Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 35 minut temu
Zmarł na schodach klubu, czyli: Pierwsza ofiara dopalaczy
konto usunięte • 2010-03-31, 23:44
24-letni fan clubbingu ze Zgierza zmarł na schodach klubu muzycznego OIOM w Łodzi. Miał przy sobie dopalacze. Czy to one były przyczyną zgonu 24-latka? - sprawdzi prokuratura.

W nocy z soboty na niedzielę w muzycznym klubie OIOM przy placu Komuny Paryskiej trwała wielogodzinna impreza. Grali czterej dj'e, młodzież bawiła się niemal do białego świtu. Dobra zabawa się skończyła, gdy tuż przed godziną szóstą na schodach prowadzących do klubu (mieści się w piwnicy) znaleziono nieprzytomnego chłopaka. Zmarł, zanim zjawiło się pogotowie.

Danuta Korcz, rzecznik wojewódzkiej stacji ratownictwa medycznego w Łodzi: - Była godzina 5.40. Mężczyzna nie miał przy sobie dokumentów. Lekarz stwierdził zgon w miejscu publicznym. W takiej sytuacji natychmiast wzywamy policję, aby wykluczyła lub potwierdziła udział osób trzecich w zdarzeniu.

Pod klub przyjechała ekipa dochodzeniowo-śledcza. - Pod nadzorem prokuratury Łódź - Śródmieście i z udziałem biegłego medycyny sądowej wykonano oględziny. Ale przyczyny zgonu nie udało się ustalić. Ani okoliczności w jakich zmarł - mówi Radosław Gwis z biura prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi.

Obok ciała leżał telefon komórkowy. To dzięki niemu udało się ustalić, że klubowicz to 24-letni mieszkaniec Zgierza. Według informacji "Gazety" policjant, który szukał dokumentów chłopaka, znalazł w jego kieszeni puste opakowanie po dopalaczach.

Zwłoki zabezpieczono do dyspozycji śródmiejskiej prokuratury. - Wszczęliśmy śledztwo w sprawie nieumyślnego spowodowania śmierci - mówi Krzysztof Kopania, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Łodzi. - To nie oznacza, że jest jakiś podejrzewany o to, że na przykład przypadkiem zepchnął go ze schodów. Z jakiegoś artykułu musieliśmy wszcząć śledztwo, by zlecić sekcję zwłok.

Czy 24-letniego fana klubbingu zabiły dopalacze? Wątpliwości nie mają uczestnicy imprezy, którzy na forum internetowym niedwuznacznie wskazują to jako przyczynę.

- Wyniki będą w środę. Do tego czasu nie ma co gdybać - ucina Kopania.

źródło
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Pierre d'Ollony 2010-04-02, 0:28
RastaSoldat napisał/a:

Jak często mawiam: wszystko dla ludzi ale z rozsądkiem!

A gówno też byś jadł? Bo w końcu wszystko dla ludzi!
Zgłoś
Scarlet 2010-04-02, 1:36 1
sergio napisał/a:

Tak do twojej wiadomości to alkohol nie tylko szkodzi niemniej, ale nawet jest narkotykiem, jak i nikotyna, kofeina i pewnie niejeden lek dostępny bez recepty. Ale tu chodzi że są "narkotyki" i "narkotyki", nie można postawić na równi heroiny, trawki, dopalaczy czy kawy. Jedne uzależniają szybko, inne wolniej, jeszcze inne w ogóle nie uzależniają, jedne ryją banie mocniej, inne mniej.

tak, tylko jeszcze trzeba dodać, że większość narkotyków jest znana już od wieków i była przebadana na milion różnych sposobów, a w przypadku dopalaczy jest z tym trochę lipnie.. nie wszystkie substancje, wchodzące w skład poszczególnych dopalaczy, mają w ogóle jakieś badania, więc nie ma żadnej gwarancji jaki mają wpływ na organizm, a przynajmniej przy długotrwałym zażywaniu. poza tym na rzadko których dopalaczach jest w ogóle podany konkretny skład.
sergio napisał/a:

A tak swoją drogą to nie sądzę żeby koleś pożegnał się z tym światem tylko przez dopalacze.

jeśli cierpiał na jakąś chorobę serca, krążenia czy inne gówno, to jest taka możliwość, ale nie ma się co bawić w gdybanie. niech zrobią mu sekcję, to się sprawa wyjaśni.
Zgłoś
Asmodea22 2010-04-02, 2:10
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2010-04-02, 5:03
Scarlet napisał/a:

na rzadko których dopalaczach jest w ogóle podany konkretny skład.

