Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
małpa-bez-banana 2024-10-22, 9:26
Geraldinio napisał/a:

Signal na ten moment serio jest bezpieczny, praktycznie nie do złamania, jak masz jeszcze ajfona, to nawet CIA się do twoich fotek k🤬sa wysyłanych koledze nie dobierze xd

Tak z ciekawości zapytam jako nieświadomy posiadacz, jakie dodatkowe warstwy bezpieczeństwa daje iPhone w porównaniu do Androida?
Zgłoś
Siriuz 2024-10-22, 17:05
małpa-bez-banana napisał/a:

Tak z ciekawości zapytam jako nieświadomy posiadacz, jakie dodatkowe warstwy bezpieczeństwa daje iPhone w porównaniu do Androida?

Nie wiem jak teraz, ale z tego co pamiętam iPhony miały tzw Secure Enclave oparty o SoC (System On Chip), czyli coś podobnego do chipa na karcie kredytowej, który wewnątrz tworzył i trzymał klucze prywatne, których nigdy nie udostępniał na zewnątrz i jak chciałeś coś odszyfrować to trzeba było się zautoryzować np biometrycznie i poprosić ten chip o odszyfrowanie lub weryfikację czegoś. Innymi słowy w teorii, żaden software nie miał prawa dostępu do tych kluczy prywatnych, ale czy sam chip nie miał jakiś backdoorów, to c🤬j wie. W każdym razie z tego co wiem na innych telefonach raczej nie stosowało się takich rozwiązań, a na pewno nie w standardzie.

podpis użytkownika

Kto rządzi przeszłością, w tego rękach jest przyszłość; kto rządzi teraźniejszością, w tego rękach jest przeszłość.
Zgłoś
Geraldinio 2024-10-22, 18:27
Siriuz napisał/a:

Złościsz się, że Trump wygra a Polski jeszcze nie wciągnęliście w tę wojnę?

A Ty już się rozglądałeś za jakąś dobrą miejscówką w Ameryce Południowej, gdy odpali Norymberga 2.0, czy jeszcze nie uzbierałeś odpowiedniej ilości rubli?

podpis użytkownika

Si vis pacem, para bellum.
Zgłoś
Siriuz 2024-10-22, 18:29
Geraldinio napisał/a:

A Ty już się rozglądałeś za jakąś dobrą miejscówką w Ameryce Południowej, gdy odpali Norymberga 2.0, czy jeszcze nie uzbierałeś odpowiedniej ilości rubli?

Do Ameryki Południowej to uciekli naziole, więc to raczej Twój sort

podpis użytkownika

Kto rządzi przeszłością, w tego rękach jest przyszłość; kto rządzi teraźniejszością, w tego rękach jest przeszłość.
Zgłoś
Geraldinio 2024-10-22, 18:35
Siriuz napisał/a:

Do Ameryki Południowej to uciekli naziole, więc to raczej Twój sort

Równie dobrze mógłbyś napisać: nie jestem gejem. R🤬am się tylko z kolegami i nie lubię dziewczyn, ale gejem jesteś Ty!

podpis użytkownika

Si vis pacem, para bellum.
Zgłoś
Siriuz 2024-10-22, 18:36
Geraldinio napisał/a:

Równie dobrze mógłbyś napisać: nie jestem gejem. R🤬am się tylko z kolegami i nie lubię dziewczyn, ale gejem jesteś Ty!

P🤬lisz całkiem jak turbobaron. Jesteście spokrewnieni?

podpis użytkownika

Zgłoś
eliveruss 2024-10-22, 23:06 1
VanVak napisał/a:

Świetnie się wstrzelił z tym vlogiem. Kiedy ogłosili w mediach, że nasz zbawca narodu za pomocą żymskiego oprogramowania podglądał czaty Brejzy z żoną nomen omen właśnie na Signalu. Choć tutaj zapewne zawinił sam telefon, to generalnie najbezpieczniejsze wciąż pozostają poczciwe pagery 😈

powiedz to członkom Hezbollahu xD
Zgłoś
neon 2025-05-17, 10:02
Siriuz napisał/a:

Kiedy powiedział, że WhatsApp należy do Mety i dlatego nie można mu ufać to już wiedziałem, że gość nie ma pojęcia o czym mówi :p

Przecież to prawda. Do tego Whatsapp miał tyle błędów i wpadek z tym związanych, że przejechał mu się licznik.
Ten program jest nadziany bugami jak dobra kasza skwarkami.

[i]WhatsApp Issues Warning Over Security Flaw: 'Maliciously Crafted', Apr 10, 2025[i]
Cytat:

The app, which allows users to access WhatsApp messaging after syncing their phone with their computer, warned that a "maliciously crafted mismatch" was present in an earlier build of the site, and that users should update their devices to avoid any issues.
źr: archive is FZkhl

Zgłoś
Siriuz 2025-05-17, 11:51
neon napisał/a:

Przecież to prawda. Do tego Whatsapp miał tyle błędów i wpadek z tym związanych, że przejechał mu się licznik.
Ten program jest nadziany bugami jak dobra kasza skwarkami.
[i]WhatsApp Issues Warning Over Security Flaw: 'Maliciously Crafted', Apr 10, 2025[i]

To do kogo należy produkt nie ma znaczenia dla jego zabezpieczeń. Może być stworzony i przez CIA, NSA, MOSAD, GRU itp, jeśli używa prawidłowo szyfrowania E2E to jest bezpieczny.

podpis użytkownika

Zgłoś
neon 2025-05-17, 12:42
Siriuz napisał/a:

jeśli używa prawidłowo szyfrowania E2E to jest bezpieczny.

Jeśli. Prawie robi różnicę.
A powiedz mi, kto i gdzie przechowuje klucze kryptograficzne do tego szyfrowania?
Zgłoś
Siriuz 2025-05-17, 21:05
neon napisał/a:

. Prawie robi różnicę.
A powiedz mi, kto i gdzie przechowuje klucze kryptograficzne do tego szyfrowania?

Przechowywane powinny byc najdalej w aplikacji na urządzeniu, najlepiej sprzętowo w chipie kryptograficznym. Jednak widzisz, nie jest ważne kto markuje daną aplikację, tylko w jaki sposób została zrobiona. W każdym razie zawsze zostaje ręczne przeklejanie zaszyfrowanej wiadomości do komunikatora

podpis użytkownika

Zgłoś
neon 2025-05-17, 21:29
Siriuz napisał/a:

Przechowywane powinny byc

A są? Nie.
Dziękuję, i tyle w temacie.

Fakt, że NSA, CIA i FBI, średnio co kwartał wypluwają na Signala jakiś paszkwil, który zawsze okazuje się nieprawdą jest dla mnie najlepszą rekomendacją. Nawet amerykański rząd go używa*. Jakoś Whatsappa nie używa.
Tak że tego.

* np. Ostatni atak na Jemen przez Signala zarządzali.
Zgłoś
Siriuz 2025-05-17, 22:46
neon napisał/a:

A są? Nie.
Dziękuję, i tyle w temacie.
Fakt, że NSA, CIA i FBI, średnio co kwartał wypluwają na Signala jakiś paszkwil, który zawsze okazuje się nieprawdą jest dla mnie najlepszą rekomendacją. Nawet amerykański rząd go używa*. Jakoś Whatsappa nie używa.
Tak że tego.
* np. Ostatni atak na Jemen przez Signala zarządzali.

Tylko, że ja w ogóle nie wiem o co Ci chodzi? Napisałem:
"Kiedy powiedział, że WhatsApp należy do Mety i dlatego nie można mu ufać to już wiedziałem, że gość nie ma pojęcia o czym mówi :p"

i Ty z tym dysktujesz teraz

podpis użytkownika

Zgłoś
neon 2025-05-18, 12:56
Siriuz napisał/a:

"Kiedy powiedział, że WhatsApp należy do Mety i dlatego nie można mu ufać to już wiedziałem, że gość nie ma pojęcia o czym mówi :p"

Facebook (teraz już Meta, ale to nic nie zmienia) nie tylko ma umowę (1.), i to nie jedną, z NSA, ale sam ich małpuje i robi to samo.
paste ee p fKWcDhmD

I ja mam im wierzyć?
Jak chcesz to wierz, twoja sprawa. To jak wierzyć w bezpieczeństwo Telegrama ¯\_(ツ)_/¯
Zgłoś
Siriuz 2025-05-18, 23:08
neon napisał/a:

Facebook (teraz już Meta, ale to nic nie zmienia) nie tylko ma umowę (1.), i to nie jedną, z NSA, ale sam ich małpuje i robi to samo.
paste ee p fKWcDhmD
I ja mam im wierzyć?
Jak chcesz to wierz, twoja sprawa. To jak wierzyć w bezpieczeństwo Telegrama ¯\_(ツ)_/¯

To chyba się nie zrozumieliśmy. Jestem daleki od sugerowania, że Whatsapp jest bezpieczny. Ja po prostu stwierdziłem, że gość z filmu p🤬li od rzeczy, jeśli dla niego wyznacznikiem bezpieczeństwa jest pochodzenie aplikacji.

podpis użytkownika

Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie