📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 13:22

Nie chce mi się w takich sytuacjach jak skręcam w lewo za każdym razem patrzeć w lusterko czy jakiś debil mnie nie wyprzedza.
Pewnie patrzył w komórke gdy na kursie prawa jazdy uczyli, że nie wyprzedza się przed skrzyżowaniem, przed przejściem dla pieszych, na zakrętach itd.
Tutaj bylo skrzyzowanie. Podwojnq ciagla i do tego przejacie dla pieszych. Winny tylko motocyklista.

to jakiś pierdopęd 50tka więc gościu może nie mieć żadnego prawka i nie mieć pojęcia o przepisach drogowych....... jeszcze jak jeżdżą na tych 125 to ok bo to z reguły są kierowcy z kat B .....
~Velture napisał/a:
ch*j z tym bywa.
Borys napisał/a:
I teraz k***a beknie kierowca busa, ze w lusterka nie patrzyl?
Wystarczy spojrzeć na oznakowanie poziome, pionowe... i busiarz o swoją dupę może być spokojny...

xxBLYATMANxx napisał/a:
W takiej sytuacji zawsze jest wina wyprzedzającego. Jeżeli ktoś wykonuje manewr skrętu, nie ma obowiązku patrzenia w lusterko (nigdzie nie ma takiego przepisu), obowiązek ma gdyby kogoś wyprzedzał.
Niestety, ale to tak nie działa. W przypadku analogicznym do widocznego na filmie policja albo sąd potrafi stwierdzić, że podczas wykonywania manewru nie zachowałeś szczególnej ostrożności i próbować zrobić z Ciebie współsprawcę.

Jest orzeczenie SN z 2005 w podobnej sprawie (skrzyżowanie, podwójna ciągła, włączony odpowiednio wcześnie kierunkowskaz), ale niektóre sądy (nie jest to jakaś powszechna praktyka) potrafią czasami dowieść, że zamiast obserwować jadących z naprzeciwka powinieneś się gapić w lusterko czy jakiś kretyn nie wyprzedza Cię pomimo zakazu.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie