Dałem piwo udaję, że zrozumiałem co on do mnie mówi i że moja a3 też ma quattro.
Normalnie wszyscy w ostatnim czasie podniecają się tym systemem jak by to było coś zapożyczone z technologii obcych... <lol>?
Taki ,,system,, działa w samochodach bez nazwy quattro, ano np. osobówki z napędem na 4x4. Dlaczego?
Ano dlatego że system quattro to nic innego jak ustawienie 3 dyferencjałów, jeden odpowiada za rozdzielenie momentu obrotowego na dwie osie (przednia i tylna) kolejne dwa za rozdzielenie momentu obrotowego na którejś z osi (przednia i tylna). Mało kto wprowadza do osobówek napęd stały czyli na 2 dyferencjałach z powodu zużycia opon. Posiadam Fiata Sedici także posiada napęd na 4 koła, z dyferencjałem po środku, po czym można to poznać? Na śniegu w pierwszych chwilach przy podjazdach zazwyczaj jedno koło zaczyna się ślizgać i kolejne już tracą siłę, wiadomo przeciwdziała temu już inny system. Dlatego nie ma się czym podniecać bo sam takie ,,systemy,, montowałem w modelach RC gdy byłem młodszy i jako tako nie miałem pojęcia o mechanice samochodowej.
Pozdrawiam.
Audi dla mnie naj lepsze i tylko jeżdze Audi

( bez fanatyzmu ) ale tak dla porównania Audi zawsze wyprzedzało innych i bez powodu hasło ( przewaga dzieki technologii ) nie jest bezpodstawne macie tu filmik jak radzi sobie quattro a BMW z xDrive
sadol.pl/naped-4x4-audi-vs-4x4-bmw-quattro-vs-xdrive-vt149763.htm1538010
Pytanie dla znawców: co lepsze system Quattro od Audi czy najnowszy XDrive od BMW ?
konto usunięte
2013-01-18, 10:07
To może teraz coś o komforcie jazdy.
I niech coś jebnie w tym systemie, to wywalisz części o wartości połowy tej audicy, by jeździła z powrotem. Wolę napęd na przednie koła. Równie bezpieczny, co quattro zimą.
konto usunięte
2013-01-18, 10:57
angielski techniczny wymagany...
daviden napisał/a:
Pytanie dla znawców: co lepsze system Quattro od Audi czy najnowszy XDrive od BMW ?
Zdecydowanie quattro obejżyj film na youtube. Quattro jakoś tak lepiej też działa na codzień
@UP tyle, ze na YT sa filmy zarowno pokazujace jak quattro daje dupy jak i xdrive daje dupy.
Po ośmiu latach dogonili honde ;>
Trzy dyfry w quattro? Chyba tylko w rs. Quattro w pozostałych modelach to tylko centralny dyfer i jakieś elektroniczne protezy.
Zgadza się, w trudnych warunkach lepsze to niż napęd na jedna oś ale do prawdziwego napędu na cztery koła to jeszcze daleko.
konto usunięte
2013-01-18, 14:14
no 33 lata Quattro obchodzi

,,Audi quattro zadebiutowało 3 marca w 1980 roku w Genewie"