Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
janlew 2018-12-29, 14:51 16
Mamy przerwę Świąteczną, i 100lat Odzyskania Niepodległości. Tak myślałem co by tu wstawić z tych obu okazji, tak co by was nie zawieść. No i znalazłem ciekawy i zabawny przedwojenny magazyn "Pod Pręgierz". Oto wydanie właśnie na święta, z czasów ojców niepodległości. Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku:

Zgłoś
mygyry 2018-12-29, 15:14 2
Obchodzić urodziny Jezusa i pluć na ż🤬dów to pewien dysonans
Zgłoś
janlew 2018-12-29, 15:20 3
mygyry napisał/a:

Obchodzić urodziny Jezusa i pluć na ż🤬dów to pewien dysonans

Niby czemu? Izraelici którzy przyjęli Jezusa, to Chrześcijanie. Ci co go odrzucili i zabili, to Ż🤬dzi Talmudyczni, albo Muzułmanie jeśli później uznali Mahometa.
Nie widzę tu żadnej sprzeczności, jedynie wspólne dzieje do pewnego momentu. Z Dindu Nuffinami też się identyfikujesz, bo wszyscy ludzie wywodzą się z Afryki?
Zgłoś
mygyry 2018-12-29, 15:23 2
janlew, Urodził się wśród ż🤬dów i umarł wśród ż🤬dów stąd dysonans a zmiana terminologii żeby pasowała do własnego kontekstu jest dość słaba.
Zgłoś
janlew 2018-12-29, 15:33 1
mygyry napisał/a:

janlew, Urodził się wśród ż🤬dów i umarł wśród ż🤬dów stąd dysonans a zmiana terminologii żeby pasowała do własnego kontekstu jest dość słaba.

Od wieków wiadomo co i jak z ż🤬dami. Już same oczywistości jak to że się Jezus się ochrzcił, tak jak i jego wyznawcy, powinny ci dać coś do zrozumienia. Już nie wspominam że tamci ż🤬dzi którzy chodzili do świątyni, a późniejsi ż🤬dzi talmudyczni to zupełnie co innego. Tak jak pisałem, wyznawcy Starego Testamentu/Izraelici podzielili się na 3 grupy:
- chrześcijan
- ż🤬dów talmudycznych
- muzułmanów
I to jest oczywista oczywistość. Od wieków już, odkąd mówimy Ż🤬d, mamy na myśli talmudycznych ż🤬dów, którzy odrzucili Jezusa.
Tak samo jak mówimy "Cz🤬ch", nie mamy na myśli pierwszych ludzi, od których wywodzą się wszystkie rasy. Mamy na myśli tych co w Afryce zostali lub wylądowali w siatce, i ich potomstwo.
Czego tu można nie rozumieć ?
Zgłoś
Essent 2018-12-29, 15:43 5
No i się zaczęło. Teraz bedom obrażać i bronić papieża i innych świentych
Zgłoś
mygyry 2018-12-29, 15:48 3
janlew, W skrócie mówisz, że są dobry i źli ż🤬dzi w zależności od tego jak się która nazwał (czy ochrzcił) a dla mnie to wszystko jeden pies, albo jak wolisz farbowany lis, w sumie na tej samej zasadzie lewactwo pociska czcze bajeczki o dobrych muzułmanach i złych ISIS a koniec końców wszystko to się sprowadza do jednego.
Poza tym odniosłem się do urodzin Jezusa a nie tego co było 30 lat później więc nie dopasowuj swojej wersji w przesunięciu o 30 lat
Zgłoś
tralala101 2018-12-29, 17:00
80 lat później

Zgłoś
janlew 2018-12-30, 14:49
mygyry napisał/a:

janlew, W skrócie mówisz, że są dobry i źli ż🤬dzi w zależności od tego jak się która nazwał (czy ochrzcił) a dla mnie to wszystko jeden pies, albo jak wolisz farbowany lis, w sumie na tej samej zasadzie lewactwo pociska czcze bajeczki o dobrych muzułmanach i złych ISIS a koniec końców wszystko to się sprowadza do jednego.
Poza tym odniosłem się do urodzin Jezusa a nie tego co było 30 lat później więc nie dopasowuj swojej wersji w przesunięciu o 30 lat

Nie jestem w stanie zrozumieć, jakim sposobem tego nie rozumiesz. Wyznajemy stary testament wszyscy! Chrześcijanie, ż🤬dzi i muzułmanie. Dla ciebie to oznacza bycie ż🤬dem? Nie jest tak. Ż🤬d tak dziś i 100lat, a nawet 1000lat temu, to ten co Jezusa odrzucił, muzułmanin też. A Chrześcijanin to ten co go przyjął. Co tu jest niejasne?
Zgłoś
mygyry 2018-12-30, 16:13
janlew napisał/a:

Nie jestem w stanie zrozumieć, jakim sposobem tego nie rozumiesz. Wyznajemy stary testament wszyscy! Chrześcijanie, ż🤬dzi i muzułmanie. Dla ciebie to oznacza bycie ż🤬dem? Nie jest tak. Ż🤬d tak dziś i 100lat, a nawet 1000lat temu, to ten co Jezusa odrzucił, muzułmanin też. A Chrześcijanin to ten co go przyjął. Co tu jest niejasne?

O ile wiem to muzułmanie uważają Jezusa za proroka czy jakoś tak więc nie odrzucili a umniejszyli jego znaczenie.
Dalej nie rozumiesz sensu i początku mojego komentarza i odnosisz się do rzeczy późniejszych a w czasie, gdy było zwiastowanie i narodziny Jezusa to nie było podziału o którym mówisz, więc należał do tych ż🤬dów, których teraz klasyfikujesz jako złych.

Ponadto znaczenie "ż🤬d" ma nie tylko odniesienie religijne, ale również etniczne więc moja opinia jest bardziej trafne niż twoje podziały.
Zgłoś
Konto usunięte 2019-01-01, 20:14 2
Ciekawe czy ja dożyję kiedyś takiej gwiazdki bez ż🤬dów p🤬lonych w Polsce?
Zgłoś
Konto usunięte 2019-01-02, 1:00
AntysemitaPolski napisał/a:

Ciekawe czy ja dożyję kiedyś takiej gwiazdki bez ż🤬dów p🤬lonych w Polsce?

O proszę.
Akolita Janlewa, czy to jego drugie konto?
Serdeczne pozdrawiam.
Zgłoś