Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
"Naukowcy ciągle informują o konsekwencjach katastrofy elektrowni jądrowej w Czarnobylu. Wypadek, który miał miejsce w 1986 roku pozostawił po sobie nieodwracalne straty. W efekcie skażenia przesiedlono ponad 350 000 osób. Poznaj dziesięć szokujących informacji o Czarnobylu." - opis z yt

Zgłoś
I................1 2013-07-11, 21:52
@up - w końcu mamy eksperta!
Panie ekspercie proszę podać literaturę tematyczną podpierającą pana wypowiedź
Ja tak na serio- ciekawy jestem.
Zgłoś
geolog123456789 2013-07-11, 21:54
nie ma problemu!!!
15 minut:)
Zgłoś
tranzystor 2013-07-11, 21:56 3
Warto obejrzeć program "Czarnobyl - Cztery dni w kwietniu" na YT, aby zapobiec tworzeniu takich mitów, jak te w filmie umieszczonym na początku tematu.

Inżynier321 napisał/a:

proszę podać literaturę tematyczną podpierającą pana wypowiedź

Inżynier i nie potrafi wyszukać literatury?
Zgłoś
NafazowanyKoleś 2013-07-11, 22:00 12
Widzicie? Widzicie? Patrzcie!

Oto właśnie przykład j🤬ej propagandy stworzonej na potrzeby kogoś tam lub czegoś tam. C🤬j z tym, czy to ekozjeby, czy rosyjscy wrogowie.

Ważne jest, że te pierdoły łykacie jak pelikany. Puknijcie się w czoło i przeczytajcie cokolwiek na ten temat zanim uwierzycie. Używania internetu trzeba się nauczyć, jest tutaj dużo prawdy, ale jeszcze więcej syfu wrzuconego przez k🤬ie syny. Weryfikujcie sobie to co widzicie zanim poniesiecie to dalej..
Zgłoś
I................1 2013-07-11, 22:02
tranzystor napisał/a:

Warto obejrzeć program "Czarnobyl - Cztery dni w kwietniu" na YT, aby zapobiec tworzeniu takich mitów, jak te w filmie umieszczonym na początku tematu.

Inżynier i nie potrafi wyszukać literatury?

Nie mam dostępu do biblioteki;)
Zgłoś
K................r 2013-07-11, 22:04 1
Nie wnikając już w to co się nie stało, a mogłoby. Byłem na miejscu, większośc terenu nadawałaby się do zamieszkania. W budynkach, na placach itd promieniowanie nie przekraczało 40-60 mikroroentgenow na godzine. Bylo tez sporo miejsc z 20-25. Mowie o Prypeci, wysiedlonych wioskach, drogach, Czarnobylu itd. Problem polegał na tym, ze wyschniete kałuże, mech i miejsca w których zbierał się pył potrafiły podskoczyć do ponad 1000. Z jednej strony nadal nie jest to niesamowicie groźna rzecz, ale nie chciałbym, żeby tam moje dzieciaki biegały.
Koło czerwonego lasu przekręciło nam poza skale, w niecałą połowę czasu pomiaru liczniki wyskalowane do 20 000 mikroR/h ..... Nie byliśmy tam długo
Zgłoś
V................x 2013-07-11, 22:08 2
@clubber84 Wybuch w jakim sensie? Bo wybuch w sensie "wybuchu" z pewnością nie byłby mocniejszy niż 150000 ton (10x15kt) trotylu które rzekomo twierdza w tym filmiku. Pod względem promieniowania być może ale ale uwolnienie promieniowania to nie wybuch!
Zgłoś
geolog123456789 2013-07-11, 22:16 18
test-naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,388635,eksperci-elektrownia-...
Tutaj zamieszczam link, recenzowany przez radiochemika Prof. Skwarca, jutro skseruje książki i podeśle Wam.
Para wodna nie może zostać napromieniowana tylko z kontaminowana, i to zanieczyszczenia, promieniują a nie woda.
Zgłoś
V................x 2013-07-11, 22:17 1
@miczeq13

No i to jest właśnie totalna bzdura ale oczywiście pseudoznawca TheSkorpioniks wie lepiej. Bo na jutubie powiedzieli to musi być święta prawda,
Zgłoś
geolog123456789 2013-07-11, 22:29
Vicorinox
Siła wybuchu w kT TNT
Napromieniowanie (tak naprawdę kontaminacja)- Gy/m2
Zgłoś
Admirał 2013-07-11, 22:33 1
Te grzyby to ciekawostka. Powinni je dokładnie zbadać. Fajna sprawa taka technologia do usuwania skutków promieniowania. FALLOUT.
Zgłoś
Ptolee 2013-07-11, 22:35
Jestem z lipca 1986 roku. Jak na to patrzę to szczęście że nie mam trzeciej ręki.
Zgłoś
V................x 2013-07-11, 22:37 1
@geolog123456789
Ja o tym wiem, ale jak widzisz usilnie bełkoczą że w Czarnobylu mogła byc eksplozja 10x większa niż w Hiroshimie. Myślałem że moze o co innego im chodzi. Wbijcie sobie do główek że w Czarnobylu nie mogła zajść taka reakcja jak bombie A a wybuch pary żadna miarą nie mógł być większy niż wybuch Little Boya w Hiroshimie.

@Ptolee

A w rzeczywistości w Polsce nie było żadnego zagrożenia.
Zgłoś
geolog123456789 2013-07-11, 22:42
jak zamieścić film z YT
Vicorinox?
Bełkocza dobre!!!
Zgłoś
L................a 2013-07-11, 23:01
Po wybuchu w Czarnobylu okazało się, że spora część chmury przemieściła się nad Skandynawię. Szwedzi i Norwedzy, cały czas bazując na hipotezie LNT wybili tysiące sztuk łosi i innej zwierzyny. Zupełnie niepotrzebnie.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie