Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:36
Na dniach przeszła specustawa (tak, tak naszego kochanego rządu), która zakłada odkupienie (za publiczne pieniądz) świń zagrożonych wirusem ASF (Afrykański pomór świń) i zrobienie z nich konserw (dla jednostek podległych państwu wojska, szkoły).

Niby ASF nie jest groźny dla człowieka, ale wszelkie praktyki do tej pory na świecie, zakładały utylizację takiego mięsa i tylko u nas w Polsce tęgie głowy wymyśliły coś takiego.

Ustawa już została podpisana przez prezydenta... znaczy się sekretarza parti rządzącej...

Smacznego.

polsatnews.pl/wiadomosc/2016-08-31/600-tys-swin-na-konserwy-minister-r...
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
voyagerkg1 2016-09-13, 17:19
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
lesiot 2016-09-13, 17:46 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
parolpl 2016-09-13, 22:07
Nikogo nie zainteresowało skąd AFRYKAŃSKI pomór świń znalazł w białoruskich dzikach. Czy tylko mnie to śmierdzi jakaś utajniona akcją, mająca na celu np. podniesienia cen mięsa świńskiego, lub wyeliminowania mięsa z tych rejonów (chcieli dowalić Łukaszence, przeniosło się do nas).
Zgłoś
PoliteP 2016-09-13, 22:33
Żryjcie to gówno polskie świnie!
Zgłoś
Siberian_Meat_Grinder 2016-09-13, 23:33 3
świnie "zagrożone wirusem" haha - tytuł newsa jak z TeFałEnu z jego najlepszych dni ... jeden nie doczyta, powtórzy bzdurę i pójdzie fama jaki to Kaczuch zbój chce truć ludzi ... z "zagrożonych" wirusem nie oznacza z "zarażonych" świń.

A ogólnie to mogę trochę tego PRZEBADANEGO mięska przyjąć - mi nie przeszkadza fakt, że pochodzi ono ze zdrowych, "zagrożonych wirusem" świń
Zgłoś
konto usunięte 2016-09-14, 7:33 2
Przypomina mi to pewną historię o wycince drzew zagrożonych kornikiem. Drewno zostało przehandlowane (w zasadzie wywiezione do pewnych konkretnych tartaków), nowe drzewa są, kornik też.
Zgłoś
Joystick466 2016-09-14, 9:56
Dsml napisał/a:

Znalazł się. Takie mięso w teorii można jeść i nic ci się nie stanie. Wynika to z tego, że ten wirus jest specyficzny tylko dla świń i nie jest w stanie zakazić ludzkich komórek. Pali się to mięso żeby nie roznieść zarazy. Kiedyś takie coś normalnie ludzie jedli, a teraz normy unijne, normy sanitarne...

i chwała Ci, chociaż jeden normalny i zorientowany
Zgłoś
sezamkowyRozpierdol 2016-09-14, 11:57
Jeżeli smaku mięsa to nie zmieni i nie będę miał po tym turbosraki albo jakiegoś syfa to w czym problem
W dzisiejszych czasach żremy i żremy i nikt nie ma w domu laboratoriów by sprawdzić każdego dzika codziennie na talerzu
Zgłoś
Thunbi 2016-09-14, 12:09 1
@większość up
podziwiam Was, że macie tyle czasu na tak rozbudowane spory w Internecie. Ja leże w łóżku na L4 pierwszy raz w życiu i nie wiem do czego ręce włożyć, tyle roboty.
Zgłoś
Nikczemny_Płód 2016-09-14, 12:09 1
Zgłoś
konto usunięte 2016-09-14, 12:25 1
Zgłoś
konto usunięte 2016-09-14, 14:43
@all up: Ja nie wierzę jakie tu jest stężenie pro-PiSowców na m². Jeszcze trochę, a wyjdzie na to, że czcigodni rządzący was karmią nie świniami, a przepiórkami i bażantami, oczywiście wszystko kompletnie za darmo i bez uszczerbku na budżecie państwa. Żryjcie sobie to zarażone mięso, przynajmniej będzie mniej debili i może ten kraj wyjdzie w końcu na prostą.
Zgłoś
konto usunięte 2016-09-14, 15:00
Ja natomiast mam wrażenie, że na temat ASF wypowiadają się osoby które nawet świni na oczy nie widziały.

Główny Lekarz Weterynarii tłumaczył dlaczego tak jest, że mięso z ASF nie jest dopuszczone do sprzedaży:

Cytat:

Powód jest prosty. Jeśli chodzi o ASF to ta choroba powoduje stuprocentową śmiertelność u świń hodowlanych jak i dzików. Co jest bardzo istotne nawet bardzo mała ilość materiału zakaźnego, który trafiłby do hodowli świń, czy to w formie kanapki z wędliną jako pokarm do skarmienia, która została zrobiona z mięsa świni chorej na ASF, albo którą ktoś wyrzuciłby w lesie, a następnie zjadłby ją dzik, to takie zwierzęta zachorują i po pewnym czasie zdechną. Tak się stanie nawet wtedy, gdy to będzie plasterek kiełbasy, który będzie zakażony tym wirusem.

[za artykułem ze Świat Rolnika pt. "GIW apeluje do rolników: Z ASF nie ma żartów. Pomóżcie uratować swoje hodowle". Nie mogę wklejać linków to sobie znajdźcie]

Tj. żeby nie dopuścić do sytuacji takiej jak w Rosji.

To nie chodzi o pro albo anty-pisowskość.

Zgłoś
Baqunia 2016-09-14, 15:57
Zgłoś
InnyName 2016-09-14, 17:28
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem