Hangman108 napisał/a:
Właśnie tak powinny wyglądać wszystkie więzienia. Karą jest przebywanie w zamknięciu, a rolą więzienia jest resocjalizacja. W większości przypadków, gdy do pierdla trafia złodziej, po kilku latach wychodzi lepiej wyszkolony i z kontaktami wśród innych bandytów. Porównajcie sobie dane o recydywie w bogatych krajach (gdzie więzienia wyglądają jak to na zdjęciu), a we wschodniej Europie. U nas często ludzie idący siedzieć za drobne przestępstwa, drugi raz trafiają za kratki już za ciężki bandytyzm.
Więzienie ma przede wszystkim za zadanie odseparować element niechciany od zdrowego społeczeństwa. W celi powinno być łózko, sracz, umywalka i półeczka na książki. Cele powinny być 1 i 2 osobowe, zero TV czy innego badziewia. Osadzony ma albo siedzieć na dupie i myśleć o tym że już nigdy więcej tego nie zrobi, albo zapierdzielać na utrzymanie w więzieniu.
Ostatnim okresem normalności w Europie to przełom XIX i XX wieku.
Zarówno "mordercze" warunki w więzieniach (jak np. w Rosji, Tajlandii, krajach Ameryki Południowej) jak i "luzackie" (jak w Szwajcarii czy Szwecji) nie mają większego wpływu na osadzonych. Wiadomo, pewien procent się resocjalizuje, po więzieniu szuka pracy, stalej partnerki, separuje się od wódki, narkotyków i towarzystwa i prowadzi normalne życie, ale niestety większośc jest słaba psychicznie i po jakimś czasie wraca do złych nałogów. A "resocjalizacja" kogoś, kto na pewnym etapie swojego życia na trzeźwo, w sposób zdecydowany i przemyślany decyduje się zabić, pozornie najważniejsza osobę w swoim życiu: swoje dziecko, zrodzone ze swojej krwi i noszone przez 9 miesięcy pod sercem, raczej jest niemożliwa, wiec IMHO "resocjalizacja" takiej osoby to strata czasu i pieniędzy
Teraz żałuję, że nie mam dzieci bo też mi wszystko z rąk leci...
Jak dla mnie instytucja więzienna jest do dupy, siedzi taki przegryw w więzieniu, nic nie robi a my za to płacimy. Gdyby wysłać ich do kamieniołomu aby zarabiali na swój pobyt to było by to rozwiązanie nawet dobre, aczkolwiek pojawiła by się grupa ludzi która powie że osadzeni zabierają prace uczciwym ludziom... No i tak w koło Macieju.
a mama Madzi powinna dostać dożywocie albo krzesło...
konto usunięte
2013-09-09, 15:32
Więźniowie sprzątać ulice i pielić parki !!!