Pocisk TOW2B vs. Rosyjski czołg (oznaczenia czołgu nie znam ale pewnie jakiś ekspert nam w komentarzu napisze).
podpis użytkownika
Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Wygląda na to, że czołgi straciły na znaczeniu przy takim pocisku
Dobrze być czołgistą w rosyjskim czołgu. Szybka bezbolesna śmierć...
Cały pocisk przelatuje 3-4 metry nad czołgiem a eksplozja jest bardzo widowiskowa i destrukcyjna... dziwne. To przecież głowica kumulacyjna a nie 500 kg TNT.
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to że pocisk pionowo wbija się w czołg przez któryś z wyłazów ?
Przecież chodzi o ukierunkowaną falę uderzeniową, a nie sam impakt...
konto usunięte
2019-04-25, 13:09
wyglada na T80 ale macie racje pocisk wybucha nad wieza a ona wylatyje w gore dziwne to troche
ja rozumiem strumien uderzeniowy przepala pancerz z gory ale wieza eksploduje jedynie gdy wybucha amunicja w czolgu
Amunicja jest w karuzeli pod wieżą a tu mamy przykład detonacji głowicy pocisku, amunicji i paliwa w 1.
mg_schutze napisał/a:
Amunicja jest w karuzeli pod wieżą a tu mamy przykład detonacji głowicy pocisku, amunicji i paliwa w 1.
Amunicja drugiego rzutu poupychana jest dosłownie wszędzie w T 72, także w wieży. No to ona w głównej mierze odpowiadała za eksplozję maszyn, dla tego Rosjanie stosują taktykę karuzeli ogniowej (wystrzelenie amunicji w karuzeli i wycofanie maszyny) i nie zabieranie dodatkowej amunicji.
Czołg to pierwsza wersja T72 (bez M czy AM)
Pancerz górny tego czołgu to zaledwie od 35 do 45mm (wieża odlewana)
NAjdelikatniejszym punktem są włazy - (15-20mm grubości zwykłej stali odlewanej)
Pocisk detonuje nad wieżą stąd przebija pancerz bez problemu
Tutaj nie widać eksplozji amunicji a celowo wspomaganą eksplozję inicjowaną od wewnątrz.
konto usunięte
2019-04-25, 16:43
czołgi nabyły pancerz od frontu i po bokach.ale wieża musi być lżejsza by się szybko obracać-dlatego ktoś wymyślił pocisk który wybucha nad celem i kieruje dwa kilo płynnego metalu prosto ku ziemi.
Główną modyfikacją pocisku było wprowadzenie nowego trybu ataku OTA (skrót od Overflight Top Attack – atak z góry) i zupełnie nowej głowicy bojowej wyposażonej również w nowy zapalnik. Sekcja głowicy bojowej została wyposażona w dwa sekwencyjnie wystrzeliwane do dołu formowane wybuchowo penetratory (Explosively Formed Penetrator – EFP) wykonane z tantalu i aktywny zapalnik pracujący w dwóch trybach, naprowadzania laserowego i magnetycznego.