podpis użytkownika
jagiellonski24.pl | strategyandfuture.org@etecoben
Tobie chyba jest potrzebna reedukacja. Porównywanie polskiej lewicy z II Rzeczpospolitej jest tak samo racjonalne jak porównywanie lewicowego Millera do Piłsudskiego. Jebnij sie w czoło!
Z tym cytatem zgadzam się prawie w pełni, przypadek Piłsudskiego pokazuje to idealnie. Zresztą, też kiedyś wierzyłem, że ludzie mogą być równi i na świecie nie będzie wyzysku (teraz to wydaje się dla mnie takie śmiesznie patetyczne...). Z wiekiem moja wiedza coraz bardziej się poszerzała i wnioski jakie z niej wyciągnąłem wskazują jasno, że socjalizm to utopia i nic więcej. Każdy musiał przejść przez ten okres głupoty, ale niektórzy po prostu się tam zatrzymali.
Co do podziału na prawą i lewą stronę, w sumie się zgadzam. Poglądy często się przenikają między tymi stronami, dlatego podział nie jest taki łatwy do opisania. Ja jestem tradycyjną prawą stroną, konserwatystą. Ruchy postępowe niekoniecznie muszą zgadzać się z radykalną lewicą. Krótko mówiąc definiowanie lewicy i prawicy jest cholernie trudne, ale na podstawie podziału z czasów Rewolucji we Francji możemy przypisać się do któregoś z tych obozów.