edit: dodana piękna cenzura.
podpis użytkownika
Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<Tylko tutaj widzę ,że problem jest głębszy i nie tylko matematyczny. Ci idioci nie umieją czytać ze zrozumieniem i chyba o czasie przeszłym nie słyszeli. To sprawia ,że tak sobie pomyślałem o maturze z matmy obowiązkowej która gówno da jak te jełopy czytac nie umieją.
Po pierwsze zwrot "dwa razy mniej" jest zwrotem językowo niepoprawnym i używany jest jedynie w mowie potocznej i problem z tym zwrotem jest taki, że potraktowany dosłownie ma inne znaczenie od niepoprawnego znaczenia potocznego.
Gdyby wziąć to wyrażenie na logikę i potraktować je dosłownie to trzeba by wziąć dwa razy wiek brata (8 lat) i odjąć od jego wieku (bo dwa razy mniej) czyli wychodziłoby, że siostra miała -4 lata.
Jeszcze 20-30 lat temu takiego zwrotu jak "dwa razy mniej" w ogóle się nie używało i jest to wymysł naszych czasów. Poprawnie powinno się mówić "o połowę mniej".
Zresztą zwróćcie uwagę, na samo wyrażenie w którym występuje słówko "razy". A według słownika ( sjp.pwn.pl/slownik/3061579/razy ) jest to wyraz używany na określenie działania mnożenia. A więc w znaczeniu dosłownym jak pisałem wyrażenie "X razy mniej od N" znaczy tyle co N-(X*N).
20-30 lat temu to szmat czasu jeżeli chodzi o język szczególnie w dobie mediów elektronicznych.
Sama moja reakcja jest dowodem, że jest anachronizm językowy.
Niech będzie zatem, że pod względem słownikowym masz rację - jest to forma niepoprawna. I to by było na tyle twoich racji.
Całe szczęście język jest bytem niezależnym od wymysłów słownikowych i optymalizuje się sam, zastępując zbędne formy.
A o mnożeniu przez ułamek słyszał?![]()
"Dwa razy mniej" jest kalką "dwa razy więcej" - zatem
można logicznie zakładać, że skoro:
- "dwa razy więcej" znaczy pomnóż razy 2 aby uzyskać wynik,
- "dwa razy mniej" oznacza podziel przez 2 aby uzyskać wynik (albo pomnóż razy 1/2 jak już tak się tego mnożenia uczepiłeś).
Proste i logiczne.
Tymczasem, większość ludzi zakłada, że skoro zwrot "X razy więcej" oznacza pomnożenie czegoś przez X to analogicznie po zmianie na "X razy mniej" powinniśmy użyć działania odwrotnego do mnożenia czyli dzielenia. Jest to błędna analogia ale niestety bardzo popularna w ostatnich latach.
Naprawdę nie wiem jak doszedłeś do: -(4*2)+4.
Gdyby wziąć to wyrażenie na logikę i potraktować je dosłownie to trzeba by wziąć dwa razy wiek brata (8 lat) i odjąć od jego wieku (bo dwa razy mniej)
Czy możliwym jest by mieć ujemny wiek?![]()
A więc logicznie poprawna odpowiedź to 92 lata (jeśli założymy, że siostra mogła mieć w jakiś sposób -4 lata)