Piotr B. zostaje zaatakowany w swoim domu przez trzech napastników, którzy chcą go obrabować. Atakują go nożami. W obronie własnej zabija ich z broni, na którą jako żołnierz jednostek specjalnych ma pozwolenie. Podczas głośnego procesu cała opinia publiczna jest po jego stronie. Mimo to zostaje skazany na 25 lat więzienia.
Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
konto usunięte
2013-06-30, 18:52
konto usunięte
2013-06-30, 18:56
Ciekawe w czym służył.
No w sumie fajnie to w tych hejtowanym usa mają z "mój dom, moją twierdzą"(wiem że to nie do końca tak wygląda ale i tak jest o niebo lepiej niż u nas)
konto usunięte
2013-06-30, 19:01
W momencie kiedy ktoś siłą przekracza próg Twojego domu i stanowi zagrożenie dla Ciebie lub Twojej rodziny, powinieneś mieć możliwość użycia WSZELKICH środków aby odeprzeć atak. Broni palnej, noża, czegokolwiek.
konto usunięte
2013-06-30, 19:04
Polskie prawo chroni bandytów !!!! Dlatego Tusk dalej sobie spokojnie kradnie
konto usunięte
2013-06-30, 19:06
witamy w polsce
konto usunięte
2013-06-30, 19:10
Pamiętam sytuacje , ojciec został dziewczynkę na placu zabaw i poszedł gdzieś na chwilkę , wrócił dziewczynki nie było po chwilce szukania zobaczył ja w krzakach z starym dziadem jak ją obmacywał , ojciec zareagował prawidłowo i go pobił do nieprzytmoności , został skazany na 10 lat i zabrali mu prawa rodzicielskie , dziewczynka poszła do domu dziecka .
konto usunięte
2013-06-30, 19:17
konto usunięte
2013-06-30, 19:22
konto usunięte
2013-06-30, 19:26
avic
2013-06-30, 19:33
TO jest wyrok sprzed prawie ćwierć wieku. Niestety res iudicata obowiązuje... To jest wyrok z okresu przemian ustrojowych, ogólnego chaosu i zamieszania tak w prawie, jak i w społeczeństwie. Nie, nie napiszę, że teraz jest lepiej, ale nie wnioskowałbym nic na temat ewentualnego przekroczenia granic obrony koniecznej w dniu dzisiejszym na podstawie akurat tego wyroku. Linia orzecznicza zmienia się z roku na rok - z tego co wiem od sędziów sądów karnych - w porównaniu do sytuacji sprzed kilku lat jest już duużo lepiej i normalniej. prawda jest taka, że od czasu do czasu usłyszy się o sytuacji gdy komuś podkleją przekroczenie granic obrony koniecznej, ale wierzcie lub nie - to są sytuacje wyjątkowe, nagłaśniane w mediach. Niemniej z paranoją "2 lata za krzaka a kaucja za gw🤬t" zgadzam się w 100%.
No i jak to mawiają: Lepiej, żeby mnie 3 sądziło, niż 4 niosło...
konto usunięte
2013-06-30, 19:33
Czemu żaden prezydent nie użył prawa łaski w jego przypadku?!