👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 19:25

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

@artiee
TDI w Fordzie czy citroenie? Żarty sobie robisz. Ten silnik należy do grupy VAG (Volkswagen Aktiengesellschaft) i był montowany prawie we wszystkich "cywilnych" markach tej grupy.
TDI w Fordzie czy citroenie? Żarty sobie robisz. Ten silnik należy do grupy VAG (Volkswagen Aktiengesellschaft) i był montowany prawie we wszystkich "cywilnych" markach tej grupy.

artiee napisał/a:
ten silnik 1.9 TDI siedzi we wszystkim, Fordzie, VW, audi, citroenie, seacie to czyj to jest w końcu silnik ?
Pierwszy do seryjnej produkcji diesla z bezpośrednim wtryskiem paliwai turbodoładowaniem wprowadził Fiat.
Stare diesle z Fordzie i Citroenie to były TD, ludzie wpisują to TDI żeby sobie target zwiększyć o tereny wiejskie.

" Fiat Croma był to pierwszy samochód osobowy produkowany seryjnie, w którym pod maską pracował diesel z bezpośrednim wtryskiem (rok 1986)."
"1986 – Silnik wysokoprężny z wtryskiem bezpośrednim (Fiat Croma TDi) zastosowany w produkcji wielkoseryjnej samochodów osobowych,"
Obydwa z wiki.
samar.pl/__/3/3.a/15541?locale=pl_PL
"Wraz z opracowaniem systemu Multijet Grupa Fiat pokonała pierwszy ważny etap w dziedzinie silników zasilanych olejem napędowym. Sukces ten umożliwiła ogromna wiedza gromadzona od roku 1986, kiedy to zadebiutował Croma TDI (pierwszy na świecie samochód Diesla z bezpośrednim wtryskiem paliwa)."
Nie rzucaj się jak nie masz racji, taki sam z Ciebie burak jak z tych kierowców VW których o to oskarżasz.
"1986 – Silnik wysokoprężny z wtryskiem bezpośrednim (Fiat Croma TDi) zastosowany w produkcji wielkoseryjnej samochodów osobowych,"
Obydwa z wiki.
samar.pl/__/3/3.a/15541?locale=pl_PL
"Wraz z opracowaniem systemu Multijet Grupa Fiat pokonała pierwszy ważny etap w dziedzinie silników zasilanych olejem napędowym. Sukces ten umożliwiła ogromna wiedza gromadzona od roku 1986, kiedy to zadebiutował Croma TDI (pierwszy na świecie samochód Diesla z bezpośrednim wtryskiem paliwa)."
Nie rzucaj się jak nie masz racji, taki sam z Ciebie burak jak z tych kierowców VW których o to oskarżasz.
Nie jeżdze VW i ja ciebie nie obrażam więc nie wyzywaj mnie szuszwolu a chyba umiesz przeczytać co napisałem
autokult.pl/2009/10/29/silniki-tdi
autokult.pl/2009/10/29/silniki-tdi

Umiem, pisał go ignorant.
Mógł chociaż doprecyzować, że chodzi o TDI w koncernie VAG, mi chodzi o TDI(czyli diesla z bezpośrednim wtryskiem) w samochodzie osobowym w seryjnej produkcji a tu 3 lata wcześniej był Fiat.
Mógł chociaż doprecyzować, że chodzi o TDI w koncernie VAG, mi chodzi o TDI(czyli diesla z bezpośrednim wtryskiem) w samochodzie osobowym w seryjnej produkcji a tu 3 lata wcześniej był Fiat.
NIe masz pewności co do jednego i drugiego źródła najlapiej udać się do fabryki. Polecam wycieczkę można więcej się dowiedzieć ale jak już mówiłem pierwszy taki silnik pakowało AUDI ale z uwagi że oboje nie mamy teraz pewności nie warto się o to kłócić chyba przyznasz racje grunt że vieś wagen nie był pierwszy
Ale macie problem, TD czy TDI - same shit - tyr tyr tyr tyr psss

Pewność jest, jak Audi stosowało to na masową skale w 1 989r a Fiat w 1986 to raczej nie ma wątpliwości kto był pierwszy.
Zasadna działania i podstawy techniczne są identyczne, TDI i Fiacie i Audi to mają bezpośredni wtrysk paliwa i to je najbardziej odróżniało od reszty ówczesnych diesli i było tym przełomem.
Choć fakt faktem, że to TDI od VAG znacznie bardziej wbiło się w świadomość większości kierowców bo tych aut jeździ i jeździło znacznie więcej.
Tym bardziej, że to data bardzo ważna w historii diesli.
"1897 – Prace rozwojowe silnika doprowadziły do uzyskania silnika o stosunkowo dobrych właściwościach eksploatacyjnych,
1902-1910 – Firma MAN wyprodukowała 82 stacjonarne silniki wysokoprężne DM12,
1903 – Zastosowanie pierwszego silnika wysokoprężnego do napędu statków i początek powolnego wypierania napędu parowego,
1908 – Uzyskanie wystarczająco precyzyjnej pompy wtryskowej oraz zastosowanie komory wstępnej,
1923 – Pierwszy ciągnik i ciężarówka napędzana silnikiem wysokoprężnym,
1934 – Pierwszy czołg z napędem diesla (7TP - Polski Czołg Lekki),
1936 – Pierwsze zastosowania w samochodach osobowych,
1937 – Pierwsze zastosowania do napędu samolotów, (Junkers)
1968 – Zastosowanie silnika wysokoprężnego ustawionego poprzecznie przez Peugeota w modelu 204.
1986 – Silnik wysokoprężny z wtryskiem bezpośrednim (Fiat Croma TDid) zastosowany w produkcji wielkoseryjnej samochodów osobowych,
1993 – FIAT patentuje i wprowadza na rynek technologię common rail,
2004 – W krajach Europy Zachodniej udział nowo rejestrowanych samochodów z silnikiem wysokoprężnym przekracza 50%."
pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_o_zap%C5%82onie_samoczynnym
Zasadna działania i podstawy techniczne są identyczne, TDI i Fiacie i Audi to mają bezpośredni wtrysk paliwa i to je najbardziej odróżniało od reszty ówczesnych diesli i było tym przełomem.
Choć fakt faktem, że to TDI od VAG znacznie bardziej wbiło się w świadomość większości kierowców bo tych aut jeździ i jeździło znacznie więcej.
Tym bardziej, że to data bardzo ważna w historii diesli.
"1897 – Prace rozwojowe silnika doprowadziły do uzyskania silnika o stosunkowo dobrych właściwościach eksploatacyjnych,
1902-1910 – Firma MAN wyprodukowała 82 stacjonarne silniki wysokoprężne DM12,
1903 – Zastosowanie pierwszego silnika wysokoprężnego do napędu statków i początek powolnego wypierania napędu parowego,
1908 – Uzyskanie wystarczająco precyzyjnej pompy wtryskowej oraz zastosowanie komory wstępnej,
1923 – Pierwszy ciągnik i ciężarówka napędzana silnikiem wysokoprężnym,
1934 – Pierwszy czołg z napędem diesla (7TP - Polski Czołg Lekki),
1936 – Pierwsze zastosowania w samochodach osobowych,
1937 – Pierwsze zastosowania do napędu samolotów, (Junkers)
1968 – Zastosowanie silnika wysokoprężnego ustawionego poprzecznie przez Peugeota w modelu 204.
1986 – Silnik wysokoprężny z wtryskiem bezpośrednim (Fiat Croma TDid) zastosowany w produkcji wielkoseryjnej samochodów osobowych,
1993 – FIAT patentuje i wprowadza na rynek technologię common rail,
2004 – W krajach Europy Zachodniej udział nowo rejestrowanych samochodów z silnikiem wysokoprężnym przekracza 50%."
pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_o_zap%C5%82onie_samoczynnym
genghiskhan napisał/a:
Ale macie problem, TD czy TDI - same shit - tyr tyr tyr tyr psss
![]()
Sam jesteś shit wole mojego diesla niż twoje seciento 900 nie masz pojęcia o tych silnikach a się wymądrzasz. Kup starsze audi albo mercedesa z wolnossącym dieslem to zobaczysz jak wygląda niezawodność i niskie spalanie twoja padaka nie dociągnęła by twojej dupy do domu na 3 baniakach więc nie hejtuj diesla
darekesp napisał/a:
Sam jesteś shit wole mojego diesla niż twoje seciento 900 nie masz pojęcia o tych silnikach a się wymądrzasz. Kup starsze audi albo mercedesa z wolnossącym dieslem to zobaczysz jak wygląda niezawodność i niskie spalanie twoja padaka nie dociągnęła by twojej dupy do domu na 3 baniakach więc nie hejtuj diesla
Ale skąd wiesz czym ja wożę dupsko?
Nie kupie starego dyzla non-turbo bo nie rajcuje mnie to zupełnie. W dupie mam, że mniej palą.
Na prawdę rozbawiła mnie Twoja wypowiedź. Powiedz teraz czym Cię tatuś podwozi do szkoły?

genghiskhan napisał/a:
Ale skąd wiesz czym ja wożę dupsko?
Nie kupie starego dyzla non-turbo bo nie rajcuje mnie to zupełnie. W dupie mam, że mniej palą.
Na prawdę rozbawiłą mnie Twoja wypowiedź. Powiedz teraz czym Cię tatuś podwozi do szkoły?![]()
Może ciebie wozi do przedszkola niby masz 27 lat a zachowujesz się jakbyś miał 20 mniej

Po co najeżdżasz na diesla nikt nie zmusza cię byś nim jeździł
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie