Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:50
Wrocław walczy. Zdewastowano baraki dla romów.
konto usunięte • 2014-01-19, 14:22
Powybijane szyby, pourywane klamki - w nocy ktoś zdewastował cztery baraki na wrocławskim osiedlu Tarnogaj, w którym miejsce mieli znaleźć m.in. Romowie z koczowiska. W pomieszczeniach są cegłówki i kamienie większe od ludzkiej głowy.

Mieszkańcy pobliskiego schroniska dla bezdomnych nic nie słyszeli. Zorientowali się dopiero nad ranem. - Też miałem zamieszkać w jednym z tych baraków. A co, gdyby ktoś był w środku? Od uderzenia takim kamieniem mógłby zginąć - mówi mieszkaniec schroniska Leszek Herliczka. Władze schroniska już zgłosiły to na policję.

- Jeżeli to się stało przeciwko Romom, to to jest straszne, paskudne. Wręcz świństwo - kwituje bezdomny.

Od kilku dni mieszkańcy osiedla Tarnogaj protestują. Nie chcą, żeby w barakach przy schronisku pojawili się Romowie z koczowiska. W klatkach schodowych, na słupach, witrynach sklepowych rada osiedla wywiesiła takie ogłoszenie: "Kontenery już są, nie dopuśćmy do tego, by ponownie zaistniały liczne kradzieże, degradacja środowiska w osiedlu i kradzieże mienia społecznego oraz włamania do samochodów. Protestujemy przeciwko decyzjom Urzędu Miejskiego".

We wtorek wieczorem, w siedzibie rady osiedla, zebrało się kilkudziesięciu mieszkańców. Chcą zebrać pod protestem jak najwięcej głosów i przekazać je prezydentowi miasta Rafałowi Dutkiewiczowi. Jeśli to nie poskutkuje, nie wykluczają ostrzejszych form protestu.

Przed wrocławskim sądem toczy się proces o eksmisję Romów z koczowiska. Pozwała ich gmina Wrocław, bo Romowie zajmują teren należący do miasta.

Źródło
Kto wie, może Wrocławianie wywalczą kiedyś czyste miasto
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2014-01-19, 15:12
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
saves 2014-01-19, 15:14
Wiedziałem, że znajdę na sadolu odnośnik do tego artykułu.
Zgłoś
konto usunięte 2014-01-19, 15:19
Mieszkam na tym osiedlu, i niech mi to coś się tam nie pojawia wystarczy ,że na osiedlu obok Brochów tego świerwa jest opór pisząc o tym ,że jest gównem obraził bym gówno.....
Zgłoś
PimpMyDick 2014-01-19, 15:34 11
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
ellsworth 2014-01-19, 15:37 1
Co za debile. Powinni im tymi powybijanymi szybami durne mordy pociąć!
Zgłoś
konto usunięte 2014-01-19, 16:22
Zgłoś
konto usunięte 2014-01-19, 16:32 1
To jest dla mnie niepojęte zajmuje ktoś nielegalnie teren i trzeba się z nim sądzić żeby go opuścił :O Do tego własnie powinna być wykorzystywana straż nierobów (czyt. miejska) przyjeżdżają zawijają gości, robią deportacje, przyjeżdza buldożer ora koczowisko i pozamiatane.
Zgłoś
konto usunięte 2014-01-19, 16:40
brawo!tylko brać przykład z takiego działania
Zgłoś
konto usunięte 2014-01-19, 16:48 1
W niektórych mediach jako specjalista wypowiada się szanowany profesor w danej dziedzinie, w tych gorszych (zwykle lewackich) za specjalistę bierze się człowieka po jakichkolwiek studiach. TOKFM widzę poszedł o krok dalej i wziął sobie bezdomnego. Tak trzymać!
Zgłoś
konto usunięte 2014-01-19, 17:36
Zgłoś
konto usunięte 2014-01-19, 18:32 1
Nawet natura się odezwała. Przypadek?
Zgłoś
tranzystor 2014-01-19, 18:54
Problem w tym, że albo władze będą remontować te baraki na nasz koszt, albo znajdą inne, zapewne lepsze lokalizacje dla tego robactwa. Dlaczego Polakom nie dają mieszkań (poza jakimiś programami MDM dla ludzi co mają kasę), tylko tym zwyrolom?
Zgłoś
tigerqaz 2014-01-19, 19:49 2
Zgłoś
Blezzer 2014-01-19, 20:15 5
MSZ już wystosował odpowiednią notę z przeprosinami dla Republiki Cyganii.

Ale zaraz, zaraz...
Zgłoś
konto usunięte 2014-01-19, 21:15 1
Ja mieszkam na Tarnogaju i każdy kogo znam podpisuje się pod listem z prośbą o nie przenoszenie tych brudasów tutaj. Cyganie już raz byli na Tarnogaju i nie po to mieszkańcy wywalczyli pozbycie się ich żeby teraz wrócili. Kradli akumulatory z samochodów, rowery i wszystko co się dało.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem