ruski sadol gotowy jechać za 2200 $ torturować ludzi i odcinać im narządy - mówi o tym wprost, koniec 2023 roku
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
28 minut temu
Siriuz napisał/a:
Tak tak, wybieraj sobie te najłagodniejsze fragmenty z lewackiej ocenzurowanej Wikipedii. To może ja wybiorę fragmenty z wpisów, które były tam tuż przed wybuchem wojny:
"Batalion tworzy znaczna liczba osób skazanych wyrokami sądów, według Ołeha Laszki udział takich osób sięga do połowy składu jednostki. Oprócz tego w skład batalionu wchodzi grupa neonazistów z różnych krajów Europy."
"Centralny element emblematu batalionu stanowią neonazistowskie symbole Wolfsangel i Schwarze Sonne.
Dowódca batalionu, Biłecki twierdzi, iż oprócz walki z separatystami jego misją jest prowadzenie krucjaty białej rasy przeciwko semickim podludziom"
W najnowszej wersji są też co ciekawe wzmianki o torturowaniu ludzi.
łap debilu...
Akcja Rose’a to już okres prezydentury w Ukrainie – wybranego w maju 2019 r. – Wołodymyra Zełenskiego. W obronę Azowa zaangażowali się wówczas deputowani z jego Sługi Narodu, którzy przypominali Amerykaninowi, że pułk jest w strukturach MSW szkolonych przez siły zbrojne USA (już wtedy Amerykanie uczyli azowców m.in. obsługi przeciwpancernych Javelinów), które chyba mają rozeznanie, z kim współpracują, i raczej wiedzą, że to nie organizacja pokroju libańskiego Hezbollahu.
z drugiej strony Ukraińcy, pod naciskiem USA i – jak przekonują rozmówcy DGP – „dyplomatów kilku zachodnich państw w Kijowie” – po cichu zaczęli czyścić pułk z osób o poglądach skrajnych i odcinać się od przystawek w stylu Korpusu czy Drużyn Narodowych.
W marcu 2022 r., tuż po ataku rosyjskim rozmawiałem w Kijowie z wysokim rangą oficerem pułku Azow. Dopytywany o relacje z organizacjami skrajnie prawicowymi, zapewniał, że nie istnieją takie powiązania i nie znajdę na nie dowodu. – Pułk jest profesjonalną formacją w strukturach państwa ukraińskiego. Nie ma w nim tematu antysemityzmu, rasizmu czy białego suprematyzmu. Te tezy są wygodne dla rosyjskiej propagandy, ale nieprawdziwe – mówił Ołeksandr, który ma stopień pułkownika.
gazetaprawna.pl/magazyn-na-weekend/artykuly/8426780,azow-wojny-pulk-az...
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie