Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 3:20
Avatar
coopra 2013-08-27, 14:55
@unimator: nie chodzi o to od czego się porzygał, bo porzygał się nawet od pizzy (?!). Chodzi o postawę tego człowieka, która jest czysto prowokacyjna. Nie mieszałem też nikogo z błotem - napisałem, że udaje frajera, tudzież: robi z siebie takiego przewrażliwca, a nie, że nim jest. To jest sztuczne i faktycznie może być obraźliwe. A on na tej dziecinadzie zarabia pieniądze, i o to poszło. Nawet wg regulaminu Google *youtube*, zarabianie na treściach kontrowersyjnych jest zabronione.

Co do samego sokołowa, warto zacytować:

"A ja, jako przyszły "truciciel" społeczeństwa, czyli technolog żywności powiem tak:

1. Tatar jest daniem. Jego pierwotna wersja faktycznie była samym mięsem wołowym, ale nie można postawić znaku równości między tatarem a mięsem wołowym. Tatar jako danie ma prawo zawierać dodatki.

2. Nietypowa barwa po usmażeniu wynika z dodatku do mięsa azotanów, które mają za zadanie zapewnić tzw. bezpieczeństwo botulinowe. Toksyna botulinowa czyli inaczej jad kiełbasiany, jest najostrzejszą toksyną pochodzenia spożywczego, wytwarzaną przez Clostridium botulinum. Zatrucie często prowadzi do śmierci. Ubocznym efektem dodania azotanów jest wpływanie na barwę. Poprzez szereg przemian, tlenek azotu łączy się z mioglobiną tworząc tzw. nitrozomioglobinę, która potocznie jest nazywana czerwienią peklowniczą. Powoduje to bardziej intensywną barwę mięsa surowego i zachowanie różowego odcieniu po obróbce termicznej. Dodatek azotanów nie jest niczym nowym, bo peklowanie to proces znany od wielu lat.

3. Struktura mięsa po usmażeniu, określona przez tego kucharzynę jako mortadella, wynika z bardzo wysokiego stopnia rozdrobnienia mięsa w tatarze firmy Sokołów. Tego typu produkty są kutrowane, czyli bardzo drobno "rozcierane", aby zapewnić odpowiednią smarowność. Podczas procesu kutrowania (tworzenie homogenicznej masy) dochodzi do uszkodzenia struktur komórkowych i dokładnego rozprowadzenia białek tkanki łącznej w masie mięsnej. Powoduje to uzyskany efekt gumowatości, ponieważ rozpad białek kolagenowych następuje w środowisku wodnym podczas długiego obgotowywania i nie można pozbyć się takiej struktury przy krótkotrwałym smażeniu.

Nie bronię firmy Sokołów, ponieważ sam z wielu powodów niezbyt chętnie kupuję jej produkty. Jednak irytuje mnie gdy takie buraki jak Pan Piotruś rozpowiadają nieprawdę i ogłupiają społeczeństwo nastawiając je przeciwko. Jeśli byłby osobą obiektywną to postarałby się przeanalizować skład tego tatara i spróbował wytłumaczyć skąd wziął się nieporządany efekt, zwłaszcza że produkt nie był przeznaczony do smażenia.
Wydaje mi się że firma Sokołów zareagowała nieco zbyt ostro na krytykę jej produktu, jednak wydaje mi się że za własną niewiedzę i wynikającą z tego "zniewagę" Sokołowa, vloger powinien odpowiedzieć - 150 tys. zł to jednak za duża kwota. "

- wypowiedź pana galaxy.ngc stąd: sadol.pl/cala-prawda-o-sokolow-sa-vt225264,15.htm2454017
Zgłoś
Avatar
MrBlackHat 2013-08-27, 16:35
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
S666N 2013-08-28, 21:22
Od 2:46-3:14 wyglądają jak
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-08-29, 2:08
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

 Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem