👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 12:34

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

To ja może dodam coś jako ateista
Gimbo-ateizm jak najbardziej istnieje i jest skrajną postacią ignorancji, u której podstaw leży głęboko zakorzeniony laicyzm walczący i galopująca krótkowzroczność, o egoizmie i egocentryzmie nawet nie wspominając.
Kościół katolicki jest - podobnie jak inne religie - niezwykle potrzebny jako spoiwo społeczeństw i wysokopoziomowy, dogmatyczny iniektor reguł, których inaczej nie dałoby się masowo wpajać.
Bez niego poziom zbydlęcenia ogółu w szybkich abcugach wyprostowałby żłób niejednemu takiemu gimbo-ateiście. Ale cóż, żeby to zrozumieć, trzeba być choć trochę oczytanym i nie mówię tu o gazetach czy dziennikach internetowych, tylko choćby takich autor(k)ach jak Ursula K. LeGuin.

Kościół katolicki jest - podobnie jak inne religie - niezwykle potrzebny jako spoiwo społeczeństw i wysokopoziomowy, dogmatyczny iniektor reguł, których inaczej nie dałoby się masowo wpajać.
Bez niego poziom zbydlęcenia ogółu w szybkich abcugach wyprostowałby żłób niejednemu takiemu gimbo-ateiście. Ale cóż, żeby to zrozumieć, trzeba być choć trochę oczytanym i nie mówię tu o gazetach czy dziennikach internetowych, tylko choćby takich autor(k)ach jak Ursula K. LeGuin.

Ostatnio w Polsce było obchodzone święto 3 króli, stąd takie przebranie... w wielu miastach w Polsce odbywały się procesje... Jprdl, nie wiedzieć nawet co się we własnym kraju dzieje.

@ abraxus
Cytat:
Jeśli chodzi Ci o wypowiedzi ś.p. prof. Hawkinga (czapki z głów) na temat religii, to polecam z czystego szacunku dla niego poprawić jego nazwisko w Swojej wypowiedziJak zechcesz pogłębić swoją wiedzę z zakresu religii to polecam książki dla dorosłych autorstwa prawdziwych naukowców i autorytetów w tej dziedzinie: Richarda Dawkinsa, Umberto Eco, Stephena Hawkinsa.

@Abraxus Jak przeczytasz 1/10 tego co ja, to porozmawiamy. A chęć zlikwidowania kościołów i religii tylko dlatego, że chciwi/żądni władzy ludzie od zarania dziejów wymyślą każdy wygodny pretekst, to tak jakby mówić, że "tym bardziej należy wylać dziecko z kąpielą, bo ta woda taka brudna!". Żaden z Ciebie antyteista. Ignorant jesteś i tyle.
Plus małe wyjaśnienie odnośnie wypowiedzi powyżej o rzekomych efektach działania religii... Non sequitur.
Aaaa i jeszcze jedno. Jeśli na hasło Ursula K. LeGuin (nie spoufalaj się, misiaczku, nie byłeś z nią po imieniu) z tego pustego gongu pada od razu Ziemiomorze, no to winszuję horyzontów szerokości dupy karalucha
Plus małe wyjaśnienie odnośnie wypowiedzi powyżej o rzekomych efektach działania religii... Non sequitur.
Aaaa i jeszcze jedno. Jeśli na hasło Ursula K. LeGuin (nie spoufalaj się, misiaczku, nie byłeś z nią po imieniu) z tego pustego gongu pada od razu Ziemiomorze, no to winszuję horyzontów szerokości dupy karalucha

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie