Roz Antek chcioł wypróbować swojego kamrata i pedzioł mu tak:
- Wiesz Francek, jak jo umra, to bych bardzo chcioł, żebyś tak przy mie trzy noce wachowoł. Możesz mi to przysiąc?
- Do ciebie wszystko - pado Francek. - moga i tydzien nawet.
No i dobrze. Antek chcioł sie przekonać, czy to prowda i udowoł umrzyka. Leżoł w trumnie a okiem ukradkiem spozieroł czy Francek umowa dotrzymo. Francek jednak był szewcem i żol mu było tych trzech nocy to se trzewiki do zolowanio przyniósł i kołki wbijoł. Naroz Antek z trumny godo:
- Przy trupie sie nie klupie!
- A umarty mo pysk zawarty - pado Francek.
Jako, że poprzedni wic jest oryginalny, ale zostoł wyj🤬y na rzecz jakiegos ciulstwa to wciepuja nowy.
A jak keryś wciepnie na Ślask to jest ciulem bez kolan.
Słownik :
kamrat - przyjaciel
klupać - uderzać
trzewiki - buty
wachować - czuwać
naroz - nagle
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
rust
2014-03-23, 0:34
Na takie cos co powinni zalozyc osobny dzial np naroz slazak klupie sie w ten łeb
konto usunięte
2014-03-23, 0:38
Mi się bardzo podobają dialekty. Większość krajów europejskich ma swoje regionalne języki (Niemcy, Włochy itp) i nikt nie ma żadnego problemu. Polacy oczywiście muszą srać żarem, kiedy ktoś używa ślunskiej godki. Mi się podoba. W przeciwieństwie do suchara powyżej ;p
Jak już chcesz pisać po śląsku, to może się w pełni dowiedz, jak akcentuje się w tej gwarze..
swojego-swoigo
wiesz-wiysz
żebyś-kiebyś
możesz-mogesz
wszystko-wszysko
okiem-łokiem
był-boł
nie-niy
Następne pisz poprawnie
Reseller napisał/a:
Jak już chcesz pisać po śląsku, to może się w pełni dowiedz, jak akcentuje się w tej gwarze..
swojego-swoigo
wiesz-wiysz
żebyś-kiebyś
możesz-mogesz
wszystko-wszysko
okiem-łokiem
był-boł
nie-niy
Następne pisz poprawnie
Gdyby napisał
wszystko po śląsku to 90% użytkowników nie wiedzialaby o czym mowa
TonySoprano
zgadzam się z tobą. Na co dzień posługuję się gwarą śląską i nie rozumiem tej całej awantury z powodu różnic w dialektach. Jeden kraj, wiele gwar.
To jest sadistic tu po niemiecku nie piszemy.
Dla ukrytej opcji niemieckiej powinien być wyznaczony jakiś osobny ląd, jakaś wyspa na której mogliby mówić tym swoim śmiesznym szwabskim językiem! Polska dla Polaków, Ślunzoki na Madagaskar!
andyq bloodwar
no tak walczyliśmy wspólnie z nazistami, a po latach rosną tacy sami śmierdzący szowiniści. Myślałem, że już czas dyskryminacji minął, jednak komuna czy nazizm w waszych zaściankowych zadupiach pozostawiły trwałe piętno.
konto usunięte
2014-03-23, 12:53
Lyck
Aha, dobrze, że to bardzo kulturalnie wytłumaczyłeś. Szczypie dupsko, oj szczypie.
Idź sie synek lepi łoboczyć w haźlu czy już ci rzić z tych nerwów nie culła.
Właśnie dzieki takim ludziom, w zasadzie ciężko was nazwać ludźmi, smieciom by bardziej pasowało są podziały między nami. Nie rozumiesz gwary, nie posiadasz swojej i zazdrościsz, my jesteśmy od najmłodszych lat dwujęzyczni, ta gwara przetrwała zabory, szwabów,nazioli,komuchów. To, że się spinacie wynika tylko i wyłącznie z zazdrości i wrodzonego debilizmu.
co za wiesniacka gwara.Kobieta "mowiaca" po slasku automatycznie jest spalona.
za Ślonsko godka zawsze piwo. A tych co im sie nie podobo moga sciepać do szybu.