W 2011 roku 165 amerykańskich żołnierzy pełniących służbę popełniło samobójstwo. Wśród weteranów wojny w Afganistanie i Iraku statystyki są jeszcze gorsze. Średnio 18 weteranów popełnia samobójstwo każdego dnia. Prezydent Obama podpisał właśnie rozporządzenie mające poprawić opiekę psychologiczną.
Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
konto usunięte
2012-09-06, 9:03
Bez względu na to, po której stronie stoisz - prawdziwa wojna, to nie Wasze internetowe strzelanki. Przerażające, że przez to, co widzimy w filmach (trup co trzy minuty, nikt się nie przejmuje) tak się odczulamy.
konto usunięte
2012-09-06, 9:05
konto usunięte
2012-09-06, 10:53
może się mylę ale to chyba jest scena z dokumentu Restrepo albo Armandillo. Ale mogę się mylić
Dzichader napisał/a:
O jak miło, że sami się okupanci zabijają.
Jakbyś tam pojechał sprzedawać paluszki z Lajkonika też byłbyś okupantem.
Żołnierz to praca jak każda inna.
konto usunięte
2012-09-06, 12:48
Fragment dokumentu Restrepo- scena rozgrywa się po tym jak pod ostrzałem talibów dowiadują się, że ich dowódca zginął.
Restrepo - polecam cały film.
Szkoda mi czasu na czytanie tych wszystkich komentarzy. Może niektóre są sensowne, ale po paru pierwszych przeczytanych mi się odechciało czytać resztę. Fejk czy nie fejk - naturalna reakcja na stres i strach. Jedni srają, inni rzygają, mdleją, leją w spodnie, a on płacze. Wielkie mi halo. Po tym wszystkim co tam przechodzą nie dziwi mnie to.
konto usunięte
2012-09-06, 19:11
Teraz już w jakimś stopniu wie jak czują się cywile którzy zostali ranni, stracili bliskich dzięki ich atakom powietrznym. Amerykańskie świnie
Szacunek dla żołnierzy ale nie dla tego kraju... jeszcze troche posiedzą na wojnach i będą musieli importować ludzi, tak jak niemcy importują turasów. USA to kolos na glinianych nogach i kiedyś ktoś w końcu podetnie te nogi.