Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:35
28 groszy
konto usunięte • 2019-08-07, 11:24
Nie było bo własne.

Oto k🤬a absurd naszego chorego państwa.
Jakaś należność sprzed kilku lat za niedopłacony podatek.
Kwota zadłużenia: 0.28zł (28gr. - słownie: dwadzieścia osiem groszy)

I w ten oto sposób z 28 groszy + 9 groszy odsetek obywatel musi zapłacić prawie 1430zł dla sądów i komornika.
Brak słów

Zgłoś
Sonal 2019-08-07, 14:04 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
~Nei 2019-08-07, 14:06 2
RRRRs napisał/a:

Natomiast publikujący jest kłamcą i oszustem

Przecież on jest rudy

Zgłoś
m_ivan 2019-08-07, 14:13 1
Pogromcy bajkopisarstwa, teraz moja historia:
Nie zapłaciłem poprawnie odsetek od spóźnionego podatku - 9gr różnicy. Z tej okazji zablokowali mi firmowe konto. Pytam się gościa w US dlaczego robi manianę za 9 groszy i dlaczego nie zadzwonił/wysłał notę. Odpowiedź: nie chciał mi robić kłopotu

Prawda czy fałsz?
Zgłoś
avic 2019-08-07, 14:15 3
Veltur - odezwij się na PW i podrzuć mi swój numer telefonu jak chcesz, to oddzwonię w wolnej chwili Ci podpowiem co i jak. Ta sprawa to jakaś stara zaległość, tytuł wykonawczy - nakaz zapłaty z postępowania cywilnego a nie zaległości administracyjnoprawne jak już kolega RRRRs już powiedział. Niestety działa to tak: jest tytuł wykonawczy - bo wcześniej był pozew, był pozew - co do zasady powinno być wcześniej wezwanie do zapłaty itp. Ale skoro to nakaz zapłaty, to znaczy, że kolega nie wniósł sprzeciwu - a skoro zostały grosze do zapłaty - to znaczy, że należność główną zapłacił. Może przed złożeniem pozwu, a nakazu nie odebrał? Możliwości jest bardzo dużo.

Niestety w urzędach nie mogą machnąć ręką na nieopłacone koszty procesu, bo urzędowi radcy mają część od zasądzonych kwot (co do zasady). Więc tu się sprawa nie o te 28 groszy rozbija ale o nieopłacone koszty po wyroku/nakazie.
Zgłoś
konto usunięte 2019-08-07, 14:16 2
m_ivan napisał/a:

Pogromcy bajkopisarstwa, teraz moja historia:
Nie zapłaciłem poprawnie odsetek od spóźnionego podatku - 9gr różnicy. Z tej okazji zablokowali mi firmowe konto. Pytam się gościa w US dlaczego robi manianę za 9 groszy i dlaczego nie zadzwonił/wysłał notę. Odpowiedź: nie chciał mi robić kłopotu
Prawda czy fałsz?

Zakładam, że byłeś już dłużnikiem i miałeś już zajętą wierzytelności z rachunku bankowego. Urzędnik widząc o tym nie chciał faktycznie obciążać cie kosztami upomnienia 11,60 i zrobił elektroniczne zajęcie wierzytelności z rachunku.
Blisko trafiam?
Zgłoś
sirmlcs 2019-08-07, 14:36 7
Szczerze aż fajnie się czyta komentarze ogarniętych wiedzą ludzi - człowiek się czegoś dowie na szkodzie innych
Zgłoś
m_ivan 2019-08-07, 14:40
RRRRs napisał/a:

Zakładam, że byłeś już dłużnikiem i miałeś już zajętą wierzytelności z rachunku bankowego. Urzędnik widząc o tym nie chciał faktycznie obciążać cie kosztami upomnienia 11,60 i zrobił elektroniczne zajęcie wierzytelności z rachunku.
Blisko trafiam?

W sensie że kiedyś/kiedykolwiek miałem, czy w tym momencie? Jeśli to drugie to nie, czysty od lat, nawet konto inne.
Zgłoś
konto usunięte 2019-08-07, 14:44 1
m_ivan napisał/a:

W sensie że kiedyś/kiedykolwiek miałem, czy w tym momencie? Jeśli to drugie to nie, czysty od lat, nawet konto inne.

W takim razie mogło to być przekonanie, że nawet ni zauważysz potrącenia 0,09 zł i nic sobie z tego nie zrobisz.
Urzędnik nie wie o tym jak wygląda umowa bankowa i jak skonstruowane są kwestie związane z obsługą zajęcia w regulaminach banków/ Możliwe, że założył sobie, że potrącenie będzie zrealizowane w 1 dzień i nawet niczego nie zauważysz.
To może być problem jego podejścia i "dobrych chęci".

Nawet bez wcześniejszego zajęcia coś takiego jest możliwe.

Z punktu widzenia organu egzekucyjnego dokonanie zajęcia rachunku bankowego to czynność bardzo prosta. Nie zdają sobie często sprawy z wszystkich konsekwencji które się z tym wiążą - w sensie prawnych, o tych społecznych i ew. wizerunkowych już nawet nie mówię. No bo po takim zajęciu w banku od razu inaczej na ciebie patrzą.
Zgłoś
imperator69 2019-08-07, 14:57 2
Przyznam, że pominąłem większość komentarzy bo nie chce mi się czytać głupot.
Chciałem tylko napisać, że mam podobne akcje od kilku lat. Dostaje pisma komornicze i faktury od firm z którymi nie współpracuje od lat (dnia 1 stycznia 2018 zamknąłem działalność). Są perełki typu - firma kurierska zgłosiła się do sądu za jakieś zwroty (kilka stów) z 2014 roku a wystawiła fakturę na 2019 rok na nieistniejąca już firmę (WTF, nawet nie wiem jak mam to rozliczyć). Żadnych informacji przez te wszystkie lata aż do teraz. Sprawa trafiła do sądu.
Inna akcja - firma reklamowa pozwałą mnie do sądu i wygrała zaocznie. Ja nie miałem żadnych informacji aż do połowy 2018 kiedy to komornik zajął 35k PLN na moim prywatnym koncie. Sprawa w toku ale wygląda, że będę musiał zapłacić jakimś wałkarzom za coś czego nigdy nie dostałem bo byłem głupi i nie doczytałem umowy i nie miałem jak zareagować bo nie wiedziałem, że jest jakiś problem. Człowiek uczy się na błędach. Błędem było zakładanie firmy w chorym kraju.
Zgłoś
a_kazik 2019-08-07, 15:12 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2019-08-07, 15:19
Zgłoś
m_ivan 2019-08-07, 15:33
Zgłoś
konto usunięte 2019-08-07, 16:06
Wy jesteście wszyscy naiwniakami.Życie jest zbyt krótkie żeby spłacać swoje długi.
Zgłoś
Respektuj 2019-08-07, 16:30 3
Zgłoś
Muslim_traktorzysta 2019-08-07, 16:32 2
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem