📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 23:58

Bulbulator napisał/a:
Ja pamiętam lata 70-te i 80-te. Używane samochody na giełdzie kosztowały wielokrotnie drożnej niż fabrycznie nowe.
Konserwacja lepikiem do dachów, dacholeum i inne wynalazki wtryskiwane w każdą dziurkę, a waga rosła o 50kg.
W 10-cio letnim Fiacie 125 rdza trzymała się na lakierze, pierwszy i drugi szlif na silniku. Składaki z części zbieranych latami i budowanych latami. Żuki dla bogatych, bo z silnikiem diesla i skrzynka biegów od peugeota i ogłoszenia w gazetach - "wymienię Syrenę 105 na worek papieru toaletowego"!
Dzisiejsze 35-cio, 40-sto latki często nie dowierzają, że taka Polska była i czasami tęsknią za komuną szydząc z tych, którzy naprawdę wiedzą co to było, bo oni naprawdę to przeżyli.
Mój stary miał Syrenę 105L
Pamiętam że przewody,kable,kolumna kierownicza w miejscu gdzie wchodziły w ścianę za silnikiem ojciec uszczelnił plasteliną,miał u kuzyna na wsi druga ale trupa i cz
[ Dodano: 2025-10-05, 22:39 ]
Coś tam odkręcał.
Co zapamiętałem najlepiej to fakt że w pół dnia wyciągał silnik,rozbierał,składał,odpalał i robił jazdę próbną.
Te auta były tak proste że dzisiaj dobry rowery MTB sprawił by więcej kłopotu niż Syrena.
Jak leżeli na drodze, to brakowało mi rozpędzonej ciężarówki ze słabymi hamulcami.
Kieroca SUV-a uderzył z dużą prędkością. w sportowego sedana.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie