Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
~Dostojny 2025-05-30, 22:14 2
Mister_Klex napisał/a:

Debil głosuje na PIS a intelektualny debil głosuje na PO .

Za polityczny komentarz powinien być kop w dupę...

...ale ten jest naprawdę dobry

podpis użytkownika

Jest akcja - zabieramy banderowcom tablice rejestracyjne z samochodów
Zgłoś
JoSeed 2025-05-30, 22:15 1
xdrt napisał/a:

Muszę Ciebie zmartwić, to na naszych przodków używali siatki. Jeszcze w którymś z zachodnich krajów Słowianin i niewolnik to jeden slave, chyba w duńskim. W pozostałych językach już się słowianin i slave trochę rozróżniły, trochę czasu upłynęło od łapania Słowian w siatkę, ale niesmak pozostał.

O masz...
To w sumie nieco mnie pocieszyłeś, bo już mialam obawy że jednak te pierwsze ogniwa były czarne.... uff.😎
Zgłoś
Piciuzcmg 2025-05-30, 22:16
Jak nie fejk to białą lolą od milicji najeebać tak po nóżkach żeby nigdy nie mógł dojść po fanty. Prosci ludziei i proste metody wychowacze...
Zgłoś
htp 2025-05-30, 22:21
Argeusz napisał/a:

Czyli akurat dla takich jak ty
PS dla twojej informacji słowo "debil" określa właśnie stopień rozwoju intelektualnego.

debilizm – stan upośledzenia umysłowego w stopniu lekkim
Zgłoś
xdrt 2025-05-30, 22:22 2
JoSeed napisał/a:

O masz...
To w sumie nieco mnie pocieszyłeś, bo już mialam obawy że jednak te pierwsze ogniwa były czarne.... uff.😎

Najdziwniej jest we Włoszech jak Włoch mówi do Słowianina "ciao", nie wiadomo, czy mu odpowiedzieć, czy wyj🤬.
Z chata GPT:

skąd się wzięło ciao we włoskim?

ChatGPT powiedział:

Włoskie „ciao” ma bardzo ciekawą i nieoczywistą historię — jego korzenie sięgają weneckiego dialektu i mają związek z… niewolnictwem.
Etymologia „ciao”:

Słowo „ciao” pochodzi od weneckiego zwrotu „s-ciào vostro” lub „s-ciavo vostro”, co dosłownie oznacza „jestem waszym niewolnikiem” (porównaj z łacińskim sclavus – niewolnik).
Jak to się stało?

W średniowiecznej Wenecji i w innych częściach północnych Włoch, „s-ciavo” było formą grzecznościowego powitania, wyrażającą pokorę i oddanie (podobnie jak np. hiszpańskie „su servidor” – „do usług”).

Z czasem forma ta została skrócona i uproszczona do „ciao”.

W XIX wieku „ciao” rozprzestrzeniło się poza Wenecję na inne regiony Włoch.

Dziś „ciao” używane jest powszechnie jako nieformalne „cześć” (na powitanie i pożegnanie).

Ciekawostki:

Choć dziś „ciao” jest używane przyjacielsko i na luzie, jego pierwotne znaczenie było bardzo uniżone.

Podobne słowa pochodzące od „sclavus” istnieją w wielu językach — np. angielskie „slave”, polskie „sługa” czy rosyjskie „sluga”.
Zgłoś
JoSeed 2025-05-30, 22:26
xdrt napisał/a:

Najdziwniej jest we Włoszech jak Włoch mówi do Słowianina "ciao", nie wiadomo, czy mu odpowiedzieć, czy wyj🤬.
Z chata GPT:
skąd się wzięło ciao we włoskim?
ChatGPT powiedział:
Włoskie „ciao” ma bardzo ciekawą i nieoczywistą historię — jego korzenie sięgają weneckiego dialektu i mają związek z… niewolnictwem.
Etymologia „ciao”:
Słowo „ciao” pochodzi od weneckiego zwrotu „s-ciào vostro” lub „s-ciavo vostro”, co dosłownie oznacza „jestem waszym niewolnikiem” (porównaj z łacińskim sclavus – niewolnik).
Jak to się stało?
W średniowiecznej Wenecji i w innych częściach północnych Włoch, „s-ciavo” było formą grzecznościowego powitania, wyrażającą pokorę i oddanie (podobnie jak np. hiszpańskie „su servidor” – „do usług”).
Z czasem forma ta została skrócona i uproszczona do „ciao”.
W XIX wieku „ciao” rozprzestrzeniło się poza Wenecję na inne regiony Włoch.
Dziś „ciao” używane jest powszechnie jako nieformalne „cześć” (na powitanie i pożegnanie).
Ciekawostki:
Choć dziś „ciao” jest używane przyjacielsko i na luzie, jego pierwotne znaczenie było bardzo uniżone.
Podobne słowa pochodzące od „sclavus” istnieją w wielu językach — np. angielskie „slave”, polskie „sługa” czy rosyjskie „sluga”.

Nooooo. Jeśli makaron trafi na Sadola to się nie zdąży przywitać
Zgłoś
WąsatyZbój 2025-05-31, 0:13 2
JoSeed napisał/a:

Nasi przodkowie używali siatki... idziemy z postępem! 💪

Właściwie, to "nasi przodkowie", bez wyraźnej potrzeby, się nie przemęczali. To Arabowie i Tuaregowie organizowali wyprawy w głąb Afryki i łapali murzynów w siatki, albo kupowali od wodza wioski za paciorki. Potem dostarczali do miast portowych, gdzie te nowoczesne kombajny do zbioru bawełny sprzedawali na targach, za brzęczące monety lub europejskie towary.
Oczywiście, zdarzało się, że jakiś żądny przygód biały biznesmen dołączył na kilka tygodni do arabskiej wyprawy, ale to była rzadkość.
Natomiast, jeżeli masz na myśli ściśle naszych polskich/słowiańskich przodków, to już inna historia - bywało, że łapali niewolników, a bywało, że byli niewolnikami. Słowiańska fortuna, kołem się toczy.
Zgłoś
Medikk 2025-05-31, 0:53
Fajnie go tam miota, efekt prawie jakby ta ciężarówka jechała
Zgłoś
Traba 2025-05-31, 1:07 1
Jak byłem mały robiłem to samo z muchami.
Łapałem wsadzałem Te k🤬y do resoraka zamykałem drzwi I jeździłem nim puszczając z całej siły w inne autka i sciany. Po 5 minutach Muchy prawie zawsze były martwe. Tutaj chyba zabrakło odwagi manewrów. Można było do środka wsadzić coś ciężkiego albo o ostrych krawędziach.
Zgłoś
Chris19965 2025-05-31, 4:58
Dżepetto napisał/a:

Fejk dla intelektualnych debili.

Dokładnie, a już 200 piw 🙄🤯
Zgłoś
killua 2025-05-31, 10:34 1
W serialu yelowstone była tak scena jak powozili tak w przyczyepce na konie bodajze , ale nieco dynamiczniej z ostrymi hamowaniami i mocniejszym sprzetem. troszke sie uszkodzili.
Zgłoś
NazwaUzytkownika 2025-05-31, 12:35 1
Co to za gówno. Widać gołym okiem że to on się rzuca po pace a nie paka rzuca nim.
Zgłoś
Smokw 2025-05-31, 17:13
Dżepetto napisał/a:

Fejk dla intelektualnych debili.

W serialu "Yellowstone" przynajmniej pokazali jak wyglądają ludzie po takiej przejażdżce.

[ Dodano: 2025-05-31, 17:17 ]
Argeusz napisał/a:

Czyli akurat dla takich jak ty
PS dla twojej informacji słowo "debil" określa właśnie stopień rozwoju intelektualnego.

Czyli wiadomo dlaczego głosujesz na PO. Krótkie zdanie świetnie Was weryfikuje.
Zgłoś
Rangraf 2025-06-03, 1:18
Trzeba wezwać egzorcystę.
Zgłoś
Bonkojad 2025-06-03, 8:27
Wstrząśnięty, i zmieszany.
Zgłoś