Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Avatar
eligurf 2017-07-21, 13:56
Emeryt_na_emeryturze napisał/a:

Dziadek mojego znajomego ma 83 lata, całe życie jadł mięso i palił fajki, nigdy nie czytał składu na opakowaniach produktów i jeszcze jest w stanie samemu pojechać na rowerze po zakupy. Ba, on ma lepszą kondycję niż nie jeden współczesny dwudziestolatek. Prawda jest taka, że organizm człowieka przyzwyczai się do wszystkiego (drogą ewolucji). Grunt, żeby regularnie ćwiczyć i nie przesadzać (czytaj: nie spaść się jak prosiak).



Gdyby przez te lata jadł to co teraz to c🤬j by go strzelił. Kiedyś mięso składało się z mięsa, a w parówkach były wymiona i uszy. Chleb na zakwasie składał się z mąki i kilku niezbędnych dodatków. Butelkę z mlekiem "kapslowało się" płatkiem folii paraaluminiowej. Nie byłoby co czytać, bo nazwa towaru określała skład. Teraz mąka (a z nią gluten) jest prawie wszędzie, bo mąka dobrze chłonie wodę i zwiększa wagę, a jest stosunkowo neutralna smakowo. Gluten może się też kryć pod hasłem "maltodekstryna" lub "syrop glukozowo-fruktozowy", które mogą być wytwarzane z pszenicy (najczęściej jednak z kukurydzy). Teraz warto czytać etykiety, by choć mieć świadomość co się wp🤬la.

Nabs napisał/a:

Alergia na gluten nie istnieje. Gość który jako pierwszy udokumentował że gluten może być alergenem, się z tego wycofał, po ostatnim badaniu jakie wykonał. W skrócie, zebrał grupę osób z "uczuleniem" na gluten i podawał im posiłki, wcześniej mówiąc że niektóre z nich będą zawierały gluten, ale nie mówiąc które konkretnie. Badani czuli się po wszystkich posiłkach źle. Wyszło że ich negatywne nastawienie od samego początku, powodowało to że czuli się źle i nawet późniejsze badania, w których mówił że będzie podawać jedzenie z glutenem, a wcale glutenu nie było, przyniosły identyczny rezultat - ludzie czuli się źle.

Źródło: ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23648697 są tam linki do artykułu z całym badaniem, a tutaj TLDR: sciencealert.com/scientists-who-found-evidence-for-gluten-sensitivity-...

@Velture nie chce mi się wierzyć że dostaje wstrząsu - sraczka i bule brzucha może wymusić organizm. Może to być coś innego, co po prostu było w tym jedzeniu akurat.



Na diecie bezglutenowej są głównie osoby chore na celiakie (zanik kosmków jelitowych w przedniej części jelita) nie alergicy (to zupełnie inne sprawy). Kosmki te najczęściej bardzo szybko odbudowują się po odstawieniu pokarmów z glutenem. Alergików z glutenem potrafię sobie jednak również wyobrazić, bo białko jest na tyle duże i skomplikowane, że może dać odpowiedź immunologiczną.

podpis użytkownika

Człowiek z wolną wolą może robić wszystko, człowiek wolny więcej.
Zgłoś
Avatar
Oponka 2017-07-22, 20:10
Velture napisał/a:


Tia... Są ludzie którzy mają alergię na różne rzeczy i córki mojego sąsiada mają silną alergię na gluten i jak zjedzą coś z glutenem to dostają wstrząsu anafilaktycznego, sraki, rzygania i wypieków na skórze a potem lądują na oiom'ie.

Za to gardzę wszystkimi ludźmi którzy nie mają alergii glutenowej a w sklepach pytają o produkty bezglutenowe bo w necie się naczytali, że gluten zabija.

A jeszcze bardziej gardzę tymi j🤬ymi reklamami produktów które nigdy nie miały glutenu bo z racji swojego składu mieć go nie mogły. Ostatnio w jakimś tesco widziałem wędzoną rybę w opakowaniu z napisem "Bez glutenu"... K🤬a mać... serio?
Tak jak te p🤬lone płatki kukurydziane cornflakes czy jakoś co kilka p🤬d w reklamie je wp🤬la i mówią, że nie czują różnicy między starymi płatkami a tymi bezglutenowymi... NO SHIT! Ciężko wyczuć różnicę w NOWYCH płatkach kukurydzianych bez glutenu które mają taki sam j🤬y skład i proces produkcyjny jak stare płatki... które też nie miały j🤬ego glutenu bo kukurydza nie ma p🤬lonego glutenu k🤬a wasza mać.



gratuluję. zostałeś memem na kwejku

Zgłoś