📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
60 minut temu

"Przy pracach na: drabinach, klamrach, rusztowaniach i innych podwyższeniach nie przeznaczonych na pobyt ludzi, na wysokości do 2 m nad poziomem podłogi lub ziemi nie wymagających od pracownika wychylania się poza obrys urządzenia, na którym stoi, albo przyjmowania innej wymuszonej pozycji ciała grożącej upadkiem z wysokości, należy zapewnić, aby:
1) drabiny, klamry, rusztowania, pomosty i inne urządzenia były stabilne i zabezpieczone przed nie przewidywaną zmianą położenia oraz posiadały odpowiednią wytrzymałość na przewidywane obciążenie"
W czym problem, jak dla mnie wszystko gitara
A tak poważniej, to wiele osób myli w komentarzach pracę zawodową gdzie obowiązują przepisy BHP i prywatne naprawy.
Prywatnie, to ja sobie mogę zmieniać żarówki na wysokości 4 metrów nawet nago i chodząc na szczudłach po pijaku.
a jako pracownika to obowiązują mnie przepisy BHP i te wszystkie dyrdymały.
1) drabiny, klamry, rusztowania, pomosty i inne urządzenia były stabilne i zabezpieczone przed nie przewidywaną zmianą położenia oraz posiadały odpowiednią wytrzymałość na przewidywane obciążenie"
W czym problem, jak dla mnie wszystko gitara

A tak poważniej, to wiele osób myli w komentarzach pracę zawodową gdzie obowiązują przepisy BHP i prywatne naprawy.
Prywatnie, to ja sobie mogę zmieniać żarówki na wysokości 4 metrów nawet nago i chodząc na szczudłach po pijaku.
a jako pracownika to obowiązują mnie przepisy BHP i te wszystkie dyrdymały.
Paruje jako Konserwator/złota rączka w Budynku, i tak wygląda wielkość prac, BHP swoje a my swoje, ma być pewnie i bezpiecznie, a jak coś się stanie i tak znajdą jakąś dziurę by nie zapłacić odszkodowania, a sprzęt BPH w 100% pewny kosztuje, i do tego jego przeglądy.
Może to wygląda niebezpiecznie, ale za cholerę nie ma możliwości, żeby gościu spadł. No chyba, że drabina pęknie.

KidDynamite napisał/a:
Naucz się czytać pajacu, większość tutaj ma to samo zdanie co Ty w sprawie tej drabiny, więc niepotrzebnie hejtujesz.
Tylko, że większość tutaj, błędnie rozpatruje to w kontekście "polak potrafi".
Podczas gdy to bynajmniej nie jest "kombinowanie w stylu polskim", tylko najoptymalniejsza i najbezpieczniejsza metoda podparcia drabiny, kiedy próbujesz się dostać do takiego miejsca jak to widoczne na zdjęciu- np. do tej lampy na wysokim suficie na półklatce.

Cytat:
+5 do wyobraźni tego pana
-0 dla ciebie chłopie.
To jest klatka w starej kamienicy, które budowało się nie myśląc o łatwości przyszłego remontu.
Drabina jeżeli ma podparcie i jest stabilna to wszystko jest ok.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie