Foto123 napisał/a:
Wulkany wcale nie emitują tak dużo CO2
naukaoklimacie.pl/fakty-i-mity/mit-wulkany-emituja-wiecej-dwutlenku-we...
Jeden ze stożków podwodnej kaldery Krakatau już jebnął, konkretnie Anak Krakatau. Aktywny był już dość długo, w zasadzie przez cały rok ale kilka dni temu doszło do potężnej erupcji, przy której część zbocza sie zapadła (w tym i część podwodna) co spowodowało fale tsunami, która zalała Indonezję.
Mam na myśli powtórkę z 1883 roku, a nie to pierdnięcie.
Tak co do wykresu temperatury, zmianę średniej temperatury o 0,4 stopnia nazywamy gw🤬towną? Druga kwestia to to, że przedstawione są dane zmierzone i dane pochodzące z rekonstrukcji, aproksymowane i wynikające myślę bardziej z dedukcji niż jakichkolwiek historycznych danych liczbowych. Poziom niepewności 1sigma to nie jest rewelacja tym bardziej jeśli wykres na przestrzeni tysięcy lat ma amplitudę rzędu 0,7 stopnia Celsjusza... W sensie krzywa wygląda drastycznie ale jeśli się przyjrzeć, obejmuje bardzo malutki zakres odchylenia od wartości średniej. Powiedzcie jeśli źle rozumuję.
dabster napisał/a:
Tak co do wykresu temperatury, zmianę średniej temperatury o 0,4 stopnia nazywamy gw🤬towną? Druga kwestia to to, że przedstawione są dane zmierzone i dane pochodzące z rekonstrukcji, aproksymowane i wynikające myślę bardziej z dedukcji niż jakichkolwiek historycznych danych liczbowych. Poziom niepewności 1sigma to nie jest rewelacja tym bardziej jeśli wykres na przestrzeni tysięcy lat ma amplitudę rzędu 0,7 stopnia Celsjusza... W sensie krzywa wygląda drastycznie ale jeśli się przyjrzeć, obejmuje bardzo malutki zakres odchylenia od wartości średniej. Powiedzcie jeśli źle rozumuję.
0.4 stopnia odchyłu od normy w skali globalnej to bardzo dużo.
naukaoklimacie.pl/aktualnosci/porownanie-nastepstw-zmiany-klimatu-306
Co do badań paleoklimatologicznych.
naukaoklimacie.pl/aktualnosci/paleoklimatologia-sekrety-rdzeni-lodowych-266
(po rdzeniach lodowych jesteśmy nawet w stanie wykryć kiedy była widoczna na niebie jakaś jaśniejsza supernowa)
naukaoklimacie.pl/aktualnosci/paleoklimatologia-co2-jesli-nie-rdzenie-...
To jest natura. Tego nie zatrzymasz.