N................o
2009-11-15, 23:08
Wy tu delty nie wyliczyliscie, dlatego wam źle wychodzi...
A................n
2009-11-15, 23:17
Doctor Joint napisał/a:
9x3 = 27$ dodać te 2 dolary które zabrał = 29 $
Powinno być:
9x3 = 27$
odjąć 2 dolary które zabrał =
25 $
treść zadania wprowadzająca w błąd
R................k
2009-11-15, 23:23
W ogóle to źle napisana jest ta historia i nie wciąga tak jak powinna

Sytuacja zostaje przedstawiona w taki sposób że działania się zgadzają a tutaj łatwo idzie się połapać
Najlepszy efekt i tak robi na żywo..
M................a
2009-11-15, 23:34
Ja nie wierzę w dostawców, którzy jadą aby oddać 3$ Oo
a w końcu i tak wyjdzie na to, że dostawcą był murzyn
ehh..
podpis użytkownika
-Gdybyś kochał się z kimś po raz absolutnie ostatni... Jak by było?
-Niesamowicie smutno.
-Też tak sądzę.
-Zasmuć mnie..
R................g
2009-11-15, 23:37
a ja sądze że sumowanie nalezy zastąpic całkowaniem, przyjac odpowiednie granice i to po prostu policzyć... ehhh nie mam teraz kartki ale kiedys to zrobie
Pieprzycie trzy po trzy
Tekst daję do myślenia lecz widzę tu wybitnych matematyków z paranormalnymi mózgami
l................4
2009-11-16, 1:08
ja się tak spytam... dało by się Urząd Skarbowy na tym wyc🤬jać?
r................y
2009-11-16, 1:24
przeciwprostokątna na dole nie jest linią prostą, tylko łamaną, ktorą załamuje się na wierzchołku tego niebieskiego trójkąta.
Bardzo popularny i fajny sofizmat. Treść zadania wprowadza celowo człowieka w błąd. Z tego samego gatunku:
1 zł = 100 gr = 10 gr Ă 10 gr = 0,1 zł Ă 0,1 zł = 0,01 zł = 1 gr
Wniosek: 1 zł = 1 gr
inny:
Pobierający lekcje wymowy i logiki u samego Protagorasa Eualtos, który chciał zostać prawnikiem, umówił się z mistrzem, że zapłaty za otrzymane wykształcenie dokona po pierwszym wygranym procesie sądowym, na co mistrz przystał. Ukończywszy jednak swoją edukację, nie występował w żadnym procesie i to, jak się zdaje, stanowiło dla niego wystarczającą przesłankę po temu, aby Protagorasowi nie płacić. Zniecierpliwiony Protagoras zagroził Eualtosowi procesem, tak odmalowując jego rzekomo opłakaną sytuację:
Jeśli proces przegrasz, będziesz musiał mi zapłacić na mocy wyroku sędziego i jeśli wygrasz, będziesz musiał mi zapłacić na mocy naszej umowy. Po cóż więc narażać się masz na dodatkowe koszty sądowe?
Lecz Eualtos był dobrym uczniem Protagorasa i tak odrzekł swojemu dawnemu mistrzowi:
Mylisz się, Protagorasie. Jeśli wygram proces, to na mocy wyroku sędziego nie zapłacę ci ani grosza. Jeśli zaś proces przegram, również ci nie zapłacę na mocy naszej umowy.
k................7
2009-11-16, 6:38
Przesuń granice całkowania....
Matura z matmy w tym roku... K🤬a
Doctor Joint napisał/a:
3 lokatorów postanowiło zamówić pizzę, każdy z nich dał 10 dolarów
Przyjechał dostawca z pizzą, zainkasował dolary i pojechał do bazy.
W bazie poszedł do szefa zanieść 30 dolarów i dowiedział się, że pizza kosztuje 25 dolarów i że ma oddać pieniądze.
Pojechał oddać pieniądze i myśli sobie:
k🤬a no napiwku nie dostałem, wezmę sobie 2 dolary 3 oddam akurat będzie po równo na 3 osoby. Oddał pieniądze 3 lokatorom po 1 dolarze na łeb.
Wychodzi , że każdy z nich dał 9 dolarów
9x3 = 27$ dodać te 2 dolary które zabrał = 29 $
Gdzie jest 1 dolar ?
Proste;)
Cały błąd wynika z tego, że po przeczytaniu treści człowiek nie zauważa, że 25+3 nie podzieli się przez 3 tak jak to zasugerował dostawca pizzy. Więc człowiek liczy 9x3 i wychodzi 27 zamiast 28:P Tak więc dolar zagubił się w błędnej interpretacji czytelnika:)
Wraith napisał/a:
a to jak wyjasnicie ?;p
Obrazek
To jest jeszcze prostrze ponieważ te trójkąty to nie trójkąty - ludzie z dobrym wzrokiem zauważą że przeciwprostokątna nie jest odcinkiem a krzywą
W................x
2009-11-16, 8:30
Co za szczęście, ze nie musiałam matury z matmy pisać. Do dziś bym się z poprawkami bujała