"Naukowcy ciągle informują o konsekwencjach katastrofy elektrowni jądrowej w Czarnobylu. Wypadek, który miał miejsce w 1986 roku pozostawił po sobie nieodwracalne straty. W efekcie skażenia przesiedlono ponad 350 000 osób. Poznaj dziesięć szokujących informacji o Czarnobylu." - opis z yt
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte
2013-07-11, 20:31
nie włączam , wole nie wiedzieć ze jutro zje mnie jakiś przerosniety pasikonik czy coś
konto usunięte
2013-07-11, 20:31
"zapobiegli wybuchowi 10 x większemu niż w Hiroshimie" - co za bzdura
konto usunięte
2013-07-11, 20:32
konto usunięte
2013-07-11, 20:32
Bo dym z elektrowni węglowych jest bardziej szkodliwy niż elektrownie jądrowe... A w razie awarii masakra.
konto usunięte
2013-07-11, 20:36
konto usunięte
2013-07-11, 20:37
jaco80 napisał/a:
"zapobiegli wybuchowi 10 x większemu niż w Hiroshimie" - co za bzdura
Z tego co mi wiadomo pod elektrownią zebrało się paliwo betonowe, które dosyć łatwo przeżarło betonowe zabezpieczenia, a pod betonowymi zabezpieczeniami znajdował się podziemny zbiornik wodny, któremu nie po drodze z paliwem jądrowym. Jest wiele filmów o tym jak wyzyskiwali ludzi aby budowali kolejne zapory aby paliwo nie dostało się do wody.
konto usunięte
2013-07-11, 20:39
Ale nie doszłoby w żadnym wypadku do wybuchu jądrowego jaki był w Hiroshimie więc pisanie że wybuch byłby 10 x większy niż tam to zwykła bzdura.
To jest tragedia, do dziś ludzie odczuwają jej konsekwencje, bo jakiś idiota-szalony naukowiec chciał zejść poniżej progu bezpiecznego "spowolnienia" pracy reaktora.
pamiętam jak w szkole dawali nam jod do wypicia gdy już oficjalnie ruskie do wybuchu się przyznały...
@up
Ten jod gówno pomógł. Gdy ruskie oficjalnie się przyznały już dawno tarczyca przyjęła radioaktywny jod. To był taki pic na wodę dla uspokojenia.
konto usunięte
2013-07-11, 21:10
konto usunięte
2013-07-11, 21:12
@Vicorinox
Chodzi o wybuch pary wodnej, która wytworzyła by się z połączenia ciekłego paliwa uranowego o temp. 1135 stopni z wodą w podziemnym zbiorniku.
I wybuch byłby 10x większy niż ten w Hiroszimie - skutek? Radioaktywna (bardzo radioaktywna) para wodna obiegłaby całą kulę ziemską.
BTW.
Aaa... i nie zapominajmy o oparach ołowiu (który to ołów zrzucano do zawalonego reaktora, w celu schłodzenia ciekłego paliwa), które wraz z parą wydostałyby się z pod ziemi.
konto usunięte
2013-07-11, 21:15
@Vicorinox
Nie pamiętam dokładnie, ale według jakiegoś dokumentu na Discovery o Czarnobylu było powiedziane, że gdyby jebło, to nie pamiętam dokładnie, ale Hiroszima byłaby niczym
Tego typu reaktor nie może wybuchnąć jądrowo, nie mam masy krytycznej w żadnym wypadku. Reaktory RBMK, to powielające reaktory, znawcy wiedzą do czego są używane. To raz i prosze sie nie kłucić. Każdy fizyk jądrowy wam to powie. Nie paliwo zareagowało, tylko cyrkon i grafit, który wytworzył tlen i wodór i te gazy wybuchły. Fakt niezaprzeczalny. W tej temperaturze zachodzą reakcje chemiczne z ww. pierwiastkami, natomiast paliwo ma w dupie wodę i tylko ją gotuje. Jestem radiochemikiem i wiem jedno, najgorzej szkodziły gorące cząstki, filmik to ściek, wytworzony przez takich speców jak 95 % z was, którzy uważają że tam coś wybuchło atomowo i że wogółe mogło coś wybuchnąć jądrowo.
Tak Jaworowski to był gość -prawdziwy patriota i naukowiec, nawet pensji nie brał w końcowy okresie pracy zawodowej