~Angel napisał/a:
Oczywiście, że gastro się zmienia jeżeli chodzi o restauracje które musza dbać o stałego klienta ale w sezonowych Januszexach szczególnie w turystycznych miejscowościach w dalszym ciągu panuje dzicz bo sanepid nie jest w stanie sprawdzić wszystkich lokali w sezonie. Nawet jak wpadnie to raz na sezon wiec kara 1000 zł za stary olej czy zbyt niską temperaturę w chłodni/zamrażalniku jest wliczona w biznes a klient jest jednorazowy - dziś jest ten klient a jutro inny i tak to nadal wygląda. W mojej pracy dość duża część klientów o gastro i u wielu zakupy np dezynfekcja czy podstawowe srodki czystości robione są wyłącznie pod kontrolę i kupuje co roku 0,5l płynu dezynfekcyjnego (i patrzy na datę żeby była jak najdłuższa) żeby stał jak wpadnie sanepid. Januszerka była jest i będzie i niestety ze wzgledu na galopujące koszty obawiam się że tendencja do oszukiwania i naciągania wszelkich norm będzie co raz większa.
Jak takiś prawilny i masz takich klientów a twierdzisz , że cię to wqrwia, to podaj ich listę do sanepidu, chyba że sam jesteś Januszem co to dla zysków wszystko zrobi.