaki appellantur
Ave Gregorius Braun morituri te salutant!
Zgłoś
Avatar
keiichi343 2014-06-14, 14:06 6
stonefenix
jak ty p🤬liszzz ... gościu jest zawodowym sędzią , jest zapraszany na imprezy jako sędzia a ty amator piwny bedziesz go puczać ? jak sie nie znasz a chez te wirtualne piwka chociaż sprawdzaj konta osób które cchesz pojechać cioto
Zgłoś
Avatar
thewhitestar 2014-06-14, 14:48
K🤬a, pół godziny a treści na 5 minut dobrze zmontowanego filmu. Jak zawsze k🤬a ZERO szacunku dla widza. ZERO!
25 minut 'eee' i 'yyy' oraz kompletnego p🤬lenia...
Zgłoś
Avatar
flyzupan 2014-06-14, 15:26 2
@thewhitestar wolał byś 100 cięć ? Robi to na żywca a nie jak większość YT ze scenariuszem.
Zgłoś
Avatar
Avalanger 2014-06-14, 15:32 2
Cytat:

I tak po 3 piwie, nie czuć różnicy w browarach. Od siebie polecam Komesa.



@usztafe - Wiesz, niektórzy wymagają od życia nieco więcej niż byle jakiego sikacza z biedronki, dwa razy przelewanego i smakującego jak wywar ze starych skarpet ciotki Gertrudy.

podpis użytkownika

Naczelny hejter sadolowego analfabety.
Zgłoś
Avatar
O................1 2014-06-14, 15:35
Dobrze wiedzieć swoją drogą, też lubię powąchać piwko zanim się napiję P
Zgłoś
Avatar
p................r 2014-06-14, 15:48
Poza tym kupił zwykłe sklepowe, a wiadomo, że to różna partia może być.
Zgłoś
Avatar
emka1990 2014-06-14, 16:27
Kasztelan Niepasteryzowany!!! K🤬a mać
Zgłoś
Avatar
Sonal 2014-06-14, 17:35
W ogóle nie rozumiem jak można oceniać smak. Przecież KAŻDEMU smakuje coś innego. Nie można więc obiektywnie ocenić czy coś dobre/smaczne czy nie.
Osobiście np. nigdy do pyska nie wleję wina wytrawnego - lobię tylko słodkie, ewentualnie półsłodkie i c🤬j mnie wali, że jakaś ciota wymyśliła sobie, że np. do ryb należy podawać wina wytrawne. Mam sobie cały posiłek zepsuć jakiś wytrawnym syfem?
I dotyczy to wszystkiemu - KAŻDEMU spakuje COŚ INNEGO.
Zgłoś
Avatar
t................a 2014-06-15, 0:24
on nosem pije.
Zgłoś
Avatar
s................n 2014-06-15, 10:54
Dziwne, że takie piwa koncernowe, euro lager, którymi Kopyr gardzi uzyskało więcej punktów niż moje piwo wysłane na amatorski konkurs piwa domowego. Ocenianie było dokładnie wg tych samych zasad, również przez sędziów PSPD. Zajmując miejsce ~15 na ~45 otrzymało 24pkt. Uważam, że te punkty dla tych piwa są mocno zawyżone. Oczywiście wiadomo, inny styl i te sprawy, jednak punkty też są jakimś wyznacznikiem.
Zgłoś
Avatar
a................o 2014-06-15, 14:07
@sonal
Są pewne wyznaczniki stylu, których trzeba się trzymać przy warzeniu konkretnego piwa, dlatego np Kopyra odejmował punkty aromatu, tak gdzie czuł estry, gdyż w lagerach takich aromatów być nie powinno, to samo tyczy się koloru, piany, smaku...
@shajen
Wydaje mi się, że chodzi głównie o styl, do eurolagerów podchodzi się bardzo pobłażliwie, wystarczy, że nie śmierdzą warzywem, mają jakąkolwiek goryczkę i są dobrze pijalne...
Zgłoś