Najczęściej są to nazwy zwyczajowe, na dodatek chyba wymyślone przez twórców dopalaczy.
Zgłoś
konto usunięte 2010-04-02, 18:05
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
RastaSoldat 2010-04-03, 1:11 1
Zgłoś
Solarius 2010-04-03, 10:47
Narkotyki są dla ludzi, tylko nie dla wszystkich Tyle ode mnie
Zgłoś
Kadi 2010-04-05, 12:30 3
Od siebie dodam, że media pięknie wszystkim manipulują. Nagonka na smart shopy trwa już chyba ze 2 lata i pięknie gazeta strzela sobie w stopę pisząc artykuł o PIERWSZEJ ofierze dopalaczy... chociaż chwila! Jeszcze nie wiadomo co go zabiło bo nie było sekcji, ale miał przy sobie opakowanie po dopalaczach, więc to na pewno to -_-'

Osobiście uważam, że przesadził z pigułami, zachlał ryja i go wykręciło. W artykule nikt jednak nie napisze, że co roku w Polsce z przepicia (nie mówię o wypadkach pod wpływem tylko bezpośrednio z przedawkowania) umiera około 1500 osób [źródło] . Jest przecież już pierwsza ofiara dopalaczy (i to już po dwóch latach!).
Zgłoś
Scarlet 2010-04-05, 13:35 2
@up

to zabawne, jak wielu ludzi zaprzecza, że alkohol jest takim samym narkotykiem jak każdy inny, a nawet bardziej niebezpiecznym, bo legalnym i społecznie akceptowanym (a więc i rozmiar uzależnienia i konsekwencje na większą skalę).
Zgłoś
konto usunięte 2010-04-05, 13:54 1
Scarlet napisał/a:

bo legalnym i społecznie akceptowanym

Ale na papierosy i wóde monopol ma państwo i sporo na tym zarabia
Zgłoś
Scarlet 2010-04-05, 14:27
Baalp napisał/a:

Ale na papierosy i wóde monopol ma państwo i sporo na tym zarabia

no tak, co nie zmienia tego co napisałam wyżej. jakby państwo zrobiło akcyzę na inne używki, to też by dużo zarabiało. zarabiało na uzależnieniu obywateli, tak jak to czyni teraz.
Zgłoś
konto usunięte 2010-04-05, 14:31
Legalizacja przyniosłaby spore +, głownie w czystosci i jakosci używek. Ale po co?
Zgłoś
Scarlet 2010-04-05, 14:33 1
Baalp, ja nie napisałam, że jestem za legalizacją (mimo, że jestem za depenalizacją), tylko stwierdziłam fakt. to, że państwo zarabia na alkoholu nie czyni go lepszym niż inne narkotyki, bo gdyby inne narkotyki były objęte akcyzą i legalne, też by na nich państwo zarabiało.

edit.
wielu ludzi zdaje się myśleć, że jak coś jest legalne, to jest bezpieczne. i o to się wszystko rozbija.
Zgłoś
Kadi 2010-04-05, 23:19 2
Zgłoś
konto usunięte 2010-04-06, 11:32 1
No cóż, jednego idioty mniej. Zapewne zafundował sobie niezły koktajl mołotowa. Trudno, zdarza się. Żyjemy w wolnym kraju, każdy ma prawo odejść, jak mu się żywnie podoba. Nie ma co gdybać o konkretnych przyczynach.

Nawet jeśli pomógł sobie dopalaczem (nie znam się na tym, a rzetelnych badań dot. używek raczej w Polsce nie oczekuj, ale dopalacze - podobnie jak odpowiadające im nielegalne używki - w rozsądnych dawkach raczej nie uśmiercają) nie jest to żaden powód, by ich zabronić.

Poziom hipokryzji mediów jest zatrważający. Takie newsy tylko potwierdzają tezę, że wszystko idzie w kierunku apokalipsy tabloidów. Co tam n-ta ofiara alkoholu, co tam patologia społeczna nim wywołana - to mamy na co dzień, to żaden news. To się nie sprzeda. I tak nie wyzyskali tego tematu do końca. Już sam tytuł: amatorszczyzna. Ja proponuję nagłówek: "Dopalacze na schodach do nieba"
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem