👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 13:51
🔥
Sosnowiec,31.07.2025
- teraz popularne

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubię takich ludzi, sam niestety dziadków już nie mam, ale pamiętam że tak samo jak ten pan, zawsze garnitur, marynara, pełna kultura, szkoda że teraz taka 'moda' zanika.
Bardzo dobrze, że potomkowie robią takie rzeczy ale takich historii są miliony.
Późno, dziadek na wyrywki ma wspomnienia jednak, z całym szacunkiem, nic ciekawego nie przekazuje, żadnego "smaczku" w tym nie ma; wartość rodzinna, po trosze patriotyczna.
Dałbym piwo
jakby wyraźnie powiedział,bo młodzi to tacy nieobciążeni przeszłością i tak kochają euro, że Rosjanie, Niemcy i do tego jeszcze Polacy-szabrownicy/złodzieje/aparatczycy to największe dla nas kurewstwo, które trzeba tępić.
Późno, dziadek na wyrywki ma wspomnienia jednak, z całym szacunkiem, nic ciekawego nie przekazuje, żadnego "smaczku" w tym nie ma; wartość rodzinna, po trosze patriotyczna.
Dałbym piwo

Piwo w ciemno. Świetny materiał. Książki, artykuły opisujące stare czasy to jednak nie to samo co bezpośrednia relacja świadków tamtych wydarzeń. Od dzieciaka interesuję się II WŚ i jeszcze jako mały smark marzyłem żeby spotkać się osobiście z weteranem, który walczył w różnych bitwach, o których można było przeczytać w książkach od historii, miałem świadomość, że już nie wielu takich zostało i prawdziwa wizja tamtych wydarzeń przepadnie razem z nimi dlatego wielki ukłon w stronę ludzi, którzy nagrywają takie dokumenty.
Raz zdarzyła mi się taka okazja, pochodzę z miasta, w którym zorganizowano Wielką Ucieczkę, na podstawie której został nakręcony film ze świetnym Stevem McQueenem. Ucieczka zorganizowana została na wielką skalę lecz nie powiodła się do końca, po szczegóły odsyłam do filmu, który jest dość rzetelnie nakręcony. Na jedną z rocznic przyjechał jeden z 6 uczestników Wielkiej Ucieczki, któremu udało się uciec z obozu. Nazywał się Jimmy James, byłem młody i nie znałem jeszcze dobrze angielskiego, rozumiałem ale nie potrafiłem sam złożyć poprawnych zdań, pamiętam jak rozmawiał z tłumaczką, która pytała go o różne szczegóły ucieczki i życia w obozie, wywarło to na mnie duże wrażenie mimo, że nie wszystko rozumiałem. Teraz żałuję, że wtedy nie miałem na tyle odwagi by włączyć się do rozmowy.
Strona muzeum obozu jakby kogoś zainteresował temat:
muzeum.zagan.pl/index.php?id=15&lng=pl
Raz zdarzyła mi się taka okazja, pochodzę z miasta, w którym zorganizowano Wielką Ucieczkę, na podstawie której został nakręcony film ze świetnym Stevem McQueenem. Ucieczka zorganizowana została na wielką skalę lecz nie powiodła się do końca, po szczegóły odsyłam do filmu, który jest dość rzetelnie nakręcony. Na jedną z rocznic przyjechał jeden z 6 uczestników Wielkiej Ucieczki, któremu udało się uciec z obozu. Nazywał się Jimmy James, byłem młody i nie znałem jeszcze dobrze angielskiego, rozumiałem ale nie potrafiłem sam złożyć poprawnych zdań, pamiętam jak rozmawiał z tłumaczką, która pytała go o różne szczegóły ucieczki i życia w obozie, wywarło to na mnie duże wrażenie mimo, że nie wszystko rozumiałem. Teraz żałuję, że wtedy nie miałem na tyle odwagi by włączyć się do rozmowy.
Strona muzeum obozu jakby kogoś zainteresował temat:
muzeum.zagan.pl/index.php?id=15&lng=pl

dobrze dziadzio sie trzyma, chciałoby sie powiedziec 100 lat! -ale chyba komus w jego wieku nie wypada.

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie