Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 14:34

Amerykańscy inżynierowie opracowali antygrawitacyjną kulę ZeroN

Naukowcy z Instytutu Technologii w Massachusetts stworzyli metalową kulę, która potrafi unosić się w powietrzu i przemieszczać tak jakby nie dotyczyły jej żadne prawa grawitacji. Kula jest w stanie utrzymać się w powietrzu dzięki silnie nakierowanemu polu magnetycznemu.

Kula ZeroN może być dowolnie manipulowana ręką lub komputerem i według naukowców posiada ogrom zastosowań. Wynalazek można na przykład wykorzystać do odtworzenia realistycznych modeli orbitujących planet. Prezentacja przedstawiona na poniższym filmie jest możliwa dzięki systemowi magnetycznej kontroli, opracowanej przez naukowców z MIT.

Zachowanie kuli w przestrzeni można zaprogramować w komputerze i będzie podążać wyznaczoną drogą nawet gdy użytkownik przeniesie ją w inne miejsce. Jak twierdzi twórca tej technologii Jinha Lee, ZeroN wyzwala materiały z ograniczeń czasu i przestrzeni poprzez połączenie świata fizycznego i cyfrowego.

Źródło
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
quark 2013-12-03, 0:58
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-03, 1:34
Tematyka wbrew pozorom jest naprawdę bardzo skomplikowana, ale nowością nie jest.
jako bonus dodam efekt eksperymentu z żabą w bardzo silnym polu.
youtube.com/watch?v=A1vyB-O5i6E
Zgłoś
Darkeduar 2013-12-03, 7:36 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Ecne 2013-12-03, 7:48 1
Zgłoś
zohos0 2013-12-03, 8:01
Zgłoś
Magnic 2013-12-03, 10:29
quark napisał/a:

Polaczek cebulaczek bez matury, udowodnij że nie mam racji a nie wyzywasz innych. Może sam zrobisz przysługe i oddasz państwu pieniądze za twoją edukacje, bo widac efektów nie ma.

Jak ja lubię gdy cebulactwo i buractwo nazywa innych jak siebie i myśli, że są ważni. To napełnia taaką nadzieją na lepszą przyszłość.
Zgłoś
Darkeduar 2013-12-03, 22:39
Zgłoś
quark 2013-12-04, 11:18
Magnic napisał/a:

Jak ja lubię gdy cebulactwo i buractwo nazywa innych jak siebie i myśli, że są ważni. To napełnia taaką nadzieją na lepszą przyszłość.

Nie ma to jak wyzywać kogoś innego tak samo jak zostało się nazwanym. Wymyśl coś oryginalnego.
Nadal nie widze argumentów dotyczących pierwszego mojego postu i widząc kolejną twoją wypowiedź nie spodziewam się rewelacji.
Zgłoś
Magnic 2013-12-04, 11:54
quark napisał/a:

Nie ma to jak wyzywać kogoś innego tak samo jak zostało się nazwanym. Wymyśl coś oryginalnego.
Nadal nie widze argumentów dotyczących pierwszego mojego postu i widząc kolejną twoją wypowiedź nie spodziewam się rewelacji.

"Wyzywać" mylisz pojęcia, ja tylko nazwałem cię po imieniu nic więcej. Co potwierdza te założenie? Uważasz, że edukacji w Polsce daje jakąkolwiek wiedzę i status zamiast odmóżdżać. Matura? Zdałem bez większych problemów co nie zmienia faktu, że obecna Polska nadaje się jedynie do zlikwidowania i odbudowy z gruzów.
Jak ktoś tu kogoś wyzwał to ty mnie przyrównując mnie do grupy z którą nie mam nic wspólnego i którą regularnie tępię.
Zgłoś
Ork.Fajny 2013-12-04, 12:25
Sadistic to piękne miejsce... Wszyscy tutaj się słusznie zgadzają że nazwa temat zawiera bzdurę i nie ma nic do realnego sposobu działania tego urządzenia, a mimo to wszyscy po wszystkich jadą...
Zgłoś
quark 2013-12-04, 17:56
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem