W sumie to nie rozumiem tutaj "ateistów" ktorzy się spinają. Sam jestem ateistą, ale jak ktoś chce wierzyć, to jego sprawa. Ani nie da się udowodnić, że Bóg (piszę z dużej litery, bo to jednak nazwa własna w religii katolickiej) istnieje, ani nie da się udowodnić, że Boga nie ma. Pat. Wiara (jakakolwiek) już z samej definicji opiera się na ślepym zawierzeniu. Więc nie dziwcie się, że chrześcijanie, buddyści, islamiści i wszyscy inni tak gorąco wierzą z powodu braku dowodów. Tzn dowody ponoć są (opętania, cudowne uzdrowienia, nawrócenia oraz objawienia) ale póki osobiście którejś z tych rzeczy nie doświadczę i (jak to ktoś już napisał) nie będę w 100% pewny, że to było prawdziwe, to nie uwierzę. Ale ja tu nie o mnie miałem pisać

Ludzie boją się śmierci i religia (znów podkreślę - jakakolwiek) pomaga im się ze śmiercią oswoić, zwłaszcza dziś, gdy w mediach mówienie o śmierci jest niemodne, a babeczki w reklamach pokazują kremy, co by być nieśmiertelnym. Poza tym, religie są dobre w swoich podstawach, bo jest to swojego rodzaju kręgosłup moralny. Jak ktoś mi nie wierzy to polecam Dekalog lub Ośmioraką Ścieżkę

No i przede wszystkim pomagają w trudnych momentach - ludzie mogą się uciec do jakiegoś swojego boga i znaleźć ukojenie. Nie podoba mi się też gadanie "ateistów" że księża, to złodzieje, pedofile i w ogóle jacy oni są źli. Znacie jakiegoś? bo ja znam mnóstwo i powiem Wam, że ani jeden nie jest tym za kogo tych ludzi uważacie. Ale wiadomo - to są ludzie i jak w każdej grupie społecznej zdarza się wielu debili i zboczeńców. No może troszkę więcej

niż w przeciętnej grupie społecznej, bo chłopakom brakuje bab (zauważcie, że jest tak samo jak w więzieniu). Ale generalizować nie wypada
A teraz apropo filmiku - moim zdaniem jest to bardzo błędne założenie, bo nigdy nie słyszałem (aż muszę poczytać biblię), żeby ateiści nie mogli wejść do nieba. Z tego, co słyszałem od katolików i od księży, to ateista - tu Was zaskoczę: nawet wyznawca INNEJ wiary (sic!) może pójść do nieba. Takie myślenie, jak to na powyższym filmiku przedstawiają tylko mohery, które rzeczywiście mają wyprane mózgi i mało jest dziedzin życia, w których potrafią racjonalnie myśleć

Eh... ale co ja się produkuję, jak większość i tak tego nie przeczyta...