Serial "Chłopaki z baraków"
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
21 minut temu
Serial "Chłopaki z baraków"
@hogg
Określenie mnie głupim/tępakiem, z powodu mojej niewiedzy to dla mnie jednak obraza.
Podziękowałbym Ci nawet, gdybyś normalnie zwrócił mi uwagę, że popełniłem błąd w tytule. Postaram się napisać do jakiegoś moderatora, może poprawi tytuł tematu.
Określenie mnie głupim/tępakiem, z powodu mojej niewiedzy to dla mnie jednak obraza.
Podziękowałbym Ci nawet, gdybyś normalnie zwrócił mi uwagę, że popełniłem błąd w tytule. Postaram się napisać do jakiegoś moderatora, może poprawi tytuł tematu.
hogg napisał/a:
Nawet lektor powiedział 15 gramów a ty głąbie napisałeś w tytule 15 gram. Dobrze, że nie 15 kilogram.
wg SJP:
Dopełniacz liczby mnogiej od miligram brzmi miligramów, podobnie jak od gram - gramów. Potocznie mówi się wprawdzie sto gram wódki, ale sto gramów wódki jest formą staranniejszą.
Kloako
phoks napisał/a:
wg SJP:
Dopełniacz liczby mnogiej od miligram brzmi miligramów, podobnie jak od gram - gramów. Potocznie mówi się wprawdzie sto gram wódki, ale sto gramów wódki jest formą staranniejszą.
Kloako
sie mówi potocznie tą książke wziełem.. sie potocznie może i mówi w Sosnowcu, nie wiem.
I nie zmieniaj tu znaczenia. Wg słownika jest gram - gramów, kilogram - kilogramów. A opinia o wódce i gramach to prywatne spostrzeżenie pana Bańko. On słynie z kontrowersyjnych objaśnień.
Wódka stępia umysł
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie